PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2013) | nr 1 (141) | 53--63
Tytuł artykułu

Analiza warunków wymiany ciepła podczas zamrażania warzyw metodą odwróconej fluidyzacji Z19.K19/1

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analysis of Heat Transfer During the Freezing of Vegetables by Impingement Fluidization
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była doświadczalna charakterystyka współczynnika wnikania ciepła od warzyw do powietrza podczas ich zamrażania metodą odwróconej fluidyzacji. Wartości współczynnika wnikania ciepła wyznaczano pośrednio poprzez pomiar gęstości strumienia wnikającego ciepła, mierzonej przy użyciu czujnika Heat Flux Sensor. Złoża poddawane zamrażaniu formowano z prób warzyw w postaci plastrów o wymiarach 3x3x0,5 cm. Wyniki z podstawowej części badań eksperymentalnych wykorzystano do opracowania modelu obliczeń liczby Nusselta, który powstał poprzez adaptacje zależności Nu = C·Rem·Prn. Podstawowy wzór modelu o postaci Nux = 0,353·Rex0,608 charakteryzuje bezwymiarowo zależność współczynnika wnikania ciepła od parametrów procesu i obowiązuje w zakresie wartości liczb Reynoldsa 8000 ≤ Rex ≤ 30000. Weryfikacje tej zależności przeprowadzono poprzez wszechstronne porównanie wyników uzyskanych na jej podstawie z rezultatami doświadczeń w tych samych warunkach procesu. Analiza weryfikacyjna polegała na statystycznej ocenie względnego błędu obliczeń, charakterystyce regresji wartości liczby Nusselta i ocenie dopasowania rozkładów wyników obliczeń liczby Nu do rozkładów liczby Nusselta, uzyskanych według danych eksperymentalnych. Stwierdzono istnienie silnego skorelowania wartości współczynnika wnikania ciepła, otrzymywanych wg proponowanego modelu, z wynikami uzyskanymi na drodze eksperymentalnej. (abstrakt oryginalny)
EN
The research objective was to carry out experimental characteristics of a heat transfer coefficient during the impingement fluidized freezing of vegetables. Heat transfer coefficient values were determined by the intermediate measuring of heat flux density by Heat Flux Sensor. The beds undergoing the freezing process were formed from the vegetable sample slices of 3x3x0.5 cm dimensions. The basic model formulation Nux = 0.353·Rex0.608 represents a dimensionless dependence of a heat transfer coefficient on the process parameters and is valid for 8000˂Rex<30000 range. The validation analysis consisted in statistical evaluation of a relative computation error, characteristic of regression for the Nusselt number and estimation of a match between the Nu number computational results distributions and the distributions of the Nusselt number from the experimental data set. A strong correlation between the heat transfer coefficient values obtained from the proposed model and those experimental ones was found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
53--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Amarante, A.; Lanoiselle, J.L. (2005). Heat transfer coefficients measurement in industrial freezing equipment by using heat flux sensors. Journal of Food Engineering, 66, 377-386.
  • Amarante, A.; Lanoisellé, J.L.; Ramirez, A. (2003). Direct measurement of heat transfer rates and coefficients in freezing processes by the use of heat flux sensors. Chemical Engineering Research and Design, 81, 1105-1112.
  • Becker, B.R.; Fricke, B.A. (2004). Heat transfer coefficients for forced-air cooling and freezing of selected foods. International Journal of Refrigeration, 27, 540-551.
  • Chan, T.L.; Leung, C.W.; Jambunathan, K.; Ashforth-Frost, S.; Zhou, Y.; Liu, M.H. (2002). Heat transfer characteristics of a slot jet impinging on a semi-circular convex surface. International Journal of Heat and Mass Transfer, 45, 993-1006.
  • Deo, I.S.; Karwe, M.V. (1985). Effect of dimensions and thermal properties of heat flux gage on local heat flux. Proceedings of the ASME Heat Transfer Division, 5, 603-609.
  • Dincer, I. (1997). New effective Nusselt-Reynolds correlations for food-cooling applications. Journal of Food Engineering, 31, 59-67.
  • Fricke, B.A.; Becker, B.R. (2004). Calculation of food freezing times and heat transfer coefficients. ASHRAE Transactions, 110, 145-157.
  • Gea (2012). GEA HVF-series Impingement Freezers. Pozyskano z: http://www.gearefrigeration.com/ pl-pl/Components/Freezers/HVF-Freezers/Pages/default.aspx
  • Góral, D.; Kluza, F. (2009). Cutting test application to general assessment of vegetable texture changes caused by freezing. Journal of Food Engineering, 95, 346-351.
  • Góral, D.; Kluza, F. (2012). Heat transfer coefficient in impingement fluidization freezing of vegetables and its prediction. International Journal of Refrigeration, 35, 871-879.
  • JBT FoodTech (2012). Fast, food-focused and cost-effective. Pozyskano z: http://www.jbtfoodtech. com/en/Solutions/Equipment/Frigoscandia-ADVANTEC-Impingement-Freezer
  • Kluza, F. (1999). Preliminary evaluation of impingement method utility for food freezing. Proceedings of the International Congress "Improved traditional foods for the next century", DG XII European Commission and CSIC Valencia, Spain, 28-29 October, 406-408.
  • Kluza, F.; Spiess, W.E.L. (1995). Investigation on heat transfer coefficient during heat processing of food involving impingement method. 9th World Congress of Food Science and Technology, Symposium subject 35, Reg.451/181, Abstracts of Lectures and Posters, vol. II, 47.
  • Lemmon, E.W.; Jacobsen, R.T.; Penoncello, S.G.; Friend, D.G. (2000). Thermodynamic properties of air and mixtures of nitrogen, argon and oxygen from 60 to 2000K at pressures to 2000MPa. Journal of physical and chemical reference data, 29, 331-385.
  • Madejski, J. (1998). Teoria wymiany ciepła. Szczecin, Wyd. Uczelniane Politechniki Szczecinskiej. ISBN 83-87423-47-5.
  • Ovadia, D.Z.; Walker C.E. (1998). Impingement in food processing. Food Technology. 52, 46-50.
  • Saidia, A.; Kim, J. (2004). Heat flux sensor with minimal impact on boundary conditions. Experimental Thermal and Fluid Science, 28, 903-908.
  • Salvadori, V.O.; Mascheroni, R.H. (2002). Analysis of impingement freezers performance. Journal of Food Engineering, 54, 133-140.
  • San, J.Y.; Lai, M.D. (2001). Optimum jet-to-jet spacing of heat transfer for staggered arrays of impinging air jets. International Journal of Heat and Mass Transfer, 44, 3997-4007.
  • Starfrost (2012). Tunele Impingement o wysokich predkosciach. Pozyskano z: http://www.starfrost. com/pl/tunele-impingement.html
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171290751

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.