PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 3 (14) | 22--33
Tytuł artykułu

Wpływ dodatku wybranych przeciwutleniaczy na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu

Warianty tytułu
The Impact of Antioxidants on the Stability of Oil Concentrates of β-Carotene
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie wpływu rodzaju i ilości dodatku przeciwutleniaczy oraz warunków i czasu przechowywania na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu. Do olejowych koncentratów β-karotenu dodawano ekstrakt z rozmarynu w ilości 0,02-0,06 % oraz BHA w ilości 0,02-0,04 %. Określano stabilności β-karotenu przez spektrofotometryczne oznaczenie zawartości β-karotenu w roztworach olejowych z dodatkiem przeciwutleniaczy w czasie przechowywania w warunkach z dostępem światła i bez dostępu światła dziennego oraz w temp. 20°C i w warunkach chłodniczych. Stabilność olejowych koncentratów β-karotenu uzależniona była od warunków przechowywania. Większą stabilność barwnika stwierdzono w próbkach przechowywanych bez dostępu światła i w temperaturze chłodniczej. Dodatek przeciwutleniaczy zwiększał stabilności β-karotenu w olejowych koncentratach tylko w przypadku ich przechowywania w temperaturze pokojowej, przy dostępie światła dziennego. W tych warunkach lepszymi właściwościami cechował się ekstrakt z rozmarynu.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study was to determine the influence of the type and amount of antioxidants and conditions and storage time on the stability of oil concentrates of β-carotene. To the oil concentrates of β-carotene the rosemary extract in the amount of 0.02 - 0.06% and BHA in the amount of 0.02 - 0.04% was added. The determination of the stability of β-carotene was made by spectrophotometric determinations for β-carotene in oil solutions during The stability of oil concentrates of β-carotene depended on the storage conditions. Better stability was found in samples stored without access to the daylight and in cooling temperatures. The addition of antioxidants increased the stability of β-carotene in oil concentrates only during the storage at room temperature with access to daylight. The rosemary extract had better antioxidant properties in these conditions.(original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Block G., Langseth L., 1994, Antioxidant vitamins and disease prevention, "Food Technology", vol. 2, s. 80-84.
  • Hać-Szymańczuk E., Roman J., Bednarczyk K., 2009, Badanie aktywności przeciwbakteryjnej rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus Officinalis), "Nauka. Przyroda. Technologie", t. 3, nr 4, s. 1-9.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Wojtasik A., Przygoda B., 2004, Żywność wzbogacana a zdrowie, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  • PN-90A-75101/12: Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczenie sumy karotenoidów i β-karotenu.
  • Podsędek A., 2007, Karotenoidy, [w:] Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, red. W. Grajek, WNT, Warszawa, s. 171-176.
  • Robak J., Zachwieja Z., 1998, Znaczenie karotenoidów w diecie człowieka oraz w leczeniu niektórych schorzeń, Bromat. Chem. Toksykol., t. 31, nr 4, s. 295-301.
  • Rodriguez-Amyaya D.B., 2001, A Guide to Carotenoid Analysis in foods, ILSI Press, Washington DC, USA.
  • Rodriguez-Huezo M., Pedroza-Islas R., Prado-Barragan L., Beristain C.I., Vernon-Carter E., 2004, Microencapsulation by spray drying of multiple emulsion scontaining carotenoids, J Food Sci., vol. 69, s. E351-E359.
  • Romano C.S., Abadi K., Repetto V., Vojnow A., Moreno S., 2009, Synergic antioxidant and antibecterical activity of rosemary plus butylated derivatives, Food Chem., vol. 115, no. 2, s. 456-461.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. nr 94, poz. 933).
  • Wilska-Jeszka J., 1994, Barwniki, [w:] Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, red. Z.E. Sikorski, WNT, Warszawa, s. 399-426.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171324539

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.