PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | Polityka gospodarcza w Polsce i Unii Europejskiej na początku XXI w. | 157--167
Tytuł artykułu

Powstanie i rozwój nowych rynków niszowych na przykładzie żywności tradycyjnej i regionalnej w Polsce

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W Polsce dzięki aktywnej polityce gospodarczej uwzględniającej aspekty społeczne istnieje możliwość wykreowania silnej pozycji produktów tradycyjnych i regionalnych wśród żywności rolno-spożywczej. Silne powiązania wielu podmiotów o charakterze instytucjonalnym, prawnym, non-profit umożliwiając tworzenie dodatkowych źródeł dochodów z typowo rolniczej, jak i pozarolniczej działalności. Na etapie budowy są powiązania i działania zarówno publicznych, jak i prywatnych jednostek. Daleko nam jeszcze do osiągnięcia poziomu korzyści, jakie mają Włosi, czy Francuzi z wytwarzanych tradycyjnych i regionalnych artykułów oznaczonych PDO, PGI i TSG, ale zainteresowanie tego rodzaju żywnością w Polsce wzrasta, a przez to skłania stronę podażową do ekspansywniejszego działania, co w powiązaniu z uregulowaniami prawnymi chroniącymi interes producentów i konsumentów skłania do pozytywnego patrzenia w przyszłość. (fragment tekstu)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Szymecka A. : Włoski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. W : Gąsiorowski M. (red.) : O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia. Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa 2005.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171313235

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.