PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 347 Ekonomia | 97--104
Tytuł artykułu

Koszty żywienia krów w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka

Warianty tytułu
Costs of Feeding Cows in Farms Specializing in Milk Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Głównym elementem zarządzania kosztami produkcji mleka powinien być ekonomiczny sposób żywienia, stąd duże znaczenie analizy kosztów bezpośrednich. Przeprowadzone badania wykazały, że wzrost mleczności krów powiązany był z nieznacznym wzrostem kosztów bezpośrednich, przy znacznym zwiększeniu uzyskanej nadwyżki bezpośredniej. Zwiększenie mleczności w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka (typ rolniczy krowy mleczne) wynikało ze stosunkowo większego zużycia pasz treściwych z zakupu w porównaniu do gospodarstw z produkcją wielokierunkową (typ rolniczy mieszane), gdzie głównie stosowano pasze treściwe pochodzące z produkcji własnej. Wyższa wielkość produkcji uzyskiwana w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka wpłynęła pozytywnie na wyniki ekonomiczne, w tym na wyższą opłacalność bezpośrednią produkcji mleka.(abstrakt oryginalny)
EN
The economical way of feeding should be the major element in the management of milk production costs; hence the great importance of analysis of direct costs. The study showed that the increase in milk yield was associated with a slight increase in direct costs at the significant increase in gross margin. Increasing milk production on farms specializing in milk production (type dairy cows) was associated with the relatively higher consumption of commercial concentrated feeding stuffs (mainly protein concentrates and complete feed) in comparison with farms with multi-direction production (type mixed) where the concentrated feeding stuffs came from own production. The higher size of production on farms specializing in milk production had a positive impact on economic performance, including higher direct profitability of the milk production.(original abstract)
Rocznik
Strony
97--104
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Augustyńska-Grzymek I. i in., Metodyka liczenia nadwyżki bezpośredniej i zasady typologii gospodarstw rolniczych, FAPA, Warszawa 2000.
  • Brzóska F., Śliwiński B., Jakość pasz objętościowych w żywieniu przeżuwaczy i metody jej oceny. Cz. I. Charakterystyka pasz objętościowych i mierniki jej jakości, Wiadomości Zootechniczne, R XLIX (2011), 2, Kraków 2011, s. 11-23.
  • Farkašová M., Ocena trendów efektywności w produkcji mleka na Słowacji, Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej 2011, Seria: Organizacja i Zarządzanie z. 58, nr kol. 1858, Gliwice 2011.
  • Griffith M., Minimum Cost Feeding of Dairy Cows in Northern Victoria, Monash University, Centre of Policy Studies and the Impact Project, 2010.
  • Komorowska D., Koncentracja produkcji mleka w Polsce, Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 61, Warszawa 2006.
  • Walker R. et al., Economics of concentrate feeding, findings from the "Sustainable dairy farm systems for profit" project, The State of Queensland, Department of Primary Industries and Fisheries 2006.
  • Wyniki Standardowe 2011 uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN Część I. Wyniki Standardowe, Zespół FADN, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2012.
  • Ziętara W., Ekonomiczne i organizacyjne problemy produkcji mleka przy wysokiej wydajności mlecznej krów, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 2, Warszawa 2007.
  • Ziętara W., Stan i kierunki zmian produkcji mleka w Polsce, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z.1, Warszawa 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339489

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.