PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 6 | nr 2 | 47--55
Tytuł artykułu

Możliwości wykorzystania dziedzictwa kulturowego w kreowaniu wizerunku regionu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Employing Cultural Heritage to Create Regional Image
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Władze regionalne zauważają potrzebę kształtowania pożądanego wizerunku regionu i w związku z tym w swoich działaniach poszukują trwałych wyróżników jego tożsamości. Jednym z takich atrybutów, jak zauważono w badaniach przeprowadzonych w miastach polskich może stać się dziedzictwo kulturowe. Celem opracowania jest zatem ocena możliwości wykorzystania tego wyróżnika tożsamości w kreowaniu wizerunku regionu. Elementem dziedzictwa kulturowego jest regionalne dziedzictwo kulinarne, które również może stać się atrybutem na bazie którego budowany będzie pożądany wizerunek regionu. Władze regionu powinny włączyć promowanie dziedzictwa kulinarnego do strategii rozwoju regionu i aktywnie podejmować działania w tym zakresie. W opracowaniu przedstawiono wyniki badania pilotażowego, które przeprowadzono w 16 regionach (województwach) polskich.(abstrakt oryginalny)
EN
Local governments recognize the need to create the desired image of their region and, hence, their search for lasting factors distinguishing the regional identity. Cultural heritage has been identified as such in surveys conducted in the Polish towns. This article evaluates the potential of using cultural identity in creating the region's image. The regional culinary heritage, a component of cultural heritage, is a specific attribute which establishes the basis required for a desired regional image. Regional governments should include culinary heritage promotion in their development strategy and undertake appropriate measures in this regard. The study presents results of a pilot survey conducted in 16 voivodships in Poland.(original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
47--55
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • 1. Buzowska B. (2010), Marketingowa orientacja w praktyce jednostki samorządu terytorialnego - dziedzictwo kulturowe wartością marketingową wizerunku powiatu tarnowskiego, Samorząd Terytorialny nr 3
  • 2. Kościelecki P. (2007), Kultura w regionach - analiza dokumentów strategicznych polskich województw oraz piśmiennictwa przedmiotu, Studia regionalne i Lokalne nr 3(29)
  • 3. Kowalik I., Sikora T. (2007), Marketing produktów regionalnych, Marketing i Rynek nr 9
  • 4. Kupracz M. (2007), Z problematyki żywności tradycyjnej, Studia Regionalne i Lokalne nr 4(30)
  • 5. Murzyn- Kupisz M. (2010), Podmioty na rynku dziedzictwa kulturowego, Studia regionalne i Lokalne nr 3(41)
  • 6. Stanowicka - Traczyk A. (2008), Kształtowanie wizerunku miasta na przykładzie miast polskich. Wydawnictwo Branta, Bydgoszcz
  • 7. Szromnik A. (2007), Marketing terytorialny, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171326539

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.