PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | nr 9 | 18--20
Tytuł artykułu

Prozdrowotne właściwości wina

Warianty tytułu
Drinking Wine for Health
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Pozytywny wpływ racjonalnej konsumpcji wina gronowego na organizm człowieka znany był już przed tysiącami lat. Dziś wpływ ten potwierdzają liczne badania. Autorzy skrupulatnie referują je w artykule, stale podkreślając umiarkowanie w korzystaniu z tego nektaru bogów. M.in. wypijanie dwóch lampek wina gronowego dziennie podnosi średni poziom antyoksydantów w organizmie o około 40%. A za rozsądną granicę uważa się 2-3 lampki dziennie dla kobiet i 3-4 dla mężczyzn. (abstrakt oryginalny)
EN
The beneficial impact of reasonable drinking of grape wine on the human organism was known thousands years ago. Today, this impact is confirmed by numerous studies. The authors present meticulously these findings, but they constantly underline the need for moderation in drinking the nectar of the gods. Drinking two glasses of the grape wine increases the antioxidant level by ca 40%. 2-3 glasses of wine for men and 3-4 glasses for women are considered a reasonable daily intake. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
18--20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • A. de Lorimier, Alcohol, Wine, and Health, American Journal Surgery. 180, 357-361 (2000).
  • Anil J. Shrikhande: Wine by-products with health benefits, Food Research International 33 (2000) 469-474.
  • A. Czech, A. Malik, I. Pitucha, A. Woźnica, 2009. Porównanie zawartości związków bioaktywnych w winach czerwonych pochodzących z różnych krajów europejskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 65, 4, 142-148.
  • C. Falco, 2006. Wino. Porady markiza z Grinon. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań.
  • R. S. Jackson, 2008. Wine Science. Elsevier Inc. Academic Press, Amsterdam.
  • A. Kopeć, E. Piątkowska, T. Leszczyńska, R. Bieżanowska-Kopeć, Prozdrowotne właściwości rezweratrolu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5-15.
  • R. Meral, Antioxidant effects of wine polyphenols, Trakia Journal of Sciences, Vol. 6, No. 1 pp 57-62, 2008.
  • R. Myśliwiec, 2006. Winorośl i wino, Polskie Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • B. Olas, Resweratrol jako dobroczyńca w profilaktyce chorób układu krążenia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2006, Tom 55, 277-285.
  • R. L. Walzem, Wine and health: state of proofs and research needs, Inflammopharmacology 16 (2008) 265-271.
  • T. Tarko, A. Duda-Chodak, Przeciwnowotworowe składniki żywności. Część II, Laboratorium, 2007, 7-8, 27-30.
  • G. Theis, 2002. Wino leczy. Tłum. B. Michałowska-Stoekle, J. Żabierek. Wyd. Amber, Warszawa.
  • http://www.awri.com.au/industry_support/wine_and_health/
  • http://www.festus.pl/przewodnik/poradnik_winiarski/wino_a_zdrowie.html
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171339533

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.