PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 103 | 107--117
Tytuł artykułu

Łańcuchy dostaw w gospodarce żywnościowej

Warianty tytułu
Supply Chain in Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest sprecyzowanie pojęcia łańcucha dostaw żywności (inaczej żywnościowego łańcucha dostaw), ale również wskazanie na jego istotę i specyfikę oraz sposoby oceny i analizy. Artykuł ma charakter przeglądowy i refleksyjny. W realizacji zamierzonych celów bazowano na przeglądzie literatury oraz odniesieniach własnych. (fragment tekstu)
EN
In the paper the authors proposed a definition of food supply chains. The structure of the food chain and approaches of its assessment were also discussed. The authors indicated that it is necessary to conduct a research concerning the functioning of the food supply chains. Due to the nature of the food supply chains, especially to a temporal imbalance of supply and demand, quality requirements and exchange of quality information an important issue in the context of increasing the efficiency of agri-food companies may be raising the level of cooperation within in the chains. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • BEZAT A., JARZĘBOWSKI S. 2008a: The effective traceability on the example of Polish supply chain, Agri-food business: global challenges - innovative solutions, Glauben Th., Hanf J., Kopsidis M., Pieniadz A., Reinsberg K., IAMO, Halle, s. 47-57.
  • BEZAT A., JARZĘBOWSKI S. 2008b: Zintegrowane doradztwo w dziedzinie zarządzania jakością jako element przewagi konkurencyjnej małych i średnich przedsiębiorstw, w: Birski A. 2008: Innowacyjność, jakość, przedsiębiorczość - szansą konkurencyjności, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, s. 115-119.
  • CZYŻEWSKI A. 2001: Współczesne problemy agrobiznesu w Polsce, Wyd. AE, Poznań.
  • CZYŻEWSKI A. 2005: Rolnictwo w procesie reprodukcji, w: Kwestia agrarna w Polsce i na świecie, Wyd. SGGW, Warszawa.
  • CZYŻEWSKI A., POCZTA A., WAWRZYNIAK Ł. 2006: Interesy europejskiego rolnictwa w świetle globalnych uwarunkowań polityki gospodarczej, Ekonomista, Nr 3, s. 350-351.
  • CZYŻEWSKI B. 2003: Interwencjonizm agrarny w optyce instytucjonalnej, w: Urban S. (red.): Agrobiznes 2003. Jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie, Tom I, Wyd. Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław.
  • GOŁĘBIEWSKI J. 2007: Systemy marketingowe produktów roślinnych - aspekty organizacyjne i instytucjonalne, w: Gołębiewski J. (red.), Systemy marketingowe produktów żywnościowych - aspekty teoretyczne, Wyd. SGGW, Warszawa.
  • GOŁĘBIEWSKI J. 2010: Efektywność systemów marketingowych w gospodarce żywnościowej, Wyd. SGGW, Warszawa.
  • GRABOWSKI S. 1998: Ekonomika gospodarki żywnościowej, Wyd. Prywatnej Wyższej Szkoły Biznesu i Administracji, Warszawa.
  • GUBA W., MAJEWSKI E. 2008: Priorities for Eastern EU Agriculture from an income stabilization point of view, w: Berg E. (red), Huirne R., Majewski E., Meuwissen M. 2008: Income Stabilization in a Changing Agricultural World, Warszawa.
  • GUS 2012a: http://www.stat.gov.pl/bdl/app/strona.html?p_name=indeks [dostęp: 3.06.2013].
  • GUS 2012b: http://www.stat.gov.pl/gus/5840_2821_PLK_HTML.htm?action=show_archive; tab. 24 [dostęp: 3.06.2013].
  • Institute of Logistics, 1998: Members' Directory, Institute of Logistics and Transport, Corby.
  • JARZĘBOWSKI S. 2007: Wdrażanie systemów zarządzania jakością, Zeszyty Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 8, z. 2, s. 58-62.
  • JARZĘBOWSKI S. 2008: Zintegrowane zarządzanie jakością w przetwórstwie zbożowomłynarskim, Przegląd organizacji 7-8/2008, TNOiK, Warszawa, s. 56-60.
  • JARZĘBOWSKI S., BEZAT A.(201): The integration in the Polish grain supply chain: a critical analysis, Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, Vol. 14, No. 6, s. 99-103.
  • JARZĘBOWSKI S., POIGNEE O., SCHIEFER G. (red.) 2007: Integriertes Qualitätsmanagementsystem im Getreidesektor - Fallstudie einer Getreidekette in Polen, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • KARASIEWICZ G. 2001: Systemy dystrybucji artykułów rolno-spożywczych na rynku polskim. Diagnoza i koncepcja zmian, Wyd. Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa.
  • KLEPACKI B. 2008: Rozwój logistyki jako czynnik wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw agrobiznesu, w: Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 10, z. 3, s. 307-311.
  • KOS Cz., SZWACKA-SALOMONOWICZ J. 1997: Marketing produktów żywnościowych, PWRiL, Warszawa.
  • KOWALSKI A. 2010: Miejsce polskiego rolnictwa na globalnym rynku żywnościowym, w: Kowalski A. (red.), Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • KOWLASKI A., REMBISZ W. 2005: Rynek rolny i interwencjonizm a efektywność i sprawiedliwość społeczna, Wyd. IERiGŻ, Warszawa, s. 9-14.
  • LAMBERT D.M, COOPER M. 2000: Issues in supply chain management, Industrial Marketing Management, Vol. 29, No. 1, s. 65-83.
  • LAZZARINI S., CHADDAD F., Cook M. 2001: Integrating supply chain and network analysis: the study of net chains, Journal on Chain and Network Science, Vol. 1, No. 1, s. 7-22.
  • LEE H.L., BILLINGTON C. 1992: Supply chain management: pitfalls and opportunities, Sloan Management Review, Vol. 33, No.3, s. 65-73.
  • MAJEWSKI E. 2008: Trwały Rozwój i Trwałe Rolnictwo - teoria i praktyka gospodarstw rolniczych, Wyd. SGGW, Warszawa.
  • ONDERSTEIJN Ch., WIJNANDS J., HURINE R., KOOTEN O. 2006: Quantifying the agri-food supply chain, Springer, Dordrecht, The Netherlands.
  • PECK H., 2006: Supply chain vulnerability, risk and resilience, in: D. Walters (ed.), Global Logistics, 5th edition, Kogan Page, London.
  • PERSSON F., OLHAGER J. 2002: Performance simulation of supply chain designs, International Journal of Production Economics, Vol. 77, s. 231-245.
  • POIGNEE O., HANNUS T. 2003: Qualitätsmanagement über die Produktionskette - Eine Fallstudie, Bericht B-03/2, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • POIGNEE O., PILZ Ch. 2005: Abgestimmte Qualitätsproduktion über die Kette - Konzeption und praktische Umsetzung in Qualitätsprogrammen der deutschen Brotgetreidewirtschaft, Bericht B-05/1, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • REMBISZ W., STAŃKO S. 2007: Interwencjonizm państwowy w rolnictwie, w: Rynek rolny w ujęciu funkcjonalnym, Wyd. WSFiZ, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • RUTKOWSKI K. 2004: Zarządzanie łańcuchem dostaw - próba sprecyzowania terminu i określenia związków z logistyką, GMiL nr 12.
  • SCHIEFER G. 2002: Agribusiness in Produktionsketten, w: Doluschitz R.; Spilke J. (red.), Agrarinformatik, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart.
  • SCHIEFER G. 2003: Vom Unternehmenskonzept "Qualitätsmanagement" zur Sektorinitiative "Qualitätssicherung" - Entwicklung, Situation und Perspektiven, Bericht B-03/04, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • SCHIEFER G. 2004: Qualitätssicherung und Qualitätsentwicklung in Qualitätsprogrammen von Getreideketten, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • SCHIEFER G. 2005: Rückverfolgbarkeit und Qualitätsmanagement in der Getreide- und Futtermittelwirtschaft, Universität Bonn - ILB, Bonn.
  • Sektor spożywczy w Polsce, Departament Informacji Gospodarczej Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A., Warszawa 2011.
  • SEREMAK-BULGE J. 2010: Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego, w: Kowalski A. (red.): Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • SEREMAK-BULGE J., JERZAK M. 2006: Rozwój systemu rynkowego, w: Seremak-Bulge J. (red.) 2006: Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen, Program Wieloletni, raport nr 38, Wyd. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  • STADTLER H., KILGER Ch. 2008: Supply Chain Management and Advanced Planning, Concepts, Models, Software and Case Studies, Springer, Berlin, Heidelberg.
  • SZYMANOWSKI W. 2008: Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian, Wyd. Difin, Warszawa.
  • TALLURI S., BAKER R.C. 2002: A multi-phase mathematical programming approach for effective supply chain design, European Journal of Operational Research, Vol. 141, No. 3, s. 544-558.
  • TALLURI S., BAKER R.C., SARKIS J. 1999: A framework for design efficient value chain networks, International Journal of Production Economics, Vol. 62, No. 1/2, s. 133-144.
  • THONEMANN U.W., BRADLEY J.R. 2002: The effect of product variety on supply-chain performance, European Journal of Operational Research, Vol. 143, No. 3, s. 548-569.
  • URBAN R. 2005: Porównanie rozwoju cen rolnych, cen środków produkcji i cen żywności, w: Urban R. (red.): Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • VAN DER VORST J. 2000: Effective food supply chains: generating, modelling and evaluating supply chain scenarios, Proefschrift Wageningen, http://edepot.wur.nl/121244.
  • WITKOWSKI J. 2010: Zarządzanie Łańcuchem Dostaw, Koncepcje, Procedury, Doświadczenia, PWE, Warszawa.
  • ZALEWSKI A. 1989: Problemy gospodarki żywnościowej w Polsce, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171327511

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.