PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 2 | nr 92 | 149--165
Tytuł artykułu

Technologiczne i systemowe uwarunkowania w funkcjonowaniu wybranej okręgowej spółdzielni mleczarskiej na podstawie produkcji mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,2%

Warianty tytułu
Technology and System Conditions in the Functioning of the Selected District Dairy Cooperative on the Basis of Milk UHT Fat Content 3.2% Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu bezpieczeństwa żywności w wybranej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej na przykładzie produkcji mleka UHT 3,2%. Przedstawiono punkty krytyczne w odniesieniu do produkcji mleka UHT 3,2% wraz z organizacją i technologią wytwarzania. Wskazano wartość odżywczą mleka UHT 3,2%. Zaobserwowano, że dokumentacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który funkcjonuje w Zakładzie, jest prowadzona poprawnie. Wszystkie niedoskonałości, które występują w obrębie funkcjonowania systemu, są uwarunkowane w dużej mierze brakiem wiedzy personelu, jego odpowiedniego przeszkolenia oraz świadomości. Wskazano także na konieczność ciągłego doskonalenia procesu motywacyjnego, stylu kierowania, kompetencji, świadomości i zaangażowania całego personelu OSM.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper is to present the functioning of the food safety system in the selected district dairy cooperative in manufacturing of UHT milk 3.2%. It is partly proved that the smooth functioning of the food safety system with the proper motivation and involvement of top management and employees have a significant impact on providing high-quality finished goods. The critical points for the production of UHT milk 3.2%, and corrective actions, together with the organization and production technology are presented. The nutritional value of UHT milk 3.2% was also indicated. It was observed that the food safety management system which operates in the company has successfully carried out the documentation, but in the process of improving the food safety system in the company undoubtedly the most important role is played by the commitment and motivation of top managers and individual employees. All failures that occur within the system are subject to a large extent the lack of workers knowledge, their appropriate training and awareness. The idea of continuous improvement of process motivation, management style, competence, awareness and involvement of all staff of the company is of greatest importance in the improvement of food security. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Marak J., Gromadzenie danych pierwotnych, w: K. Mazurek-Łopacińska (red.), Badania marketingowe. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
  • [2] Kijowski A., Kijowski J., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000:2005, w: J. Kijowski, R. Cegielska-Radziejewska, (red.), Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2008.
  • [3] Luning P., Marcelis W., Jongen W., Zarządzanie jakością żywności, WNT, Warszawa 2005.
  • [4] Czerwieńska D., Żywienie a zdrowie, "Przegląd Gastronomiczny" 2006, 9, 10.
  • [5] Urbaniak M., Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej, Wyd. Difin, Warszawa 2007.
  • [6] Tarczyńska S., Ziajka S., Nowy standard zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000, "Przegląd Mleczarski" 2005, 4, 10-12.
  • [7] Nitecka E., Polskie mleczarstwo na progu 2009 r. - przewidywane zmiany uwarunkowań, "Przegląd Mleczarski" 2009,3, 28-31.
  • [8] Dzwolak W., ISO 22000 - norma dobrowolna, "Przegląd Gastronomiczny" 2008, 1, 3-4.
  • [9] PN-EN ISO 22000:2006, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
  • [10] Kosek-Paszkowska K., Morzyk K., Ogólne założenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000, "Zarządzanie Jakością" 2007, 4, 32-35.
  • [11] Dzwolak W., Między HACCP a ISO 22000. Transformacja, "Przegląd Gastronomiczny" 2008, 2, 4-5.
  • [12] Jurczak M.E., Mleko: produkcja, badanie, przerób, Wyd. SGGW, Warszawa 2005.
  • [13] Towaroznawstwo produktów spożywczych, Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. (red.), Wyd. AR, Poznań 2006.
  • [14] Mleczarstwo 1, Ziajka S. (red.), Wyd. UWM, Olsztyn 2008.
  • [15] Cichosz G., Pozostałości substancji hamujących w mleku - nie do końca rozwiązany problem, cz.l, "Przegląd Mleczarski" 2009, 9, 4-8.
  • [16] Obrusiewicz T, Mleczarstwo, cz. 1, WSiP, Warszawa 1982.
  • [17] Campbell J.R., Marshall R.T., Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego przetworów, PWN, Warszawa 1982.
  • [18] Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie, Litwińczuk Z. (red.), PWRiL, Warszawa 2004.
  • [19] http://www.mleko.com/index.php?did=46&pid=27 [18.05.2010].
  • [20] http://www.resmedica.pl/zdart79910.html [26.05.2009].
  • [21] Wybrane zagadnienia z technologii żywności, M. Mitek i M. Słowińskiego (red.), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2006.
  • [22] Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa 2006.
  • [23] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005.
  • [24] Zmarlicki S., Mleko i przetwory mleczne jako źródło wapnia, "Przemysł Spożywczy" 2009 10 42-46.
  • [25] Zięba D., Ziarno M., Produkty mleczne z naturalnie zwiększoną zawartością witaminy B "Przemysł Spożywczy" 2009, 10, 30-35.
  • [26] Pijanowski E., Zarys chemii i technologii mleczarstwa, t. 1, PWRiL, Warszawa 1980.
  • [27] Wroński M., Rzemieniewski A., Mochol M., Wpływ długotrwałego przechowywania oraz sezonu produkcji na profil kwasów tłuszczowych w mleku konsumpcyjnym UHT, "Przegląd Mleczarski" 2009,5, 12-16.
  • [28] Garbowska B., Wpływ warunków przechowywania, zawartości tłuszczu oraz okresu produkcji na wybrane wskaźniki stopnia ogrzewania w mleku UHT, "Przegląd Mleczarski" 2009, 3,12-15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171324005

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.