PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 17 | nr 107 Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania | 561--569
Tytuł artykułu

Zastosowanie modeli potęgowo-wykładniczych w badaniach zróżnicowania preferencji konsumpcyjnych w relacji miasto-wieś

Warianty tytułu
The Application of Power-Exponential Models in the Analysis of Differences in Consumption Preferences on the Basis of Urban : Rural Relations
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest zastosowanie modeli potęgowo-wykładniczych w badaniach zróżnicowania preferencji konsumpcyjnych dotyczących wybranych artykułów żywnościowych i nieżywnościowych w relacji miasto-wieś na podstawie badania indywidualnych budżetów gospodarstw domowych w Polsce w 2006 r. Na podstawie oszacowanych modeli zauważono, że istotne jest zróżnicowanie preferencji konsumpcji artykułów żywnościowych, nieżywnościowych i usług w zależności od klasy miejscowości zamieszkania. Im mniejsza jest miejscowość, tym relatywnie większe są wydatki na mąkę, mięso, mleko, jaja, masło, ziemniaki i cukier, a mniejsze na jogurty, sery, owoce, soki owocowe i wody mineralne. Wysokie współczynniki skłonności do wydatków mieszkańców dużych miast charakterystyczne były również dla artykułów nieżywnościowych i usług.(abstrakt oryginalny)
EN
This paper presents the usefulness of econometric models (power-expotential functions) to examine differences in consumption preferences for selected food and nonfood stuffs and services in the urban rural relations. This research project is based on micro-economic data concerning individual Polish household budgets in 2006. The econometric model was used as a tool in this study. The research showed that consumption preferences for food, non-food stuffs and services were different in urban and rural households, according to magnitude of a locality in which a household was located. The smaller the locality, the higher the expenditures on flour, meat, milk, eggs, butter and sugar but the smaller on yogurt, cheese, fruit, fruit juices, mineral water. The higher coefficients of propensity to expenditure of non-food products were calculated for households from big cities. The power-exponential functions can be applied to analyze differences in consumption preferences for food and non-food stuffs and services in the urban rural relations.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Kramer J., Konsumpcja w gospodarce rynkowej, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1997.
  • Kurzawa I., Wysocki F., Ekonometryczna analiza preferencji artykułów żywnościowych według wykształcenia głowy gospodarstwa domowego, [w:] Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania, Taksonomia nr 14, K. Jajuga, M. Walesiak (red.), Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 1169, AE, Wrocław 2007.
  • Michalski E., Badania rynku w przedsiębiorstwach przemysłowych i handlowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1971.
  • Piekut M., Wyposażenie gospodarstw domowych w dobra trwale, "Wiadomości Statystyczne" nr 8, Wydawnictwo GUS i PTS, Warszawa 2009.
  • Podolec В., Analiza kształtowania się dochodów i wydatków ludności w okresie transformacji gospodarczej w Polsce, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Kraków 2000.
  • Rudnicki L., Zachowanie konsumentów na rynku, PWE, Warszawa 2000.
  • Welfe W., Ekonometryczne modele rynku. Modele konsumpcji, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1978.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171331169

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.