PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | z. CCCLXXXV (6) | 51--66
Tytuł artykułu

The Consumption Structure of Food Articles in Impoverished Households - the Example of the Wielkopolskie Province

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Struktura konsumpcji wybranych artykułów żywnościowych w ubogich gospodarstwach domowych na przykładzie województwa wielkopolskiego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the article was to present the food consumption in years 1999-2003. There was discussed the diversification of incomes and expenditures in particular quintile and social-economics groups as well as their influence on consumption size. It was mentioned that the incomes are less diverse in each group than in whole rural population. It was noticed that in groups of the lowest income the consumption size is not sufficient and often does not let satisfy all basic needs. It was affirmed that in the first quintile, the price for one good is usually lower than in the fifth quintile, which proves that goods purchased by poor people are generally of worse quality. Quantitative and qualitative consumption improvement may be caused by income increase of rural areas population. (original abstract)
W artykule przedstawiono konsumpcję wybranych artykułów żywnościowych w latach 1999-2003. Omówiono zróżnicowanie dochodów i wydatków w poszczególnych grupach kwintylowych oraz społeczno-ekonomicznych oraz ich wpływ na wielkość spożycia. Zwrócono przy tym uwagę, że dochody są mniej zróżnicowane w poszczególnych grupach niż w całej zbiorowości wiejskiej. Wskazano również na subiektywne odczucia odnośnie spożywanych dóbr konsumpcyjnych. Przedstawiono wielkość i strukturę spożycia żywności przez ludność wiejską w grupach kwintylowych. W grupach o najniższych dochodach (I kwintyl) wielkość spożycia kształtuje się na niewystarczającym poziomie i często nie pozwala na zaspokojenie wszystkich podstawowych potrzeb. Stwierdzono, że w kwintylu pierwszym, cena 1 kg dobra jest z reguły niższa niż w kwintylu piątym, co świadczy o tym, że nabywane przez osoby ubogie dobra są zwykle gorszej jakości. Ilościowa i jakościowa poprawa spożycia jest możliwa głównie dzięki zwiększeniu dochodowości ludności wiejskiej. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Strony
51--66
Opis fizyczny
Twórcy
  • Agricultural University of Poznań
  • Agricultural University of Poznań
Bibliografia
  • Chmielewska B. (2000): Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. IERiGŻ, Warszawa.
  • Chmielewska B. (2004): Źródła nierówności społecznych. IERiGŻ, Warszawa.
  • Griega U. (2005): Sytuacja polskich gospodarstw domowych - zmiany w konsumpcji. Polit. Społ. 8: 7.
  • Gulbicka B. (1990): Spożycie w rodzinach chłopskich. Studia i Monografie 43, IERiGŻ, Warszawa: 42.
  • Gulbicka B., Kwasek M. (2000): Zróżnicowanie spożycia żywności w Polsce w świetle badań budżetów gospodarstw domowych. IERiGŻ, Warszawa.
  • Gutkowska K. (1997): Rodzinne gospodarstwa domowe na wsi w warunkach gospodarki rynkowej. SGGW, Warszawa.
  • Niemczyk A. (2000): Zmiany konsumpcji polskich gospodarstw miejskich i wiejskich. Polit. Społ. 2: 15.
  • Ziemiański Ś. (1998): Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Instytut Danoe, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171337443

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.