PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | z. 126 | 143--165
Tytuł artykułu

Wpływ kryzysu gospodarczego na sytuację ekonomiczno-finansową wybranych przedsiębiorstw sektora spożywczego w Polsce w latach 2007-2010

Warianty tytułu
The Impact of the Subprime Crisis on the Economic and Financial Situation of Selected Food Industry Companies in the years 2007-2010
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badając wyniki okresowe czterech spółek giełdowych z branży spożywczej, trudno było postawić jednoznaczny znak równości pomiędzy światowym kryzysem gospodarczym, spadkiem globalnego popytu na dobra spożywcze oraz spadkiem zysków tychże spółek. Przykładowo, w spółce Wawel nie zanotowano absolutnie żadnych negatywnych zjawisk, zarówno od strony popytowej, jak i organizacyjnej. We wszystkich badanych przedsiębiorstwach zaobserwowano co prawda pewne(fragment tekstu)
EN
The subprime crisis in the United States undoubtedly contributed to the deterioration of the economic situation in Poland. In the case of many companies, the direct result of the crisis was a decline in demand for their goods and services. The article is aimed at the presentation of the ways four food industry stock market companies in Poland coped with the symptoms of crisis. Analysing their economic situation, the author tries to answer the question whether they were able to accurately recognise risks unnoticed before and connected for example with the strong fluctuations of currency rates or non-operational aspects of operation.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
143--165
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bakalland wyemituje akcje, "Parkiet" 24.05.2008.
  • Bakalland: Pifo będzie pracować na pełnych mocach już w 2012 r., "Parkiet" 19.12.2011.
  • Drewnowska B., Kozmana M., Wieczerzak-Krusińska A., Ceny surowców mogą dalej szkodzić niektórym firmom, "Parkiet" 12.09.2011.
  • Graal - czy inwestorzy docenią agresywną strategię?, "Parkiet" 07.04.2008.
  • Kucharczyk K., Bakalland: Wkrótce nowy zakład przetwórstwa owoców, "Parkiet" 07.01.2010.
  • Kucharczyk K., Bakalland się rozpędza, "Parkiet" 03.09.2010.
  • Kucharczyk K., Branża spożywcza liczy na udane drugie półrocze 2009 r., "Parkiet" 06.06.2009.
  • Kucharczyk K., PKM Duda: Sąd zatwierdził układ, "Parkiet" 16.09.2009.
  • Kucharczyk K., PKM Duda obiecuje coraz lepsze wyniki finansowe, "Parkiet" 25.09.2010.
  • Kucharczyk K., Rynek ryb mocniejszy, ale nieznacznie, "Parkiet" 30.01.2010.
  • Kucharczyk K., Wawel: Zyski rosną szybciej niż przychody, "Parkiet" 20.08.2010.
  • Śliwiński M., Odrodzenie Dudy, "Parkiet" 10.09.2009.
  • Skonsolidowane roczne, półroczne oraz kwartalne sprawozdania finansowe Bakalland S. A. za okres 07.2007-06.2011.
  • Skonsolidowane roczne, półroczne oraz kwartalne sprawozdania finansowe Duda S. A. za lata 2007-2010.
  • Skonsolidowane roczne, półroczne oraz kwartalne sprawozdania finansowe Graal S. A. za lata 2007-2010.
  • Skonsolidowane roczne, półroczne oraz kwartalne sprawozdania finansowe Wawel S. A. za lata 2007-2010.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Bakalland, Graal, Helio, Indykpol. W kierunku zdrowszej żywności, raport analityczny, 01.07.2010.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Bakalland, Helio. Szansa na bakaliowe zyski, raport analityczny, 05.07.2011.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Bakalland, raport analityczny, 20.05.2009.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Duda. Mięsna grupa wraca do rentowności, raport analityczny, 12.10.2010.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Jutrzenka, Wawel. Najlepszy czas dla producentów słodyczy, raport analityczny, 20.12.2010.
  • Dom Maklerski Millennium S. A., Wawel, raport analityczny, 26.08.2010.
  • http://bakalland.pl/
  • http://www.pkmduda.pl/
  • http://www.graal.pl
  • http://www.wawel.com.pl/
  • http://www.gpwinfostrefa.pl/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171284305

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.