PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2013) | nr 1 (141) | 243--249
Tytuł artykułu

Wpływ różnych sposobów przygotowania ziarna żyta do przemiału na wyciąg mąki i zawartość otrąb

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Influence of Various Methods of Preparing Rye Seed for Grinding on Flour Extract and Bran Content
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie wpływu różnych wariantów obróbki ziarna żyta przed przemiałem, z wykorzystaniem procesu impregnacji, na wyciąg mąki. Ziarno o różnej wilgotności początkowej było poddane przed przemiałem różnym wariantom obróbki wstępnej z zastosowaniem impregnacji próżniowej i mikronizacji. Równolegle dokonywano przemiału ziarna przygotowanego w sposób tradycyjny, bez impregnacji i mikronizacji - próba kontrolna. Przemiał ziarna wykonywany był na młynku laboratoryjnym Quadrumat Junior. Badano wyciąg mąki i zawartość otrąb. Wyciąg mąki uzyskanej po przemiale ziarna maleje w wyniku zastosowanej obróbki w stosunku do próby kontrolnej. Dzięki zastosowaniu impregnacji i mikronizacji (czas obróbki przed przemiałem rzędu minut) zamiast tradycyjnego nawilżania i leżakowania (czas obróbki przed przemiałem rzędu godzin), znacznemu skróceniu ulega cykl produkcyjny mąki żytniej, poprzez wyeliminowanie długotrwałego leżakowania nawilżonego ziarna przed przemiałem. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the paper was to determine the influence of different options of rye seed processing before grinding with the use of impregnation process on the flour extract. Seeds of different initial moisture were subjected before grinding to various options of initial processing with the use of vacuum impregnation and micronization. Simultaneously, seeds prepared traditionally were ground without impregnation and micronization - a control sample. Seeds grinding was carried out on a small laboratory mill Quadrumat Junior. The flour extract and bran content were researched. The flour extract obtained after grinding seeds decreases as a result of the applied treatment in comparison to the control sample. Due to the application of impregnation and micronization (processing time before grinding in minutes) instead of a traditional moistening and seasoning (treatment time before grinding in hours), a production cycle of rye flour is considerably shortened through long lasting seasoning of the moistened seeds before grinding. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
243--249
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Betoret, N.; Puente, L.; Diaz, M.J.; Pagan; M.J.; Garcia, M.J.; Gras, M.L.; Martinez-Monzo, J.; Fito, P. (2003). Development of probiotic-enriched dried fruits by vacuum impregnation. Journal of Food Engineering, 56, 273-277.
  • Chafer, M.; Gonzales-Martinez, C.; Ortola, M.D.; Chiralt, A.; Fito, P. (2001). Orange peel products obtained by osmotic dehydration. Osmotic dehydration and Vacuum Impregnation. Application in Food Industries. Lancaster Technomic Publishing Co., 93-106.
  • Chiralt, A.; Fito, P.; Barat, J.M.; Andres, A.; Gonzalez-Martinez, C.; Esriche, I.; Camacho, M.M. (2001). Use of vacuum impregnation in food salting process. Journal of Food Engineering, 49, 141-151.
  • Dziki, D.; Laskowski, J. (2000). Badanie właściwości przemiałowych wybranych odmian pszenicy. Inżynieria Rolnicza, 8(19), 63-69.
  • Dziki, D. (2004). Wpływ temperatury ziarna żyta na rozdrabnianie. Inżynieria Rolnicza, 5(60), 93-100.
  • Fito, P.; Chiralt, A.; Barat, J.M.; Andres, A.; Martinez-Monzo, J.; Martinez- Navarrete, N. (2001). Vacuum impregnation for development of new dehydrated products. Journal of Food Engineering, 49, 297-302.
  • Gonzalez, C.; Fuentes, C.; Andres, A.; Chiralt, A.; Fito, P. (1999). Effectiveness of vacuum impregnation brining of Marchengo-type curd. International Dairy Journal, 9, 143-148.
  • Guamis, B.; Trujillo, A.J.; Ferragut, V.; Chiralt, A.; Andres, A.; Fito, P. (1997). Ripening Control of Marchengo Type Cheese Salted by Brine Vacuum Impregnation. International Dairy Journal, 7, 185-192.
  • Jurga, R. (2001). Przygotowanie ziarna do przemiału. Przegląd Zbożowo Młynarski, 6, 40-43.
  • Obuchowski, W.; Gąsiorowski, H.; Kołodziejczyk, P. (1981). Twardość ziarna pszenicy jako kryterium jego jakości. Postępy Nauk Rolniczych, 5, 97-108.
  • Valle del, J.M.; Aranguiz, V.; Diaz, L. (1998). Volumetric Procedure to Assess Infiltration Kinetics and Porosity of Fruits by Applying a Vacuum Pulse. Journal of Food Engineering, 38, 207-221.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171306433

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.