Warianty tytułu
The Microbial Contamination of a Technological Shop-Floor Air and the Quality of Packagings Manufactured
Języki publikacji
Abstrakty
Badano wpływ mikrobiologicznego zanieczyszczenia powietrza hali technologicznej na jakość mikrobiologiczną opakowań jednostkowych wytwarzanych dla przemysłu spożywczego. Średnie kwartalne zanieczyszczenie powietrza hali technologicznej było zróżnicowane i zależało od pory roku. Największy wzrost liczby drobnoustrojów odnotowano w drugim i trzecim kwartale. Typową mikroflorę powietrza hali technologicznej stanowiły pleśnie z rodzajów: Penicillium, Cladosporium, Alternaria i Fusarium oraz bakterie z rodzaju Micrococcus i Bacillus. Zanieczyszczenie powietrza hali produkcyjnej miało istotny wpływ na jakość mikrobiologiczną produkowanych opakowań. Zależność stopnia zanieczyszczenia opakowań od zanieczyszczenia powietrza hali technologicznej była proporcjonalna, o współczynniku korelacji r = 0,8÷0,96. (abstrakt oryginalny)
The impact of technological shop-floor air on the microbiological quality of unit packagings for food industry was investigated. The mean quarterly contamination of technological shop-floor air varied and depended on the season. The highest increase in the count of micro-organisms was reported in the second and third quarter. The typical micro-flora contained in the technological shop-floor air were the following mould species: Penicillium, Cladosporium, Alternaria, and Fusariu, as well as bacteria: Micrococcus sp. and Bacillus sp. The contamination of the technological shop-floor essentially air affected the microbiological quality of packaging units manufactured in it. The correlation between the packaging contamination degree and the technological shop-floor air contamination was proportional, and the correlation coefficient was r = 0.8D0.96. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
52--58
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Politechnika Łódzka
Bibliografia
- [1] Bergey's Manual of Systematic Bacteriology, Vol. 2, Williams & Wilkins, Baltimore 1986.
- [2] Collins C.H., Lyne P.M., Grange J.M.: Microbiological methods. Butterwords. London 1989.
- [3] Fassatiova O.: Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej. WNT. Warszawa 1983.
- [4] Górny R.: Biologiczne czynniki szkodliwe: normy, zalecenia i propozycje wartości dopuszczalnych. Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 2004, 3 (41), 17-39.
- [5] Gutarowska B.: Metody oceny zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza - zalety i wady. Laboratoria Aparatura, Badania, 2002, 2, 6-10.
- [6] Kosewska L.: Analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym. WSiP. Warszawa 1991.
- [7] Merck Microbiology. Merck, Darmstadt, 2000.
- [8] Panfil-Kuncewicz H.: Znaczenie i funkcje opakowań produktów spożywczych w dystrybucji i marketingu, Przem. Spoż., 1998, 8, 18-19.
- [9] Żakowska Z. Stobińska H. (red.) Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Wyd. PŁ. Łódź 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339233