Warianty tytułu
Consumer preferences regarding the purchase of domestic and imported fruit
Języki publikacji
Abstrakty
Procesy globalizacji spowodowały, że w naszym kraju w ofercie handlowej obecne są przez cały rok owoce świeże pochodzące z różnych zakątków świata. Z opublikowanych danych statystycznych wynika, że rokrocznie udział owoców krajowych w strukturze spożycia sukcesywnie zmniejsza się w porównaniu z owocami importowanymi. (abstrakt oryginalny)
Globalization has led to the all-year-round availability of fresh fruit from different parts of the world on the Polish market. Published statistical data show that in the consumption pattern the share of domestic fruit compared to imported fruit has been gradually decreasing year on year. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
Bibliografia
- Czernyszewicz, E. (2011). Jakość owoców w ocenie konsumenckiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (78), 173-187.
- Czernyszewicz, E. (2009). Zapewnienie jakości a konkurencyjność gospodarstw sadowniczych na globalnym rynku. Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka, (17), 79-93.
- Drabik, I. (2011). Tendencje zmian zachowań konsumentów na rynku globalnym (580-581). http://ena.lp.edu.ua (12.11.2013).
- Grel, P. (2010). Starajcie się nie sikać pod wiatr! Sad Nowoczesny, 38 (1), 44-45.
- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/wykaz_publikacji/obszar3/ (12.11.2013).
- http://www.poranapomidora.com/o-kampanii (12.11.2013).
- Karczewska, M. (2010). Determinanty zachowań konsumenckich na rynku (475-484). Materiały Krakowskiej Konferencji Młodych Uczonych. Kraków.
- Kazimierczak, R. i Świetlikowska, K. (2006). Znaczenie i wpływ różnych czynników, w tym pochodzenia z produkcji ekologicznej, na zakup i spożycie owoców i warzyw w miejskich i wiejskich gospodarstwach domowych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 51 (2), 74-81.
- Kieżel, E. (red.). (1999). Rynkowe zachowania konsumentów. Katowice: Akademia Ekonomiczna.
- Konsumpcja warzyw i owoców w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo? Przegląd EUFIC (2012). http://www.eufic.org (12.11.2013).
- Rudnicki, L. (2011). Behaviour patterns in buyers as a premise for creating communication strategy between the company and the market. The Małopolska School of Economics in Tarnów Research Papers Collection, 1, 203-213.
- Rudnicki, L. (2000). Zachowanie konsumentów na rynku. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
- Smoleński, T. i Stępka, G. (2005). Czy cytrusy i banany zagrażają polskim owocom? Hasło Ogrodnicze, 8 (14.11.2013).
- Świetlik, K. (2013). Wahania sezonowe w spożyciu owoców. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5-6, 50-52.
- Trajer, M. i Dyngus M. (2013). Krajowa produkcja, spożycie oraz promocja owoców i warzyw. Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, 3, 14-25. Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Zmarlicki, K. Brzozowski, P. i Karmańska, M. (2013). Analiza wpływu zwiększającej się wymiany towarowej produktów sadowniczych na rynkach światowych, przy bieżącym poziomie kosztów, na produkcję sadowniczą w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem rynku jabłek. Instytut Ogrodnictwa Skierniewice.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171288397