PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 2 (15) | 167--173
Tytuł artykułu

Emisja gazów szklarniowych na jednostkę produkcji w gospodarstwach rolniczych

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Działalność człowieka powoduje zmiany w środowisku naturalnym. Część z nich związana jest z emisją różnych substancji do atmosfery. Jednym ze skutków tej emisji jest efekt cieplarniany, określany jako systematyczny wzrost średniej temperatury na Ziemi. Postanowienia z Kioto zobowiązują Polskę do 6 % redukcji emisji gazów efektu cieplarnianego do 2010 roku. Rolnictwo przez długi okres nie było brane pod uwagę w zakresie możliwości redukcji emisji gazów szklarniowych (GHG). Badania dowiodły jednak, że ma ono około 15% udział w ogólnoświatowej emisji. Potencjał redukcyjny rolnictwa w poszczególnych krajach jest różny i warunkują go różne czynniki. Do głównych gazów cieplarnianych emitowanych w związku z produkcją rolniczą należą dwutlenek węgla, tlenki azotu i metan. Powstają one zarówno podczas produkcji materiałów do produkcji rolnej, jak również w produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach. Szczególnie chów zwierząt, a w szczególności bydła jest związany z emisją, oprócz dwutlenku węgla, dużych ilości metanu, natomiast produkcja roślinna, przechowywanie nawozów organicznych wiąże się z emisją dużych ilości tlenków azotu. (fragment tekstu)(abstrakt oryginalny)
EN
This paper presents an analysis of interdependence between the final net production and gross net production on one hand and the greenhouse gases' emission at farms of various production profiles, on the other. In its drawing up there was used the research material from the Farming Economics and Organization Institute. The data had been obtained from the Farming Ledgers kept by appropriately trained farmers. The investigated farms had been divided into two groups: the farms specializing in plant production and those specializing in animal production. For the former ones the selection criterion applied was 80-100% share of vegetal production in the final gross production whilst into the group specializing in animal production there were included the farms, where the animal production share in the final gross production was over 60%. The farms specializing in animal production were divided into 6 production profiles: cattle, poultry, milk, fat stock and herd breeding. Two indices were calculated in order to compare various farms from the point of view of greenhouse gases' emission per production unit: the GHG emission per unit of net final production and the GHG emission per unit of gross net production. The GHG emission per unit of final net production and gross net production was lowest at plant and herd breeding farms and the highest in the fattening and dairy ones. In step with an increase in acreage of the farms specializing in animal production emission per production unit decreases. The highest GHG emission per unit of net production and final net production occurred at the farms specializing in animal production in the 5-10 hectares
Rocznik
Numer
Strony
167--173
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • W.Zietara, T.Olko-Bagieńska, Zadania z analizy działalności gospodarczej i planowania w gospodarstwie rolniczym, PWRiL, Warszawa 1986
  • E.Nalborczyk, T.Łoboda, S.Pietkiewicz, P.Czembor, Absorbcja, emisja i retencja gazów cieplarnianych przez polskie rolnictwo, SGGW, Warszawa 1991
  • E.Nalborczyk, T.Łoboda, S.Pietkiewicz, T.Siudek, M.Machnacki, L.Sieczko, Emisja gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie i możliwości jej redukcji. Ekspertyza, Warszawa 1997
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171328655

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.