Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
W Polsce dzięki aktywnej polityce gospodarczej uwzględniającej aspekty społeczne istnieje możliwość wykreowania silnej pozycji produktów tradycyjnych i regionalnych wśród żywności rolno-spożywczej. Silne powiązania wielu podmiotów o charakterze instytucjonalnym, prawnym, non-profit umożliwiając tworzenie dodatkowych źródeł dochodów z typowo rolniczej, jak i pozarolniczej działalności. Na etapie budowy są powiązania i działania zarówno publicznych, jak i prywatnych jednostek. Daleko nam jeszcze do osiągnięcia poziomu korzyści, jakie mają Włosi, czy Francuzi z wytwarzanych tradycyjnych i regionalnych artykułów oznaczonych PDO, PGI i TSG, ale zainteresowanie tego rodzaju żywnością w Polsce wzrasta, a przez to skłania stronę podażową do ekspansywniejszego działania, co w powiązaniu z uregulowaniami prawnymi chroniącymi interes producentów i konsumentów skłania do pozytywnego patrzenia w przyszłość. (fragment tekstu)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
157--167
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- Szymecka A. : Włoski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. W : Gąsiorowski M. (red.) : O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia. Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa 2005.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171313235