PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 78 | 155--172
Tytuł artykułu

Struktura aktywności produkcyjnej ekogospodarstw w rozszerzonej Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Structure of Production of Eco-farms in the EU
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwujemy wzrost zainteresowania rolnictwem ekologicznym niemal we wszystkich dwudziestu pięciu krajach członkowskich Unii Europejskiej (UE). Celem artykułu jest przedstawienie głównych kierunków zmian, jakie dokonały się w rozwoju rolnictwa ekologicznego UE po jej rozszerzeniu.(fragment tekstu)
EN
The article presents the stand of vegetable and animal production which is comfortable with method of organic farming. It aims at pointing out the increasing importance of this art of farming which started in 70. in connection with the change of consumption model. In the article has been shown that the for over 20 years lasting the intensive development of farming in EU with crop rotation and using of manures coming from own farms is gaining starker and starker position on the agriculture market. The trends in the changes of the supply structure on the EU organic products market have been touched too. The attention has been paid to the great differentiation of development of organic farming in particular member EU countries. In the article the increasing interest to organic farming in the countries of Middle-east Europe has been emphasised resulting from their membership in EU and especially from improvement of financial and legal standing of organic farming and from access to the new sales markets.(original abstract)
Rocznik
Tom
78
Strony
155--172
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Łódzki
Bibliografia
  • W. Łuczak - Bakuła, Przeobrażenia na rynku żywności ekologicznej, "Przemysł Spożywczy", 1/2004, s. 11.
  • K. Krajewski, M. Świątkowska "Rolnictwo i produkty ekologiczne wspierane działaniami promocyjnymi", "Przemysł Spożywczy", 12/2006, s. 8.
  • L. Lorens Abando, E. Rohner - Thielen, Different organic farming patterns within EU-25, "Agriculture and Fisheries", 69/2007, s. 6.
  • Gawlik R., Zmiany w polskim rolnictwie ekologicznym po wejściu do Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Ekologiczne Eko-Unia, 2004.
  • "Globalny Bi-boom nadchodzi", Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny,1/2008.
  • Kuś J., Rolnictwo ekologiczne, "Problemy Ekologii", vol. 8, nr 6/2004.
  • Żakowska - Biemans S., Rynek żywności ekologicznej w Polsce - szanse i możliwości rozwoju, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171323095

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.