Warianty tytułu
Legal-comparative Analysis of Genetically Modified Organisms Regulations according to Polish and Spanish Law
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było zaprezentowanie polskiego i hiszpańskiego ustawodawstwa dotyczącego organizmów genetycznie zmodyfikowanych. O wyborze tych państw zadecydowało diametralnie różne zapatrywanie na kwestie związane z organizmami transgenicznymi. Polska i Hiszpania, choć są podobne do siebie pod wieloma względami, takimi jak terytorium, liczba ludności czy znaczenie sektora rolnego w ich gospodarce, to przyjęły odmienną politykę w zakresie organizmów GM. Analiza polskiego i hiszpańskiego ustawodawstwa miała uwidocznić, jak różne są kierunki, w których zmierza polski i hiszpański ustawodawca, kształtując model regulacji dotyczących organizmów genetycznie zmodyfikowanych2. Dużą uwagę poświęcono prawu UE, co pozwoliło wskazać model, który w większym stopniu uwzględnia unijne wymogi obowiązujące w tym zakresie. W pierwszej części pracy przedstawiono definicję organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz rozważania o charakterze aksjologicznym. W dalszej części artykułu opisano najważniejsze unijne akty prawne dotyczące organizmów GM, następnie zaś omówiono polskie i hiszpańskie przepisy regulujące wykorzystanie organizmów w sektorze rolno-spożywczym, co pozwoliło na porównanie obu ustawodawstw w końcowej części pracy.(fragment tekstu)
his article is a contribution to the reflection on the issue of genetically modified organisms. The use of transgenic organisms in agriculture and food industry is the subject of unceasing discussion between supporters and opponents of GMOs. The aim of the article is to present Polish and Spanish legislation on genetically modified organisms. The analysis of Polish and Spanish legislation may allow to demonstrate how different is a direction in which the Polish and Spanish model of regulations on GMOs goes. The attention is also paid to the EU law, which serves to choose a model that more meets the EU requirements. The first part of the article presents the definition of genetically modified organisms and the axiological basis. Secondly, are presented the most important EU regulations on GM organisms. The next part of the article describes Polish and Spanish legal acts on genetically modified organisms which allows to compare both legislations at the end of the article.(original abstract)
Twórcy
autor
- Uniwersytet Łódzki, doktorantka
Bibliografia
- Bodiguel L., Cardwell M., Carretero García A., Viti D., Coexistence of Genetically Modified, Conventional, and Organic Crops in the European Union: National Implementation, [w:] L. Bodiguel, M. Cardwell (eds), The Regulation of Genetically Modified Organisms: Comparative Approaches, Oxford, New York 2010.
- Ciechanowicz-McLean J., Prawo i polityka ochrony środowiska, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2009.
- Costato L., Principles and rules of European Food Law, [w:] L. Costato, F. Albisinni (eds), European Food Law, CEDAM, Mediolan 2012.
- Cyrul W., Wpływ procesów komunikacyjnych na praktykę tworzenia i stosowania prawa, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2012.
- Gąsowski A., Kształtowanie legislacji Unii Europejskiej na przykładzie problematyki GMO, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie 2012/98.
- Krajewski P., Ochrona prawna człowieka i jego środowiska wobec ekspansji organizmów genetycznie zmodyfikowanych w prawie wspólnotowym i międzynarodowym, Wyd. UW-M w Olsztynie, Olsztyn 2010.
- Korzeniowski P., Zasady ogólne prawa ochrony środowiska, [w:] M. Górski (red.), Prawo ochrony środowiska, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2009.
- Korzeniowski P., Zasady prawne ochrony środowiska, Wyd. UŁ, Łódź 2010.
- Malepszy S., GMO i rolnictwo - nauka w zabawie w ciuciubabkę, Nauka 2012/2.
- Małysz J., Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości, Almamer, Warszawa 2008.
- Mickiewicz M., Twardowski T., Figlerowicz M., GMO - zyski i straty, Biotechnologia 2006/74 (3).
- Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2006.
- Rizzioli S., Novel foods, [w:] L. Costato, F. Albisinni (eds), European Food Law, CEDAM, Mediolan 2012.
- Sarkowicz R., Stelmach J., Teoria prawa, Wyd. UJ, Kraków 1998.
- Szkarłat M., Żywność genetycznie zmodyfikowana w stosunkach międzynarodowych, Wyd. UMCS, Lublin 2011.
- Szponar L., Stankiewicz-Choroszucha B., Uwarunkowania zdrowotne żywności z udziałem surowców modyfikowanych genetycznie, [w:] S. Zięba (red.), Ekonomiczne i społeczne aspekty biotechnologii w Unii Europejskiej i Polsce, Almamer, Warszawa 2009.
- Wróblewski J., Teoria racjonalnego tworzenia prawa, Zakł. Nar. im. Ossolińskich, Wrocław 1985.
- Wrześniewska-Wal I., Żywność genetycznie zmodyfikowana - aspekty prawne, Wyd. UW, Warszawa 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171326165