PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
12 (2014) | nr 1 | 183--194
Tytuł artykułu

(Pozornie) dobrowolne schematy certyfikacji żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
(Apperently) Voluntary Food Quality Schemes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest analiza i ocena krytyczna poszczególnych schematów certyfikacji w zakresie jakości żywności, mających zastosowanie w Unii Europejskiej, a także próba ich klasyfikacji, według zidentyfikowanych podobieństw. W artykule dokonano zaprezentowania podstawowych pojęć i definicji dotyczących certyfikacji i oceny zgodności, jak również zaproponowano podział schematów certyfikacji według przyjętych kategorii. W artykule posłużono się metodą monograficzną, analizą źródeł wtórnych, jakimi były zestawienia prezentowane na oficjalnej stronie Unii Europejskiej, a także metodami syntezy i wnioskowania. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the article is the analysis and critical evaluation of the particular certification schemes within the scope of food quality, applicable in European Union, and an attempt to classify them according to identified categories. In the article the fundamental terms and defintions referring to certification and conformity assessment have been presented, as well as the classification of the food quality schemes was proposed. In the article the monography method, the anlysis of secondary sources, the synthesis and conclusion methods were used. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
183--194
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • Bogetoft P., Olesen H. B. (2002), Ten Rules of Thumb in Contract Design: Lessons from Danish Agriculture, "European Review of Agricultural Economic", Vol. 29.
  • Corsin F., Funge-Smith S., Clausen J. (2007), A qualitative assessment of standards and certification schemes applicable to aquaculture in the Asia-Pacific region, Asia-Pacific Fishery Commission Food and Agriculture Organization of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific, Bangkok.
  • Dries L., Mancini M.C., Vlandas P. (2006), Food Quality and Certification Schemes. Stakeholder Hearing. Background Paper, European Com-munities, Brussel.
  • Henson S., Holt G. (2000), Exploring Incentives for the Adoption of Food Safety Controls: HACCP Implementation in the U.K. Dairy Sector, "Re-view of Agricultural Economics", Vol. 22 (2).
  • http://ec.europa.eu/agriculture/quality/certification/index_en.htm, dostęp dnia 15.03.2014.
  • Lock D. (2002), Podręcznik zarządzania jakością, WN PWN, Warszawa.
  • Meuwissen M.P.M., Velthuis A.G.J., Hogeven H., Huirne R.B.M. (2003), Traceability and Certification in Meat Supply Chains, "Journal of Agribusiness", Vol. 21.
  • Meulen van der B. (red.). (2011), Private food law, Wageningen Academic Publishers, Wageningen.
  • Payne M., Bruhn C. M., Reed B., Scearce A., O'Donell J. (1999), Our industry today. On-farm quality assurance programs: A survey of producer and industry leader opinions, "Journal of Dairy Science", Vol. 82.
  • Theuvsen L., Hollmann-Hespos T. (2007), Investments in Tracking and Tracing Systems: An Empirical Analysis of German Food Manufacturers, w: Proceedings of EFITA Conference, Parker C. (red.), EFITA, Glasgow.
  • Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 roku o systemie oceny zgodności, t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 138, poz. 935 z późn. zm.
  • Velthuis A.G.J., Unnevehr L.J., Hogeveen H., Huirn R.B.M. (red.) (2003), New Approaches to Food-Safety Economics, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171286949

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.