PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
19 (2012) | nr 6 (85) | 31--40
Tytuł artykułu

Frakcje włókna pokarmowego z wytłoków aroniowych w relacjach z jonami Pb i Cd oraz Ca i Mg

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Fractions of Dietary Fibre from Aronia Pomace in Relation to Pb, Cd, and Mg Ions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu składu frakcyjnego włókna pokarmowego wytłoków aroniowych oraz warunków środowiska (pH i temperatury) na zdolność wiązania wybranych metali: kadmu, ołowiu, wapnia i magnezu. Eksperyment przeprowadzono w warunkach symulujących: przewód pokarmowy człowieka, środowisko mleka i środowisko jogurtu. Stwierdzono, w sposób statystycznie istotny, że błonnik aroniowy jest sorbentem Pb i Cd. Charakteryzuje się przy tym zróżnicowaną zdolnością sorpcji jonów tych metali w zależności od pH środowiska. Wykazano, że sorpcja ołowiu w środowisku kwaśnym zależy istotnie wprost proporcjonalnie od składu frakcyjnego włókna. W przypadku desorpcji magnezu z włókna aroniowego nie stwierdzono istotnego wpływu rodzaju preparatu oraz warunków procesu na jej poziom, natomiast poziom desorpcji jonów wapnia w wytłokach zależał od warunków środowiska. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the research performed was to determine the effect of the fractional composition of dietary fibre in aronia pomace, as well as of the process conditions (pH and temperature) on the binding capability of selected metals: cadmium, lead, calcium, and magnesium. The experiment was conducted under the simulation conditions of: human gastrointestinal tract, milk environment, and yoghurt environment. It was statistically significantly confirmed that the aronia fibre was a Pb and Cd sorbent. At the same time, the aronia fibre is characterized by a diversified ability to absorb the above named metal ions and the sorption depends on the pH value of environment. It was proved that the Pb sorption in an acid environment depended significantly and directly proportional on the fractional composition of the fibre. In the case of magnesium desorption from the aronia fibre, there was found no significant effect of the type of preparation or of the process conditions on the desorption level. However, the desorption level of calcium ions in the pomace depended on the conditions of the environment. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
31--40
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
Bibliografia
  • [1] Anioła J., Górecka D.: Charakterystyka zawartości i składu włókna pokarmowego nowych preparatów wysokobłonnikowych. Bromat. Chem. Toksykol. 2004, 37, 4, Supl., 145-148.
  • [2] Borycka B.: Relationships between calcium and lead on pomace dietary fibre Pol. J. Food Nutr. Sci., 2000, 1, 23-28.
  • [3] Borycka B., Górecka D.: Charakterystyka nowych wysokobłonnikowych preparatów wytłokowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz. 2001, 2, 30-33.
  • [4] Borycka B., Borycki J.: Wiązanie kadmu w obecności magnezu przez wybrane preparaty wytłokowe. Żywność. Nauka Technologia. Jakość, 2002, 3, 77-87.
  • [5] Borycka B., Stachowiak J.: Relations between cadmium and magnesium and aronia fractional dietary fibre. Food Chem., 2008, 107, 1, 44-48.
  • [6] Cadwel E.F., Nelsen T.C.: Developments of an analytical, reference standard for total insoluble and soluble dietary fibre. J. Food Sci., 1999, 44, 5, 360-362.
  • [7] Dobosz M.: Wspomagana komputerowo statystyczna analiza wyników badań (Computer assisted statistical analysis of research results). Akad. Oficyna Wyd. EXIT, Warszawa 2001.
  • [8] Dreher M.L.: Dietary fiber ingredients and food uses. In: Handbook of dietary fiber. Marcel Dekker. Inc, New York 1987.
  • [9] Harper H.A., Rodwell V.W., Mayes P.A.: Zarys chemii fizjologicznej. PZWL, Warszawa 1983.
  • [10] Kawabata A: Studies an chemical and physical properties of peptic substances from fruits. Tokyo University of Agriculture, 1997, pp. 119-126.
  • [11] King K.: Method of rapid extraction of pectic substances from plant materials. Food Chem., 1987, 26, 109-118.
  • [12] Kłyszejko-Stefanowicz L.: Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa 1972.
  • [13] Krełowska-Kułas M.: Badania jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa 1993.
  • [14] McConnel A.A., Eastwood M.A., Mittchell W.D.: Physical characteristics of vegetable foodstuffs that could influence bowel function. J. Sci. Food Agric. 1974, 25, 1457-1463.
  • [15] McQueen R.E., Nicholson J.W.G.: Modification of the neutral-detergent fiber procedure for cereals and vegetables by using amylase. J. AOAC, 1979, 62, 3, 676-680.
  • [16] Nawirska A., Oszmiański J.: Binding of metals ions by selected fractions of fruit pomace. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2001, 4 (29), 66-77.
  • [17] Nawirska A., Kwaśniewska M.: Frakcje błonnika w wytłokach z owoców. Acta Sci., Pol., Technol. Aliment., 2004, 3 (1), 13-20.
  • [18] Nawirska A.: Binding of heavy metals to pomace fibers. Food Chem., 2005, 90, 395-400.
  • [19] Official Method of Analysis of the AOAC (ed. Kenetch Helrich): Association of Official Analytical Chemists, INC., Arlington, Virginia 1990.
  • [20] Schneeman B.O.: Dietary fiber: physical and chemical properties, method of analysis, and physiological effects. Food Technol., 1986, 2, 104-110.
  • [21] Świderski F.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, SGGW, Warszawa, 2010.
  • [22] Van Soest P.J.: Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. J. AOAC, 1963 13, 5: 825-835.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171329889

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.