PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 12 | nr 1172 | 39--58
Tytuł artykułu

Uwarunkowania technologiczne a funkcjonowanie zintegrowanego systemu zarządzania jakością w Zakładzie Produkcji Spożywczej RAG

Warianty tytułu
Technological Aspects Versus Functioning of Integrated Quality Management System in Food Company RAG
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie procesu integracji systemów zarządzania jakością w Zakładzie Produkcji Spożywczej RAG na przykładzie produkcji słonych paluszków, a także wskazanie możliwości doskonalenia zintegrowanego systemu oraz wykazanie korzyści związanych z jego funkcjonowaniem, tj. integracji w obszarze zarządzania, technologii oraz jakości końcowej wyrobu. Zamierza się udowodnić, że zarówno sprawne funkcjonowanie zintegrowanych systemów oraz nowoczesna technologia, jak i wiedza pracowników dotycząca zasad i procedur systemowych gwarantują wysoką jakość końcową wyrobu. (fragment tekstu)
EN
The aim of the paper is to present functioning of integrated quality management system and its connection with technological process of salty and sesame sticks in Food Company RAG. The integrated system introduced in the company comprises: GMP, GHP, HACCP, Quality Management System ISO 9001, and standard BRC. The authors present the benefits of integration of systems on the basis of BRC standard, especially concerning guarantee of product health safety, its high quality, improvements in quality management and better understanding and more effective work of persons responsible for the operations critical for technological quality. The workers opinion poll revealed that within 4 years, since HACCP implementation in the company, the attitude of the staff toward performed work, labour duties, atmosphere in the company and quality understanding has changed. The practical and continuous training of workers knowledge of the system principles and procedures is the key to get benefits from quality management integration and up-to-date technology of production and to offer the customer the product of the highest quality. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
39--58
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, absolwent
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Ambroziak Z., Produkcja piekarsko-ciastkarska, T. II, WNT, Warszawa 1999.
  • Dzwolak W., Bezpieczna żywność, "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2006 nr 2.
  • Kołożyn-Krajewska D., Czarniecka-Skubina E., Sprawdzać i poprawiać, "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2005 nr 3.
  • Konecka-Matyjek E., Pelzner U., Turlejska H., HACCP w małych firmach, "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2006 nr 1.
  • Kowalczyk J., Szef firmy w systemie zarządzania przez jakość ISO 9001-TQM, CeDeWu, Warszawa 2005.
  • Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F., Zarządzanie jakością żywności: ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, Warszawa 2005.
  • Łańcucki J. (red.), Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, Akademia Ekonomiczna, Poznań 2006.
  • Marzec M., Dwa w jednym, "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2005 nr 3.
  • PN-EN ISO 9000, Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia, 2001.
  • PN-EN ISO 9001, Systemy zarządzania jakością. Wymagania, 2001.
  • PN-A-74111; 1998, Wyroby piekarskie. Wyroby z ciasta zaparzanego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
  • Staszewska E., ABC systemu HACCP, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 2003 nr 9.
  • Staszewska E., Janik M., Na starcie do systemu HACCP, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", 2004 nr 4.
  • Staszewska E., Janik M., Weryfikacja systemu HACCP, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", 2004 nr 11.
  • Staszewska E., Janik M., HACCP w produkcji pieczywa, "Cukiernictwo i Piekarstwo" 2006 nr 1.
  • Trafiałek J., Darmowy HA CCP, "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2005 nr 9.
  • Trzcińska-Kiedrowska K., QACP - System zapewnienia jakości w produkcji piekarskiej, "Cukiernictwo i Piekarstwo" 2005 nr 6.
  • Urbaniak M., Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej, Difin, Warszawa 2006.
  • Zadernowski M., Obiedziński M., Zademowska A., Walęcik P., Skuteczność systemu HACCP a wymagania Codex A limentarius i ISO 22000:2005, "Przemysł Spożywczy" 2006 nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171303723

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.