PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | z. 2 | 176--181
Tytuł artykułu

Zmiany w spożyciu żywności przez ludność wiejską w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Changes in Food Consumption by the Rural Population in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu była ocena poziomu oraz tendencji zmian, jakie zaszły w spożyciu poszczególnych grup produktów żywnościowych przez ludność wiejską, a w szczególności w rodzinach rolniczych w latach 1999-2011. Spożycie żywności na obszarach wiejskich zmieniło się zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. W gospodarstwach rolniczych zaobserwowano pozytywne zmiany w konsumpcji jogurtów oraz ryb, jak również wysokogatunkowych wędlin i kiełbas trwałych. W dalszym ciągu jednak spożycie owoców i warzyw jest niskie. Korzystnym trendem jest zmniejszenie konsumpcji ziemniaków oraz produktów mącznych, która przez długi czas utrzymywała się na dość wysokim poziomie. (abstrakt oryginalny)
EN
This article discusses the changes in food consumption among Polish agricultural households in the years1999-2011.Food consumption in rural areas during the period has changed both quantitatively and qualitatively. There are some positive changes observed in farm household of yogurt and fish as well as high quality meats and sausages and equipment. Still, farming families are eating too few fruits and vegetables. The positive trend is also a significant reduction in the consumption of potatoes and flour products, which for a long time remained at a fairly high level. (original abstract)
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
176--181
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Budżety gospodarstw domowych. 1999-2011: GUS, Warszawa.
  • Gronowska-Senger A. 1995: Zalecenia żywieniowe - korzyści i kontrowersje, Żywienie Człowieka i Metabolizm, nr 2, s. 184-191.
  • Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. 2004: Zasady racjonalnego żywienia - zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego, Wyd. ODDK Gdańsk, s. 27.
  • Ziemlański Ś. i in. 1998: Normy żywienia dla ludności w Polsce, Nowa Medycyna, nr 4, s. 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338151

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.