PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | nr 144 | 191--198
Tytuł artykułu

Wpływ różnych sposobów konserwowania na jakość soku pitnego jabłkowego

Warianty tytułu
The Effect of Different Methods of Preservation on the Quality of Apple Juice
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badaniom poddano sok pitny jabłkowy nieklarowany. Niekonserwowany świeżo wytłoczony surowy sok rozlano w butelki o pojemności 0,5 l i rozdzielono na trzy partie. Pierwsza partia soku poddana została pasteryzacji, drugą partię utrwalono dodatkiem 0,05% kwasu sorbowego, a trzecią poddano obróbce w generatorze mikrofal "Sharp". Po utrwaleniu wszystkie trzy partie soku jabłkowego były przechowywane przy temperaturze około 20°C przez 6 miesięcy. W celu określenia jakości soku przed i po utrwaleniu jak też w czasie przechowywania przeprowadzono badania wskaźników fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i organoleptycznych. Badania wskaźników fizyko-chemicznych przeprowadzono wg PN-71/A-75101. (abstrakt oryginalny)
EN
The investigations dealt with the effect of pasteurization, preservation with 0,05% sorbic acid and preservation with microwaves on phisicochemical, microbiological and organoleptic indicators of the quality of apple juice. It has found that the use of microwaves for the preservation of juice enabled to a greater extent the preservation of nourishing and organoleptic characteristics on the level close to the level on non-pasteurized juice for as long six months at the temperature of 20°C. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
191--198
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Maloney E.D. i in. New uses of microwave power in the food industry, Journal of Microwave Power, 1977, 1, 79-86.
  • Armbruster G., Haefele C., Quality of foods after cooking in 915 MHz and 2450 MHz microwave appliances ussing plastic film covers, Journal of Food Science, 1975, 12, 54-55.
  • Copson D.A., Microwave exposure and flavour evaluation for juice concentrate, Abstracts of Papers, American Chemical Society, 1977, 48, 173.
  • Jaynes H.O., Microwave pasteurization of milk, Journal of Milk and Food Technology, 1975, 7, 386-387.
  • PN-71/A-75101. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizyko-chemicznych.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171324241

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.