PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 2 (13) | 49--67
Tytuł artykułu

Znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci w wieku od 10 do 13 lat w mieście i gminie Ostrzeszów

Warianty tytułu
Knowledge of the Principles of Proper Nutrition Among Children Aged from 10 to 13 Years in the City and the Municipality of Ostrzeszów
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest określenie znajomości zasad prawidłowego żywienia i stopnia stosowania tych zasad w codziennym życiu przez dzieci w wieku od 10 do 13 lat w dwóch szkołach miejskich w Ostrzeszowie i trzech szkołach wiejskich w gminie Ostrzeszów. Zaprezentowano i przedyskutowano wyniki badań ankietowych dotyczących znajomości i stosowania zasad żywienia przez uczniów starszych klas szkół podstawowych. Udowodniono tezę, że wiedza na temat zasad prawidłowego odżywiania przez dzieci jest uzależniona od ich miejsca zamieszkania oraz płci. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że stopień opanowania znajomości zasad dotyczących prawidłowego żywienia jest lepszy wśród uczniów mieszkających na wsi, lepszy wśród dziewczynek niż chłopców oraz lepszy wśród dziewczynek mieszkających na wsi niż dziewczynek mieszkających w mieście, a bardzo zbliżony wśród chłopców z obu środowisk.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the work is to determine the knowledge of the principles of proper nutrition and the degree of application of these principles in daily life by children aged 10 to 13 years in two urban schools in Ostrzeszów and three rural schools in the municipality of Ostrzeszów. The results of surveys on the knowledge and application of the principles of nutrition for older pupils of primary schools were presented and discussed. The thesis was proven that knowledge of the rules of the principles of proper nutrition for children depended on the place of residence of children and on their gender. The results of the surveys clearly indicate that the degree of mastery of the knowledge of the rules regarding proper nutrition is higher among pupils living in rural areas, better among girls than boys, and better among girls living in rural areas than girls living in the city, and very similar among boys in both environments.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Babicz-Zielińska E., Schlegel-Zawadzka M., Wądołowska L., Przysławski J., Czarnocińska J., Wpływ miejsca zamieszkania na preferencje i spożycie żywności, Brom. Chem. Toksykol. 2004, Supl., s. 51-57.
  • Bajerska J., Woźniewicz M., Jeszka J., Wierzejska E., Częstość spożycia napojów energetyzujących a aktywność fizyczna i występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży licealnej, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009, 4 (63), s. 211-217.
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Czarniecka-Skubina E., Namysław I., Wybrane elementy zachowań żywieniowych uczniów szkół średnich, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2008, (61), 6, s. 129-143.
  • Dobrowolska A., Zasady prawidłowej diety, "Zdrowa Żywność - Zdrowy Styl Życia" 2011, 1, s. 30-31.
  • Grzymisławski M., Gawęcki J. (red. ), Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
  • Hasik J., Gawęcki J. (red.), Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004.
  • Jarosz M., Buthak-Jachymczyk B. (red.), Normy żywienia człowieka: podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL: Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011.
  • Kosiorowska M., Próba zmiany nawyków żywieniowych młodzieży gimnazjalnej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2011 (praca doktorska).
  • Krygier K., Żywność, zdrowie i pieniądze, "Przemysł Spożywczy" 2012 (66), 1, s. 24-26.
  • Małecka M., Prozdrowotne składniki żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010.
  • Mazur J., Małkowska-Szkutnik A. (red.), Wyniki badań HBSC 2010. Raport techniczny, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011.
  • Oblacińska A., Podstawy teoretyczne programu "Trzymaj formę". Poradnik dla nauczycieli, wyd. IV, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Warszawa 2010.
  • Orkusz A., Włodarczyk A., Ocena żywienia dzieci w przedszkolu na podstawie dekadowych jadłospisów, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2014 (w druku).
  • Rampersaud G.C., Pereira M.A., Girard B.L., Adams J., Metzl J.D., Breakfasts habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents, J. Am. Diet. Assoc. 2005, 105, 5, s. 743-60.
  • Suliga E., Ocena częstości spożycia śniadań wśród dzieci wiejskich, Rocz. PZH, 2005, 56, 3, s. 259-265.
  • Szczepańska B., Malczewska-Lenczowska J., Gajewski J., Zwyczaje żywieniowe młodzieży gimnazjalnej z warszawskiej szkoły mistrzostwa sportowego, Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 1/2, s. 578-586.
  • Świetlik K., Konsumpcja artykułów mleczarskich w 2002 r. "Przegląd Mleczarski" 2003, 6, s. 210.
  • Topolska K., Cieślik E., Bodzioch A., Grzych-Tuleja E., Preferencje młodzieży gimnazjalnej z terenu województwa małopolskiego w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2010 (69), 2, s. 76-84.
  • Witkowska M., Lesiów T., Występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku od 10 do 13 lat w mieście i gminie Ostrzeszów, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2014, nr 3 (w druku).
  • Woynarowska B., Organizacja i realizacja edukacji zdrowotnej w szkole, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Warszawa 2011.
  • Ziemlański Ś. (red.), Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • Zimna-Walendzik E., Kolmaga A., Tafalska E., Styl życia - aktywność fizyczna, preferencje żywieniowe dzieci kończących szkołę podstawową, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009 (65), 4, s. 195-203.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171315913

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.