PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 940 Stan i perspektywy rozwoju teorii i praktyki zarządzania na progu XXI wieku | 98--110
Tytuł artykułu

Systemowe ujęcie przewagi konkurencyjnej - model pentagramu

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego referatu jest prezentacja modelu, który, zgodnie z zamysłem autora, pozwoliłby na kompleksową analizę przewagi konkurencyjnej. Zaproponowany model jest próbą syntezy rozmaitych wątków rozważań obecnych w literaturze przedmiotu - w oparciu o własne przemyślenia i doświadczenia autora. (fragment tekstu)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Czakon W. (2001): Identyfikacja procesów w firmie w aspekcie łańcucha wartości. "Przegląd Organizacji" nr 1.
  • Edvinsson L., Malone M.S. (2001): Kapitał intelektualny. Warszawa: PWN.
  • Kamerschen D.R., McKenzie R.B., Nardinelli C. (1992): Ekonomia. Gdańsk: FG NSZZ "Solidarność".
  • Koźmiński A.K., Obłój K. (1989): Zarys teorii równowagi organizacyjnej. Warszawa: PWN.
  • Obłoj K. (1987): Strategia przetrwania organizacji. Warszawa: PWN.
  • Obłoj K. (2001): Tworzenie i zawłaszczanie wartości. "Rzeczpospolita" 4 kwietnia.
  • Pietrzak M. (2002): Strategie konkurencji przodujących przedsiębiorstw w sektorze przetwórstwa mleka. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • Porter M.E. (2001): Porter o konkurencji. Warszawa: PWE.
  • Porter M.E. (1998): Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. Warszawa: PWE.
  • Pszczołowski T. (1978): Mała encyklopedia prakseologii i teorii organizacji. Wrocław: Ossolineum.
  • Simon H. (1999): Tajemniczy mistrzowie. Studia przypadków. Warszawa: PWN.
  • Strategor (1997): Zarządzanie firmą. Strategie, struktury, decyzje, tożsamość. Warszawa: PWE.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171303087

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.