PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 2 (24) | 160--173
Tytuł artykułu

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską

Warianty tytułu
The Ecological Agriculture in Poland in the European Union Integration Aspects
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rolnictwo ekologiczne jest integralnym elementem ekorozwoju, który odwołuje się do potrzeby realizacji wielu celów ekologicznych, a zwłaszcza zachowania trwałości zasobów naturalnych w przyszłości (zgodnie z zasadą sprawiedliwości międzypokoleniowej w dostępie do tych zasobów). Rolnictwo to w największym stopniu wpisuje się w ekorozwój ze względu na wielorakość realizowanych celów ściśle korespondujących z nowym podejściem do obecnego i przyszłego rozwoju. W wiązce tych celów priorytetowe znaczenie mają cele ekologiczne, co jednocześnie warunkuje stosowanie w nim jednych, ściśle określonych metod produkcji (na przykład biologicznych metod ochrony roślin) i wyklucza stosowanie innych (na przykład chemicznych metod ochrony roślin). Polska ma szczególnie korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa ekologicznego, ze względu między innymi na duży udział obszarów przyrodniczo cennych. Do tej pory nie zostały jednak stworzone sprzyjające warunki ekonomiczne stymulujące jego rozwój. Wskazuje na to wolniejszy przyrost gospodarstw ekologicznych w porównaniu zarówno do krajów Unii Europejskiej, jak i krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Można jednak oczekiwać, że integracja z Unią przyczyni się do przyspieszenia rozwoju rolnictwa ekologicznego ze względu między innymi na przystąpienie Polski do programów rolno-środowiskowych oraz pojawienia się nowych możliwości eksportowych, jakie stworzy wolny przepływ towarów. (fragment tekstu)
EN
The article defines the place and the meaning of polish ecological agriculture in the aspect of future integration to the European Union structures. The basic characteristics of European ecological food market is presented. Knowing them helps to define possibilities and barriers of the presence of Polish food in the European market. Conclusions contain some recommendation for the increase of polish ecological food competitiveness in the European Union market. The priority should be given to the dynamic growth of polish ecological food production and process. It is important that polish ecological food caters for European consumers' tastes and expectations. (author's abstract)
Rocznik
Numer
Strony
160--173
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
Bibliografia
  • A. Bechmann, Rolnictwo ekologiczne - owoc XX wieku, w: Rolnictwo ekologiczne. Od teorii do praktyki, red. U. Solysiak, Stowarzyszenie EKOLAND, Stiftung LEBEN& UMWELT, Warszawa 1993
  • U. Hamm, F. Gronefeld, D. Halpin, Analysis of the European market for organic food. School of Management and Businnes. The University of Wales Aberystwyth 2002
  • J. Michelsen, U. Hamm, E. Wynen, E. Roth, The European Market for Organic Products: Growth and Development. Organic Farming in Europe: Economics and Policy. Vol. 7. University of Hohenhaim, Germany 1999
  • W. Łuczka-Bakuła, Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, Akademia Ekonomiczna, Poznań 1995
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171338919

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.