PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 12 | nr 1172 | 28--38
Tytuł artykułu

Przemysł paszowy w Polsce i determinanty jego rozwoju

Warianty tytułu
Fodder Industry in Poland and Determinants of Its Development
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Prowadzenie intensywnej produkcji zwierzęcej wymaga stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich pasz treściwych, w tym mieszanek średnio- i wysoko- białkowych. Mieszanki takie wytwarza przemysł paszowy. Pewna ilość mieszanek jest wytwarzana również w gospodarstwach rolnych. Do wytwarzania mieszanek zużywa się ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych, mączki (mięsne i rybne) i pozostałości z przemysłu spożywczego, głównie śruty roślin oleistych, otręby powstające w czasie przemiału zbóż, wysłodki i melas z przemysłu cukrowniczego, wywar wysuszony z przemysłu spirytusowego oraz drożdże suszone z drożdżownictwa. Polska, nie wytwarzając odpowiedniej ilości komponentów pasz, zmuszona jest do ich importu, głównie śruty, mączki i nasion roślin strączkowych. Produkcja pasz treściwych, a zwłaszcza mieszanek, jest determinowana przede wszystkim zapotrzebowaniem na produkty zwierzęce i koniecznością intensyfikacji ich produkcji. (fragment tekstu)
EN
Intense animal production requires the use of condensed fodder in feeding animals, including high protein content mixed fodders. These mixes are provided by the fodder industry. Some amount of mixes is produced by fanners. In production of mixes the following ingredients are used: cereals, seeds of legume plants, meals (fish and bone), and leftovers of food industry, mainly pellet of oil plants, bran, pulpe, myolasse, and yeast. Poland is not producing enough components for mixed fodders and is forced to import them, especially pellet, bran, and seeds of legume plants. Production of high value fodders, especially mixes, is determined mainly by demand for animal products and necessity to intensify its production.(original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
28--38
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Kapusta F., Gospodarowanie pozostałościami w cukrownictwie, [w:] Ekonomiczno-finansowe uwarunkowania rozwoju regionu, red. A. Kudlaszyk, M. Rutkowska, WSOWLąd, Wrocław 2006.
  • Klocek B., Osek M., Mieszanki pasz treściwych, [w:] Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, red. D. Jamroz, W. Podkówka, J. Chachułowa, T. 3, WN PWN, Warszawa 2001.
  • "Rocznik Statystyczny", GUS, Warszawa 1961.
  • "Rocznik Statystyczny", GUS, Warszawa 1976.
  • "Rocznik Statystyczny", GUS, Warszawa 1991.
  • "Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej", GUS, Warszawa 2001.
  • "Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej", GUS, Warszawa 2004.
  • "Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej", GUS, Warszawa 2005.
  • Rolnictwo w 2005 r., GUS, Warszawa 2006.
  • Rynek pasz. Stan i perspektywy, nr 19, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa 2006.
  • Rynek zbóż. Stan i perspektywy, nr 30, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171303717

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.