PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | z. 3 | 279--287
Tytuł artykułu

An Analysis of the Demand for Fresh Fruit in Scotland

Warianty tytułu
Analiza popytu na świeże owoce w Szkocji
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The purpose of this study is to analyse the demand for fresh fruits in Scotland in order to provide evidence about their sensitivity to changes in prices and income. Six fresh fruit categories were studied using time series for the period 2006 to 2011: citrus, apples and pears, bananas, grapes, soft fruit, a residual category and other fruits. The series were constructed from a consumer panel that reports weekly purchases by approximately 1300 households and which allowed to construct thirteen periods of four weeks each year. The demand for fruits was modelled using a dynamic version of the Almost Ideal Demand System. Short term and long term conditional elasticities (Marshallian, Hicksian and expenditure) were estimated. The results from the long term elasticities indicated the demand for all the categories were sensitive to changes in prices. Grapes and soft fruits were the most price elastic fruits. In addition, whilst all the expenditure elasticities were positive, the elasticity of citrus was greater than one, apple and pears, bananas and grapes were approximately one and soft fruit and other fresh fruits were less than one. (original abstract)
Badano popyt na świeże owoce w Szkocji w celu określenia zachowań konsumentów względem zmian cen owoców oraz dochodów. Przeanalizowano ceny sześciu grup świeżych owoców w latach 2006-2011: cytrusów, jabłek i gruszek, bananów, winogron, owoców miękkich oraz pozostałycyh. Bazowano na danych dotyczących tygodniowych wydatków około 1300 gospodarstw domowych, dzięki czemu możliwe było stworzenie trzynastu czterotygodniowych przedziałów czasowych dla każdego roku. Popyt na owoce obliczany był za pomocą dynamicznej wersji Almost Ideal Demand System. Oszacowano krótką i długoterminową elastyczność zależną (Marshallian, Hicksian i wydatki). Wyniki długoterminowej elastyczności wykazały, że popyt zależał od zmian cenowych we wszystkich kategoriach owoców. Winogrona oraz owoce miękkie miały najbardziej elastyczne ceny. Oszacowana elastyczność wydatków była dodatnia i dla cytrusów była większa niż jeden, dla jabłek i gruszek, bananów i winogron wynosiła około jeden, a dla owoców miękkich i pozostałych świeżych owoców była mniejsza niż jeden. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
279--287
Opis fizyczny
Twórcy
  • Scotland's Rural College
  • University of Georgia, USA
Bibliografia
  • Anderson G., Blundell R. 1984: Testing restrictions in a flexible dynamic system: An application to consumers' expenditure in canada, Review of Economic Studies, 40, p. 397-410.
  • Cummins S., Smith D., Taylor M., Dawson J., Marshall D., Sparks L., Anderson A.S. 2009: Variations in fresh fruit and vegetable quality by store type, urban-rural setting and neighbourhood deprivation in Scotland, Public Health Nutrition, 12(11), p. 2044-2050.
  • Durham C., Eales J. 2010: Demand elasticities for fresh fruit at the retail level, Applied Economics, 42, p. 1345-1354.
  • Edgerton D., Assarsson B., Hummelmose A., Laurila I., Rickertsen K., Vale P. 1996: The econometrics of demand systems: with applications to food demand in the Nordic countries, Kluwer Academic Publishers, Boston.
  • Family Food. 2012: UK Department of Environment, Agriculture and Rural Development (Defra). Available online at: www.defra.gov.uk/statistics/files/defra-stats-foodfarm-food-familyfood-2011-21217.pdf.
  • Fousekis P., Revell B.J. 2005: Retail fish demand in Great Britain and its fisheries management implications, Marine Resource Economics, 19, p. 495-510.
  • Health Data 2012 - Frequently Requested Data. 2012: OECD. Available online at: www.oecd.org/els/health-systems/oecdhealthdata2012-frequentlyrequesteddata.htm
  • Overweight and Obesity in Scotland: A Route Map Towards Healthy Weight. 2010: Edinburgh, The Scottish Government.
  • The WHO Global InfoBase. 2010: World Health Organisation (WHO). Available online at: https://apps.who.int/infobase/report.aspx.
  • Tiffin R., Balcombe K., Salois M., Kehlbacher A. 2011: Estimating Food and Drink Elasticities, Report for Defra, November.
  • Weatherspoon D., Oehmke J., Dembélé A., Coleman M., Satimanon T., Weatherspoon L. 2013: Price and Expenditure Elasticities for Fresh Fruits in an Urban Food Desert, Urban Studies, 50(1) p. 88-106.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339031

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.