PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | nr 5 | 21--22
Tytuł artykułu

Oddziaływanie antropogeniczne na środowisko i występowanie zanieczyszczeń estrogenicznych w żywności

Warianty tytułu
Anthropogenic Impact on the Environment and Presence of Estrogenic Contaminants in Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dotychczas uważano, że podstawowym zagrożeniem dla żywności są drobnoustroje i wytwarzane przez nie toksyny. Aktualnie największe obawy budzą substancje biologicznie czynne, które przenikają do żywności w wyniku oddziaływań antropogenicznych. Szczególnie niebezpieczną grupę stanowią tu związki, wykazujące aktywność estrogeniczną. W organizmie związki te łączą się z receptorami estrogenowymi, zaburzając prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i rozrodczego. (abstrakt oryginalny)
EN
So far, it has been believed that microorganisms and toxins produced by microorganisms are the main threat to food. Now, biologically active contaminants which penetrate food via anthropogenic activities pose the biggest threat. Compounds active estrogenically are especially hazardous. In an organism, they bind to estrogenic receptors and disturb the correct functioning of the hormonal and reproductive systems. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
21--22
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Śląska
  • Politechnika Śląska
Bibliografia
  • [1] I. R. Falconer et al., Endocrine disrupting compounds: a review of their challenge to sustainable and safe water supply and water re-use, Journals in Environmental Toxicology, 3, 2006, 101-112.
  • [2] E. Diamanti-Kandarakis et al., Endocrine-disrupting chemicals: an endocrine society scientific statement, Endocrine Reviews, 30, 2009, 293-342.
  • [3] N. Hartmann et al., Environmental exposure to estrogenic and other myco- and phytotoxins, Chimia, 62, 2008, 364-367.
  • [4] A. M. Andersson, N. E. Skakkebaek, Exposure to exogenous estrogens in food: possible impact on human development and health, European Journal of Endocrinology, 140, 1999, 477-485.
  • [5] M. Siemiński, Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
  • [6] J. Aravindakshan et al., Consumption of xenoestrogen contaminated fish during lactation alters adult male reproductive function, Toxicologica Science, 81, 2004, 179-189.
  • [7] B. Janoszka i in., Organic compounds formed in thermally treated high-protein food. Part 1: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, Acta Chromatographica, 14, 2004, 115-128.
  • [8] A. Valcheva, G. Valchev, The fusariotoxins zearalenon and deoxinivalenol as natural contaminators of some basic cereal, components in the production of combined feed, Bulgarian Journal of Agricultural Science, 13, 2007, 99-104.
  • [9] A. M. Andersson, N.E. Skakkebaek, Exposure to exogenous estrogens in food: possible impact on human development and health, European Journal of Endocrinology, 140, 1999, 477-85.
  • [10] A. Oski, E. Kennelly, Phytoestrogens: a review of the present state of research, Phytotherapy Research; 17, 2003, 845-869.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171334307

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.