PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
21 (2014) | nr 4 (95) | 88--96
Tytuł artykułu

Wpływ aktywności wody i temperatury na wzrost oraz aktywność lipolityczną szczepów Penicillium chrysogenum w pożywkach płynnych z olejami roślinnymi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Water Activity and Temperature on Growth and Lipolytic Activity of Penicillium Chrysogenum Strains in Liquid Culture Media with Plant Oils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Szczepy P. chrysogenum wyizolowane z nasion rzepaku, soi i słonecznika hodowano w pożywkach płynnych z dodatkiem oleju rzepakowego, sojowego i słonecznikowego. Zbadano wpływ aktywności wody (aw) pożywki (0,995, 0,950, 0,900 i 0,850) i temperatury (15 i 25 ºC) na zawartość suchej masy grzybni i aktywność lipolityczną. Wzrost grzybni badanych szczepów był zróżnicowany w zależności od aw i temperatury. Aktywność lipolityczna w temperaturze 15 ºC była wyższa niż w 25 ºC. Najwyższą aktywność P. chrysogenum stwierdzono w temperaturze 15 ºC przy najniższej badanej aktywności wody pożywki. Otrzymane wyniki wskazują na możliwość inicjowania niekorzystnych zmian jakościowych olejów przez enzymy lipolityczne szczepów tego gatunku nawet wówczas, gdy nie ma widocznego (makroskopowo) wzrostu grzybni. (abstrakt oryginalny)
EN
Penicillium chrysogenum strains, isolated from rapeseeds, soybean, and sunflower seeds, were incubated in a liquid medium with rapeseed oil, soybean oil, and sunflower oil added. The effects of water activity (aw) of the medium (0.995; 0.950; 0.900; 0.850) and temperature (15 and 25 ºC) were studied on the dry mass content of mycelium and on the lipolytic activity. The growth of the mycelium of the strains analyzed varied depending on aw and temperature. The lipolytic activity at a temperature of 15 ºC was higher than that at a temperature of 25 ºC. The highest lipolytic activity of P. chrysogenum strains was reported at a temperature of 15 ºC at the lowest tested water activity of the culture medium (aw = 0.850). The results obtained prove that the lipolytic enzymes produced by the strains of that fungus can initiate disadvantageous quality changes in oils, and this is possible even where there is no visible growth of the mycelium. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
88--96
Opis fizyczny
Twórcy
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • [1] Al-Julaifi M.Z., Al-Khaliel A.S., Elkhider K.A.: Patulin production by fungi isolated from barley locally grown in Saudi Arabia. J. King Saud Univ. Sci., 1996, 8 (1), 19-24.
  • [2] Balkan B., Ertan F.: Production and properties of alpha-amylase from Penicillium chrysogenum and its application in starch hydrolysis. Prep. Biochem. Biotechnol., 2005, 35 (2), 169-178.
  • [3] Bancerz R., Ginalska G., Fiedurek J., Gromada A.: Cultivation conditions and properties of extracellular crude lipase from the psychrotrophic fungus Penicillium chrysogenum 9. J. Ind. Microbiol. Biot.,2005, 32, 253-260.
  • [4] Banu A.R., Devi M.K., Gnanaprabhal G.R., Pradeep B.V., Palaniswamy M.: Production and characterization of pectinase from Penicillium chrysogenum. Ind. J. Sci. Technol., 2010, 3 (4), 377-381.
  • [5] Biedunkiewicz A.: Grzyby pleśniowe izolowane z górnych odcinków układu oddechowego i pokarmowego zdrowych studentów medycyny weterynaryjnej. Med. Pr., 2011, 62 (3), 259-267.
  • [6] Buczyńska A., Cyprowski M., Piotrowska M., Szadkowska-Stańczyk I.: Grzyby pleśniowe w powietrzu pomieszczeń biurowych - wyniki interwencji środowiskowej. Med. Pr., 2007, 58 (6), 521-525.
  • [7] Cho H.Y., Bancerz R., Ginalska G., Leonowicz A., Cho N.S., Ohga S.: Culture conditions of psychrotrophic fungus Penicillim chrysogenum and its lipase characteristics. J. Faculty. Agr. Kyushu Univ.,2007, 52 (2), 281-286.
  • [8] Chopra A.K., Chander H., Singh J.: Lipolytic activity of Syncephalastrum racemosum. J. Dairy Sci., 1982, 65, 1890-1894.
  • [9] Colen G., Junqueira G.R., Moraes-Santos T.: Isolation and screening of alkaline lipase-producing fungi from Brazilian savanna soil. World J. Microb. Biot., 2006, 22, 881-885.
  • [10] Cuppers H.G.A.M., Oomes S., Brul S.: A model for the combined effects of temperature and salt concentration on growth rate of food spoilage molds. Appl. Environ. Microbiol., 1997, 63, 3764-3769.
  • [11] Dantigny P., Guilmart A., Bensoussan M.: Basis of predictive mycology. Int. J. Food Microbiol.,2005, 100, 187-196.
  • [12] Ejdys E.: Fungi isolated in school buildings. Acta Mycol., 2007, 42 (2), 245-254.
  • [13] Głowacka A., Przychodzień A., Szwedek A.: Grzyby glebowe potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt z leśnych terenów rekreacyjnych Łodzi. Mikol. Lek., 2007, 14 (2), 89-94.
  • [14] Gock M.A., Hocking A.D., Pitt J.I., Poulos P.G.: Influence of temperature, water activity and pH on growth of some xerophilic fungi. Int. J. Food Microbiol., 2003, 2481, 11-19.
  • [15] Gołofit-Szymczak M., Jeżewska A., Ławniczek-Wałczyk A., Górny R.L.: Narażenie pracowników konserwujących instalacje wentylacyjne na szkodliwe czynniki biologiczne i chemiczne. Med. Pr.,2012, 63 (6), 711-722.
  • [16] Hell K., Gnonlonfin B.G.J., Kodjogbe G., Lamboni Y., Abdourhamane I.K.: Mycoflora and occurrence of aflatoxin in dried vegetables in Benin, Mali and Togo, West Africa. Int. J. Food Microbiol.,2009, 135 (2), 99-104.
  • [17] Kumar V., Basu M.S., Rajendran T.P.: Mycotoxin research and mycoflora in some commercially important agriculture commodities. Crop Prot., 2008, 27, 891-905.
  • [18] Larsen M.D., Jensen K.: The effects of environmental conditions on the lipolytic activity of strains of Penicillium roqueforti. Int. J. Food Microbiol., 1999, 46, 159-166.
  • [19] Ludemann V., Pose G., Pollio M.L., Segura J.: Determination of growth characteristics and lipolytic and proteolytic activities of Penicillium strains isolated from Argentinean salami. Int. J. Food Microbiol.,2004, 96, 13-18.
  • [20] Lugauskas A., Raila A., Railiene M., Raudonienie V.: Toxic micromycetes in grain raw material during its processing. Ann. Agric. Environ. Med., 2006, 13, 147-161.
  • [21] Magan N., Jenkins N.E., Howarth J.: Lipolytic activity and degradation of rapeseed oil and rapeseed by spoilage fungi. Int. J. Food. Microbiol., 1993, 19, 217-227.
  • [22] Miklaszewska B., Grajewski J.: Patogenne i alergogenne grzyby pleśniowe w otoczeniu człowieka. Alergia 2005, 2 (24), 45-50.
  • [23] Pląskowska E., Korol M., Ogórek R.: Grzyby występujące w pomieszczeniach klimatyzowanych. Cz. I. Mikol. Lek., 2011, 18 (4), 178-186.
  • [24] Rosso L., Robinson T.P.: A cardinal model to describe the effect of water activity on the growth of moulds. Int. J. Food Microbiol., 2001, 63, 265-273.
  • [25] Samson R.A., Hoekstra E.S., Frisvad J.C., Filtenborg O. (Eds).: Introduction to food- and airborne fungi (revised 6th Edition), Centraal bureau voor Schimmelcultures, Utrecht, The Netherlands, 2002,p. 389.
  • [26] Sautour M., Mensur S.C., Divies C., Bensoussan M., Dantigny P.: Comparision of the effects of temperature and water activity on growth rate of food spoilage moulds. Ind. Microbiol. Biotechnol.,2002, 28, 311-315.
  • [27] Shukla P., Gupta K., Kango N.: Production of lipase by typer-lipolytic Rhizous oryzae KG-10 on low-value oil emulsions. Res. J. Microbiol., 2007, 2 (9), 671-677.
  • [28] Soroka P.M., Cyprowski M., Szadkowska-Stańczyk I.: Narażenie zawodowe na mykotoksyny w różnych gałęziach przemysłu. Med. Pr., 2008, 59 (4), 333-345.
  • [29] Ul-Haq I., Muchtar H., Umber H.: Production of protease by Penicillium chrysogenum through optimization of environmental conditions. J. Agric. Soc. Sci., 2006, 2 (1), 23-25.
  • [30] Wehtje E., Adlercreutz P.: Water activity and substrate effects on lipase activity. Biotechnol. Bioeng., 1997, 55, 798-805.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171334037

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.