PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | nr 144 | 221--233
Tytuł artykułu

Próba modyfikacji jakości wybranych sztucznych osłonek wędliniarskich

Warianty tytułu
Attempt at the Modification of the Quality of Artificial Sausage Skins
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było badanie i ocena wpływu dodatków na jakość osłonek kolagenowych dla zmodyfikowania niektórych ich właściwości. Badaniu poddano następujące typy osłonek:
1)osłonki kolagenowe produkowane metodą klasyczną - tzn. osłonki bez dodatków, utrwalane 1% roztworem urotropiny;
2)osłonki z dodatkiem gliceryny, utrwalane klasycznie;
3)osłonki z dodatkiem garbników dębu, utrwalane klasycznie;
4)osłonki z dodatkiem ekstraktu garbników mimozy, utrwalane klasycznie;5)osłonki produkowane metodą klasyczną, klimatyzowane dodatkowo gazowym amoniakiem;
6)osłonki produkowane metodą klasyczną utrwalane roztworem formaldehydu i soli kuchennej. (fragment tekstu)
EN
Having discussed the qualities of artificial sausage skins presently produced, the author presented the results of the research into the possibility of modifying some of the qualitative characteristices of colagen skins through the use for their production of non-protein substances added directly to the colagen mass or in the course of selected technological proceedings. The author pointed to the necessity of making a careful estimation of the quality of colagen skins in all attempts made at their modification, as introduced additions greatly affect their organoleptic and physico-chemical characteristics. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
221--233
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, warszawa 1975.
  • Cichoń M., Włodarczyk W., Towaroznawstwo opakowań, WSE, Kraków 1972.
  • Czermiński J., Iwasiewicz A., Paszek Z., Sikorski A., Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, PWN, Warszawa 1974.
  • Kłosowski T., Surowce i materiały pomocnicze dla przetwórstwa mięsa, PWSZ, warszawa 1969.
  • Mały słownik chemiczny, WP, warszawa 1976.
  • Projekt uruchomienia produkcji osłonek do wędlin. Projekt nr 3725. Biuro Projektów Przemysłu Mięsnego, warszawa 1970.
  • Reich G., Kolagen, WNT, Warszawa 1970.
  • Wiśniowski K., Surowce i materiały pomocnicze w przemyśle spożywczym, PWZS, Warszawa 1968.
  • Wodniarski Z., Możliwości wprowadzenia nowoczesnej techniki pakowania produktów mięsnych w Polsce, Materiały z konferencji. Maszynopis do wglądu w fabryce Osłonek Białkowych w Białce.
  • Żydowicz D., Utylizacja odpadów skór niegarbowanych jako pełnowartościowego surowca białka kolagenowego, "Przegląd Skórzany" 1972, nr 3.
  • ZN-76/MPSS-M-19-149, Osłonki białkowe "Fabios".
  • ZN/0001, Osłonki białkowe do kiełbas i wędlin.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171324561

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.