PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 23 Gospodarka rynkowa a wyżywienie | 79--101
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo żywnościowe

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Człowiek odczuwa różnorodne potrzeby , zwane w psychologii napięciami. Motywują one do działań mających zredukować przykry stan a tym samym powodują zaspokojenie potrzeb. Szeregując potrzeby według ich napięcia otrzymujmy określony porządek. A.H.Maslow ustalił hierarchię takich potrzeb, gdzie u dołu hierarchii znajdują się potrzeby fizjologiczne a u góry estetyczne. (fragment tekstu)
Twórcy
Bibliografia
  • Andrea G., Beckman B., The wheat trap. Bread and underdecelopment in Nigeria. London 1985.
  • Becker W., Zur Problematik der weitervermittung von Ernarungswissen. Komunikationstheoretische Analyse, empirische Befunde und konzeptionelle Schlussfolgerungen. Frankfurt/M-Bern-New York-Paris 1990.
  • Eichhiltz F., Die toxische gesamtsituation auf dem debiet der menschlichen ernahrung. Umrisse einer unbekannten wissenschaft. Berlin-Gottingen-Heidelberg, 1956.
  • Cybulska B., Ważniejsze zagadnienia z zakresu wpływu żywienia na choroby cywilizacyjne. [w:] Żywienie a profilaktyka zdrowotna, pod red. W.B.Szostaka. "Prace IŻŻ", 46, Warszawa, 1987.
  • Kubler W. [i in.], Was verzehrt der Budesburger? Was sind die Folgen. "Ernahrungs-Umschau 37" 1990 Heft 3.
  • Lacey r.w., Salmonella anteritdis and eggs. The position at the and of 1988. "British Food Journal" 2/1989.
  • "Monitor Polski" nr 39, 1985.
  • Masłow A.H., Teoria hierarchii potrzeb. Problemy osobowości i motywacji potrzeb w psychologii amerykańskiej, wybór i opracowanie J.Reykowski, PWN, Warszawa 1988.
  • Mertz D.P., Uber die medizinische und sozial-okonomische Bedeutung von Ubergewicht und Fettsucht, "Universtas" nr 11/1975.
  • Pokrowskij A.A., Biesiedy o pitanii, Moskwa 1986.
  • Raport WHO 1986.
  • Sekuła W., Niedziałek Z., Fizjologiczne źródła potrzeb żywnościowych. IRG SGPiS, Warszawa 1988.
  • Szteke B., Zaniczyszczenia chemiczne żywności. "Przemysł Spożywczy" 8-9, 1988.
  • Smoczyński S., Amarowicz R., Chemiczne skażenia żywności. WNT, Warszawa 1988.
  • Timme5r C.P., Food consumpcion and nutrion. Harvard Institute for International Development. Harvard University, Development Discussion Paper no. 124, October 1981.
  • Wiśniewska-Roszkowska K., Wegetarianizm. Wiedza Powszechna, Warszawa 1988.
  • Żywienie a profilaktyka zdrowotna, pod red. W.B.Szostaka. "Prace IŻŻ 46", Warszawa 1987.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171289291

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.