PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 347 Ekonomia | 431--440
Tytuł artykułu

System regulacji rynku cukru w UE a funkcjonowanie oligopolu cukrowego w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Sugar Market Regime in the EU vs. oligopoly in Polish Sugar
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem analizy była próba oceny funkcjonowania krajowego przemysłu cukrowniczego. Rynek cukru w Polsce i większości krajów UE ma oligopolistyczną strukturę. Na krajowym rynku funkcjonuje czterech producentów, w tym trzech to niemieckie koncerny cukrownicze. Wszyscy producenci wytwarzają homogeniczny produkt, a zatem sektor jest klasycznym oligopolem. Regulacje rynkowe w Unii Europejskiej, których podstawą są przyznawane koncernom cukrowniczym kwoty produkcyjne, wyznaczają warunki funkcjonowania oligopolu i gry rynkowej. Limity produkcyjne powodują, że koncerny cukrownicze w bardzo niewielkim zakresie mogą konkurować wolumenem produkcji (modele Steckelberga i Cournota), a wszelkie porozumienia między producentami (np. zmowy) są prawnie zabronione. Znacznie większe możliwości konkurowania występują w obszarze cen sprzedaży cukru (model Bertranda) lub wiodącej pozycji względem kosztów całkowitych.(abstrakt oryginalny)
EN
The analysis was aimed at an assessment of the activities of sugar industry in Poland. Sugar market in Poland as well as in the great majority of the EU member countries has an oligopolistic structure. The sector regulations based on production quotas define the condition of the oligopoly activities andmarket game. Sugar holdings can compete with each other in respect of the production volume to a very limited extent. At the same time any agreements (such as for instance a cartel) are forbidden by the law. Therefore there is more room for price competition (Bertrand model) or the competition in respect of total production costs.(original abstract)
Rocznik
Strony
431--440
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Chechelski P., 2008, Wpływ procesów globalizacji na polski przemysł spożywczy, Studia i Monografie, nr 145, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Chudoba Ł., 2004, Wpływ systemu regulacji rynku cukru na przemysł cukrowniczy w Polsce i 15 krajach Unii Europejskiej, Komunikaty Ekspertyzy Raporty, nr 500, IERiGŻ, Warszawa.
  • Cubbin J., 1973, Estimating the elasticities of demand for sugar, Journal of Agricultural Economics, Volume 24, Issue 2, pages 381-392.
  • Hoag J.H., 2013, Intermediate Microeconomics, World Scientific, Singapore.
  • Köster U., 2010, Grundzüge der landwirtschaftlichen Marktlehre, Verlag F. Vahlen, München.
  • Łuczak C., 1981, Dzieje cukrownictwa w Polsce, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Poznań.
  • Merki Ch.M., 1993, Zuckergegen Saccharin. Zur Geschichte der künstlichen Süßstoffe, Campus Verlag GmbH, Frankfurt am Main.
  • Porter M.E., 2006, Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, MT Biznes, Warszawa.
  • Purgał P., 2010, Ewolucja systemu regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej, Roczniki Ekonomiczne, nr 3, Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa, Bydgoszcz.
  • Rynek cukru. Stan i perspektywy, nr 40, IERiGŻ-PIB, ARR, Warszawa 2013.
  • Samuelson P.A., Nordhaus W.D., 2004, Ekonomia, PWN, Warszawa.
  • Varian H.R., 1997, Mikroekonomia, PWN, Warszawa.
  • Szajner P., 2012, Wpływ reformy regulacji rynku cukru w UE na efektywność polskiego przemysłu cukrowniczego, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego, nr 246,Wrocław, s. 445-464.
  • Szajner P., Hryszko K., 2013, Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce, PW 2011-2014, nr 71, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Wykrętowicz S., 1997, Najnowsze dzieje cukrownictwa w Polsce (1944-1998), Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171342233

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.