PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2013) | nr 1 (141) | 207--213
Tytuł artykułu

Charakterystyki energetyczne pomp wyporowych transportujących ciecze spożywcze

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Energy Characteristics of Displacement Pumps Transporting Food Liquids
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiot opracowania stanowi analiza parametrów pracy rotacyjnych pomp wyporowych, w zależności od parametrów reologicznych transportowanej cieczy. W pracy po wskazaniu aktualnego stanu wiedzy w zakresie pompowania cieczy spożywczych o dużej lepkości przedstawiono wyniki własnych badań eksperymentalnych pompy obrotowokrzywkowej CPA-5 transportującej syrop ziemniaczany w różnych temperaturach. Zmiany właściwości reologicznych syropu uzyskiwano w wyniku oddziaływań termicznych. Na podstawie tych badań sporządzono charakterystyki energetyczne oraz dokonano analizy zależności pomiędzy parametrami reologicznymi syropu ziemniaczanego, a uzyskanymi przebiegami charakterystyk. Stwierdzono pogarszanie się wszystkich charakterystyk ze wzrostem lepkości syropu w przyjętych w badaniach warunkach. Istotnym spostrzeżeniem jest też niska sprawność badanej pompy, pomimo, że producent w zastosowaniach pompy rekomendował ją również do transportu syropu ziemniaczanego. Podjęto też próbę ilościowego opisu tych zależności, prezentując formułę zweryfikowana pozytywnie wynikami badań eksperymentalnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The analysis of operational parameters of displacement pumps depending on rheological parameters of the transported liquid constitutes the subject of the paper. Results of the author's own experimental research of the rotary-lobe pump CPA-5 transporting potato syrup in various temperatures were presented in the paper after indicating a present state of knowledge concerning pumping food liquids of high viscosity. Changes of rheological properties of the syrup were obtained as a result of thermal effects. Energy characteristics were prepared on the basis of these research and the analysis of relations between rheological properties of potato syrup and the obtained course of characteristics was carried out. Deterioration of all characteristcis along with the increase of viscosity of the syrup in the conditions accepted for the research was reported. Low efficiency of the pump despite the fact that the producer recommended it in applications for transport of potato syrup is a crucial indication.Moreover, an attempt was made to describe these relations in terms of quantity by presenting a formula positively verified with the experimental research. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
207--213
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Poznańska
Bibliografia
  • Biały, J.; Przychodzień, T. (1982). Wpływ wypełnienia pomp wyporowych pracujących w obniżonych temperaturach na ich charakterystyki przepływowe. Biuletyn VAT, 2.
  • Broniarz-Press L.; Kostrzewa, M.(2012). Właściwości reologiczne roztworów skrobi ziemniaczanej. Inżynieria i aparatura chemiczna, 6, 297-298.
  • Charles, A. (1981). Reducing energy losses in fluid flow. Pumps and their applications, 166, 7305-310.
  • Fristan Polska. (2013). Samozasysające pompy wirowe typu FZ i SF. Instrukcja obsługi. Pozyskano z: www.instrukcja.pl/storage/Rother/1/1693493718.pdf.
  • Holm, R. (2007). Centrfugal Pump Technology in Complex Fluids, Pump&Systems, 53.
  • Jaremienko, O.S. (1976). Ispytania nasosov, Masinostrojenie, Moskva.
  • Karassik, I.J. i in. (2008). Pumps,Handbook, Mc Grow Hill, USA, ISBN 978-0-07-146044-6.
  • Ossowski, G.(1985). Wpływ lepkości syropu skrobiowego na parametry pracy pompy śrubowej jednowirnikowej typ PSR-32. Rozprawa doktorska, Politechnika Poznańska, DrOIN106476.
  • Ratajczak, W. (1985). Wpływ lepkości syropu ziemniaczanego na charakterystyki energetyczne pompy obrotowo-krzywkowej CPA-5. Rozprawa doktorska, Politechnika Poznańska, DrOIN106092.
  • Ratajczak, W.; Ossowski, G. (2005). Transport międzyoperacyjny cieczy w przemyśle cukierniczym. Materiały Konferencji: Problemy technologii przemysłu cukierniczego, Poznań-Rosnówko, 21-22 maja 2005,13-22.
  • Yassine K.C. i in. (2010). Experimental Investigation for Centrifugal Slurry Pump Performance. Proceedings of ICFD 10, Egypt. Pozyskano z: www.yatedo.com/s/Yassine+Khalil.
  • Spomasz Zamość S.A. (2013). Katalog produkowanych pomp spożywczych. Pozyskano z: www.spomasz.biz.pl
  • TOFAMA S.A. (2012). Katalog pomp śrubowych. Wersja polsko-angielska. Pozyskano z: www.tofama.eu
  • PN-EN 14343:2006. Tytuł: Obrotowe pompy wyporowe. Badania parametrów odbiorczych.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171302791

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.