PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 52--58
Tytuł artykułu

Analiza sensoryczna wybranych ginów

Warianty tytułu
Sensory Analysis of Selected Gins
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena jakości sensorycznej wybranych ginów za pomocą zmysłów stosowanych jako aparat pomiarowy, przy zachowaniu odpowiednich warunków oceny oraz wymagań dotyczących przeprowadzających ją osób oraz użyciu metod adekwatnych do zadania stawianego ocenie. W pierwszej części badaj": organoleptycznych wzięło udział 10 osób (tzw. "wybrani oceniający"), które ze względu na swoje szczególne zdolności w zakresie wykonywania ocen sensorycznych tworzyły tzw. panel sensoryczny. Uzyskane wyniki ocen pozwoliły wstępnie ukazać, który spośród czterech ginów (Gordon's Dry Gin (A), Bombay Sapphire (B), Seagram 's Gin (C), Gin Lubuski (D)) charakteryzował się największą według nich intensywnością smaku gorzkiego. Drugim rodzajem analiz była pięciopunktowa ocena ginów. W tej części analizy do badań przystąpiło 100 wybranych osób. Oceniający przyznawali noty ginom pod względem czterech wyróżników jakościowych, jakimi były: klarowność, zapach, smak oraz wygląd opakowania. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this research was to evaluate the sensory quality of a group of chosen gins by means of using the taste sense as a measurement apparatus. The procedure involved meeting proper evaluation conditions and requirements regarding the evaluators, as well as applying adequate research methods. The first part of the organoleptic research featured 10 evaluators (the chosen evaluators) who due to their special abilities in performing sensory evaluation formed the sensory panel. The evaluation results allowed for a tentative presentation which of the following four gins (Gordon's Dry Gin (A), Bombay Sapphire (B), Seagram's Gin (C), Gin Lubuski (D)) is characterized by the strongest intensity of the bitter taste. The second type of analysis was grading the gins on a five star scale. For this part of the research 100 people were randomly chosen. The evaluators graded gins for the following qualities: clarity, smell, taste and the packaging design. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
52--58
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Rynki Alkoholowe, 5 (158) Warszawa 2008.
  • [2] Kohler P.J., Bruyn G.W., Pearce J. M.S. (2000). Neurological Eponyms. New York: Oxford University Press, 51-55.
  • [3] Ustawa z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 ustanawiające ogólne zasady definicji opisu i prezentacji napojów spirytusowych.
  • [4] Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. (2009) Sensoryczne badanie żywności, WN PTTŻ, Kraków, 89-108.
  • [5] PN-65/A-04021 Artykuły żywnościowe. Metody analizy sensorycznej. Wymagania ogólne.
  • [6] PN-ISO 8586-1: 1998. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających. Cz I Wybrani oceniający.
  • [7] PN-ISO 8586-2: 1998. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających. Cz. II Eksperci.
  • [8] PN-ISO 3972: 1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej.
  • [9] PN-ISO 8589: 1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ogólne wytyczne. Projektowanie pracowni analizy sensorycznej.
  • [10] PN-ISO 6658: 1998. Analiza sensoryczna. Metodologia, Wytyczne ogólne.
  • [11] PN-ISO 4121: 1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych metodą skalowania.
  • [12] PN - ISO 5492: 1997. Analiza sensoryczna. Terminologia.
  • [13] PN-A-79529-2: 2005. Napoje spirytusowe i spirytus butelkowany. Metody badań - Część 2: Ocena organoleptyczna.
  • [14] PN-A-79528-2: 2007. Destylat rolniczy i alkohol etylowy rolniczy. Metody badań. Część 2: Ocena organoleptyczna.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171328903

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.