PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 2 | nr 92 | 107--121
Tytuł artykułu

Ziemniak jako pokarm i surowiec w przetwórstwie przemysłowym

Warianty tytułu
Potato as a Food and Raw Material in Industrial Processing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Ziemniak jest rośliną bardzo cenioną przez konsumentów i przetwórstwo. Zmienia się powierzchnia jego uprawy, zbiory i plony. Postępują procesy koncentracyjne w zakresie uprawy ziemniaka. Jego ranga w rolnictwie i przetwórstwie będzie się nadal zmieniała. Należy ucywilizować handel ziemniakiem przeznaczonym do celów spożywczych, aby jego przyrządzanie w gospodarstwie domowym nie było tak uciążliwe. Zarówno polskie rolnictwo, jak i przemysł ziemniaczany powinny dążyć do zajęcia odpowiedniej pozycji, umożliwiającej osiągnięcie maksymalnych korzyści i zgodnej z rolą naszego kraju jako producenta i przetwórcy ziemniaków. Podstawowe znaczenie w tej dziedzinie muszą mieć działania zmierzające do zwiększenia plonów i zbiorów ziemniaków: agrotechnika, odmiany, produkcja sadzeniaków itp.(abstrakt oryginalny)
EN
Potato is very valuable as a food and for processing. The area of its planting and crops is changing. Integration of potato planting is progressing. The importance of potato for agriculture and in processing will be changing. Potato trade should be civilized for food purposes so that its preparing in households was not so cumbersome. Both Polish agriculture as well as potato industry should strive to achieve relevant position which will enable getting maximum profits relevant to the position of our country both as a producer and as a processor of potato. The key role is to be played by activities aimed at increasing potato crop: agri-techniques, breeds, production of seeding potatoes etc. One should aim at strengthening of advisory and raw material services so that potato contracting farms turned into template teaching farms which impact the whole countryside.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2007 r, GUS, Warszawa 2008, 83-84.
  • [2] Kapusta F., Rynek ziemniaków i ich przetwórstwo w Polsce, Prace Naukowe AE nr 880, "Technologia" 7, Wyd. AE, Wrocław 2000, 72.
  • [3] Kapusta E, Agrobiznes, Wyd. Difin, Warszawa 2008, 34-36.
  • [4] Lisińska G., Ziemniak jako surowiec dla przemysłu spożywczego, "Postępy Nauk Rolniczych" 1994, 1.
  • [5] Nawrocki W., Stan aktualny i perspektywy produkcji ziemniaka w Polsce do roku 2020, w: Kierunki zmian w produkcji roślinnej w Polsce do roku 2020, IUNiG-PIB, Puławy 2009, 91.
  • [6] Rocznik statystyczny 1947, GUS, Warszawa 1947, 44-45, 47-48.
  • [7] Rocznik statystyczny 1955, GUS, Warszawa 1956, 113.
  • [8] Rocznik statystyczny rolnictwa i gospodarki żywnościowej 1978, GUS, Warszawa 1978, 192, 211,486.
  • [9] Rocznik statystyczny rolnictwa i gospodarki żywnościowej 1982, GUS, Warszawa 1982, 215.
  • [10] Rocznik statystyczny rolnictwa i gospodarki żywnościowej 1986-1990, GUS, Warszawa 1992, 217.
  • [11] Rocznik statystyczny rolnictwa 2001, GUS, Warszawa 2001, 303.
  • [12] Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2007, GUS, Warszawa 2007, 467.
  • [13] Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007, GUS, Warszawa 2007, 384.
  • [14] Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2008, GUS, Warszawa 2008, 393.
  • [15] Rynek Ziemniaka 2001, nr 20, MRiRW, ARR, IERiGŻ.
  • [16] Rynek Ziemniaka 2008, nr 33, MRiRW, ARR, IERiGŻ PIB, 1,5, 14-15.
  • [17] Rynek Ziemniaka 2008, nr 34, IER i GŻ PIB, ARR, MRiRW, 15.
  • [18] Rynek Ziemniaka 2009, nr 35, IER i GŻ PIB, ARR, MRiRW, 9, 10-12.
  • [19] Trybała M., Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, Wyd. AR, Wrocław 1999, 94-95.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171321569

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.