PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 313 Sterowanie jakością procesów technologicznych i ekonomicznych produkcji | 96--120
Tytuł artykułu

Stertowanie jakością procesów technologicznych i ekonomicznych produkcji pieczywa

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jakość i wartość handlową produktów spożywczych określają następujące parametry - wartość żywieniowa, wynikająca ze składu chemicznego, poziomu procesu technologicznego, okresu i warunków składowana, - zdrowotność, charakteryzująca się nieobecnością drobnoustrojów chorobotwórczych i niską zawartością substancji szkodliwych dla zdrowia, - smakowitość, uwarunkowana głównie składem użytych komponentów i ich jakością oraz procesem technologicznym, - atrakcyjność pod względem barwy, formy, staranności wykonania, formy opakowania, - dyspozycyjność uwarunkowana łatwością porcjowania, otwierania, przekształcania w potrawy itp., - trwałość, gwarantująca przechowalność w dobrym stanie w czasie nieraz długo trwającego obrotu handlowego. Pieczywo powinno charakteryzować się wysokim poziomem jakości wyżej wymienionych parametrów. Wyniki współczesnych badań naukowych pozwalają sądzić, że chleb ma przyszłość jako produkt żywnościowy co najmniej do 2000 roku. Zawarte w chlebie substancje balastowe wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowotny organizmu, są niezbędne do tzw. nieenergetycznego wypełnienia przewodu pokarmowego. ~ krajach wysoko rozwiniętych w latach siedemd3iesiątych zaczęto ograniczać spożycie pieczywa. poniżej 200 g dziennie. (fragment tekstu)
Twórcy
Bibliografia
  • Chabiera J. , Sterowanie jakością eksploatacji biernej pieczywa, II Konferencję Naukowa Kwantyfikacja Jakości Procesów Technologicznych i Ekonomicznych Produkcji i Eksploatacji produkt6w, SGPiS Warszawa 11-12 grudzień 1986.
  • Pijanowski E., M. Dłużewski~ A. Dłużewska, Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 1984.
  • Tilger D.J., ChsmiCAL Industry" 1965, nr 17, s. 711
  • Chleb ma przyszłość, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1986, nr 5.
  • Kunsprige Kruste oder lange Haltbarkeit? "Verpackungs:,Rundschaułi 1985, nr 5, s. 58.
  • Sosnowski J., Starzyńska W., "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1986, nr 5-6. s. 11.
  • Rok chleba na łamach tygodników politycznych gospodarczych i konsumenckich w kraju."Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1986, nr 4, s. 20.
  • Kubacki S., Sprawozdanie z pobytu w FD, i984, Instytut Przemysłu Fermentacyjnego, maszynopis powielony s. 13.
  • Vodic V.O., "Food Production Dev." 1973, nr 7-8 s. 48.
  • Cappis M.C., "'EOQC Quality" 1987, nr 2. s. 7.
  • Sawer-Lewandowska B., Sprawozdanie z pobytu• w Finlandii 1985, Instytut Przemysłu Fermentacyjnego, maszynopis powielony, 5.25.
  • Hougen A.O., Bloigu E., Jebsen B., Nickles Ch., Quality Education in the Food Industry "'EOQC Foog Section" 1985, nr 1.
  • Sewer-Lewandowska B., "Przemysł Spożywczy" 1988, nr 1. s. 22.
  • Jakość produktów rynkowych, praca zbiorowa pod red. Z.R. Szczepanika, SGPiS, Warszawa 1979.
  • Szczepanik Z.R., T. Sowa, Podstawy techniki i technologii produkcji przemysłowej, cz. I, SGPiS, Warszawa 1977.
  • Szczepanik Z.R., T. Sowa, Podstawy sterowania jakością produktów konsumpcyjnych, SGPiS, Warszawa 1980.
  • Berdowski B.J. , Przemysł Spożywczy 19889 nr 8~9, s. 24.
  • Sowa T., Chabiera J., Sterowanie jakością w procesie produkcji pieczywa, konferencja - lepsza jakość życia, NOT,, Gdańsk 1977.
  • Chabiera J., To Sowa, "Zeszyty Naukowe" ,SGPiS", Warszawa1984.
  • Chabiera J., Czynniki wpływające na jakość pieczywa w łańcuchu technologiczno-organizacyjnym: rolnik - konsument, Konferencja Wydział Handlu Wewnętrznego SGPiS, Zakopane 1986.
  • Klochiewioz-Kamińska E., System badań jakościowych zbóż chlebowych w ocenie odmian, Konferencja Naukowo-Techniczna, Poznań 1980.
  • Jankiewiez M. , "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1980, nr 5, s. 86.
  • Ambroziak Z., "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1978, nr 2, s. 42.
  • Bolling H., "Getreide und Mehln Brott" 1973, nr 27, 5.197.
  • Jak wyprodukować standardową mąkę dla potrzeb piekarni?, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy!! 1980, nr 10, s. 182.
  • Jimbroziak J.Z., "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1978, nr 2, s. 17.
  • Sajecka-Baran M., Biskupski A., Skrzypczyńska-Lach I., "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1980, nr 10, s. 177.
  • Od zboża, mąki do dobrego chleba, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 1988, nr 10, s. 177.
  • H. Banecki J. , "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1988, nr 10, s. 177.
  • Ekonomiczno-techniczne uwarunkowania rozwoju przemysłu piekarskiego w latach 1982-1990, CZSS Społem, Warszawa 1982.
  • Zapałowicz J., "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1979, nr 5, s. 85.
  • Wanderz H., "Verpackung-Berater" 1982, nr 7, s. 490.
  • Chbiera J., Kontrola Państwowa n 1977, nr 6, s.46.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171321473

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.