PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 2 (13) | 77--87
Tytuł artykułu

Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych

Warianty tytułu
Evaluation of the Nutritional Value of Nursery School Meals
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W żywieniu przedszkolnym powinno być realizowane 75% całodziennej racji pokarmowej. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków serwowanych w stołówce przedszkolnej na podstawie teoretycznej analizy jadłospisów z zastosowaniem programu komputerowego Dieta 4D. Obliczono wartość energetyczną, zawartość: białka, tłuszczu, węglowodanów; witamin A, C, B12 oraz składników mineralnych: Ca i Fe, dla 40 całodziennych jadłospisów przedszkolnych z czterech pór roku: wiosny, lata, jesieni i zimy. Średnia wartość energetyczna racji kształtowała się na prawidłowym poziomie. Powyżej normy w badanych racjach pokarmowych kształtowała się zawartość witaminy A i witaminy B12. W badanych racjach pokarmowych uwidoczniły się nieprawidłowości związane ze zbyt niską w stosunku do norm zawartością wapnia, żelaza i witaminy C. Sugeruje to konieczność edukacji pracowników przedszkola w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.(abstrakt oryginalny)
EN
Nutrition is one of the most important factors assuring normal growth and development of children. Kindergarten`s meals should realise 75% of recommended daily allowances. The aim of this study was the energetic and nutritional evaluation of meals served in the kindergarten based on theoretical analysis of the menus using the Diet 4D computer program. The energy values, contents of protein, fat, carbohydrates, vitamins: A, C, B12, mineral ingredients: Ca, Fe were calculated for forty kindergarten menus of four seasons: spring, summer, autumn and winter. The average caloric value of a food ration was at a correct level. High dietary content of vitamin A and B12 was found. The deficient intake in relation to the standards was observed for calcium, iron and vitamin C. The results indicate the need for nutritional education for the kindergarten staff.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Bagińska J., Stokowska W., Nawyki żywieniowe, a intensywność próchnicy wczesnej u małych dzieci, Wiad. Lek. 2006,, 59, s. 1-2, 5-9.
  • Bolesławska I., Przysławski J., Schlegel-Zawadzka M., Grzymisławski M., Zawartość składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę tradycyjną i "optymalną" - analiza porównawcza, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009, 4 (65), s. 303-311.
  • Charzewska J., Weker H., Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat, Pediatr. Współcz. 2006, 8 (2), s. 107-109.
  • Ciborowska H., Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu, [w:] Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, s. 85.
  • Cichocka A., Przykładowe jadłospisy na 10 dni dla dzieci w wieku 4-6 lat; śniadanie - obiad - podwieczorek (~ 1050 kcal, 75% dziennego zapotrzebowania), [w:] Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, red. J. Charzewska, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2011, s. 131-157.
  • Czech A., Kęska A., Zawartość składników pokarmowych w racjach przedszkolnych w okresie wiosennym i jesiennym, Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, s. 561-571.
  • Dymkowska-Malesa M., Skibniewska K.A., Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię, Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 3, s. 374-379.
  • Dymkowska-Malesa M., Szparaga A., Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych w przedszkolnych racjach pokarmowych dzieci z terenu Koszalina, Nowa Pediatr. 2013, 3, s. 106-110.
  • Elders P.J., Lips P., Netelenbos J.C., Van Ginkel F.C, Khoe E., Van der Vijgh W.J., Van der Stelt P.F., Long-term effect of calcium supplementation on bone loss in perimenopausal women, J. Bone Miner. Res. 1994, 9, s. 963-970.
  • Grajek W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2004, 1 (38), s. 3-11.
  • Grajeta H, Prescha A., Produkty spożywcze jako źródło składników mineralnych w żywieniu człowieka, [w:] Wybrane zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka, Wydawnictwo AM im. Piastów Śl., Wrocław 2011, s. 80-81.
  • Grajeta H., Ilow R., Prescha A., Regulska-Ilow B., Biernat J., Ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków przedszkolnych, Roczn. PZH. 2003,, 54, 4, s. 417-425.
  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka. Podstawowy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2008.
  • Klemarczyk W., Strucińska M., Weker H., Więch M., Ocena sposobu żywienia dzieci w przedszkolu wegetariańskim, "Pediatria Współczesna. Gastroenterologia. Hepatologia i Żywienie Dziecka" 2005,7, 3, s. 243-246.
  • Kłos A., Bertrand J., Żywienie dzieci w wybranych przedszkolach wojskowych na terenie Warszawy, "Lekarz Wojskowy" 1999, 5, 6, s. 275-279.
  • Kowieska A., Biel W., Chalaba A., Charakterystyka żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, Żyw. Człow. Metab. 2009, 36, 1, s. 179-184.
  • Kozioł-Kozakowska A., Schlegel-Zawadzka M., Jakościowa ocena jadłospisów przedszkolnych w regionie Krakowa, Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 1-2, s. 133-138.
  • Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M., Badanie preferencji żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym, Roczn. PZH 2005, 2 (56), s. 165-169.
  • Król E., Sobiech M., Krejpcio Z., Ocena spożycia składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wybranej grupy wegetarian i niewegetarian, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2005, 2 (43), Supl., s. 114-120.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2005, s. 13.
  • Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R., Ocena sposobu żywienia w gospodarstwach domowych prowadzonych przez osoby z wyższym wykształceniem, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2005, 4 (45), Supl., s. 151-161.
  • Leszczyńska T., Kapusta J., Pysz M., Ocena sposobu żywienia ludności wybranych gospodarstw wiejskich, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2005, 4 (45), Supl., s. 162-176.
  • Marcinowska-Suchowierska E., Miejsce wapnia i witaminy D, Przew. Lek. 2001, 4, 4, s. 34-41.
  • Orkusz A., Przysiężna E., Ocena wartości odżywczej posiłków obiadowych w stołówce Studenckiej, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2000, 4 (25), s. 122-132.
  • Orkusz A., Włodarczyk A., Ocena żywienia dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie jadłospisów, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2014 (w druku).
  • Peckenpaugh N.J., Podstawy żywienia i dietoterapia, red. wyd. polskiego. D. Gajewska. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011, s. 88-93.
  • Przysiężna E., Klisz P., Orkusz A., Oszacowanie zawartości składników mineralnych w racjach pokarmowych młodzieży szkolnej, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2002, 1 (30), s. 132-140.
  • Sadowska J., Krzymuska A., Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym, Bromat. Chem. Toksykol. 2010, 52 (2), s. 203-211.
  • Sochacka-Tatara E., Jacek R., Sowa A., Musiał A., Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, Probl. Hig. Epidemiol. 2008, 89 (3), s. 389-394.
  • Stefańska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J., Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet o prawidłowej masie ciała oraz z nadwagą i otyłością, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009, 4 (65), s. 286-294.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171315921

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.