PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | R. 13, nr 1 (46), Supl. | 222--228
Tytuł artykułu

Wpływ ekspozycji świetlnej na zielenienie, akumulację chlorofilu i glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Effect of Light Exposure on Greening and Accumulation of Chlorophyll & Glycoalkaloids in Potato Tubers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W latach 2003 i 2004 przeprowadzono badania dotyczące wpływu ekspozycji świetlnej na głębokość zazielenienia, akumulację chlorofilu i glikoalkaloidów w bulwach 14 odmian ziemniaka jadalnego. Stwierdzono, że wielkość akumulacji glikoalkaloidów w części podskórnej, jak i w części wewnętrznej bulw była determinowana genetycznie. Obieranie bulw powodowało zmniejszenie zawartości glikoalkaloidów od 50,5 do 69%, w zależności od odmiany. Jednak zawartość tych związków w bulwach obranych była wyższa w porównaniu z bulwami nieobranymi przechowywanymi w ciemności (próba kontrolna). Wykazano istotną zależność między zawartością glikoalkaloidów w części zazieleniałej bulwy i w obranych bulwach, a zawartością chlorofilu i głębokością zazielenienia. (abstrakt oryginalny)
EN
In 2003 and 2004, an experiment was carried out for the purpose of investigating the effect of light exposure on the depth of greening and accumulation of chlorophyll & glycolalkaloids in tubers of 14 edible potato varieties. It was noted that the rate of glycoalkaloids accumulation in both the subepidermal and internal parts of potato tubers was genetically predetermined. When potato tubers were peeled, the content of glycoalkaloids decreased from 50.5 do 69% depending on the potato cultivar. However, their content in peeled tubers was higher than in non-peeled tubers stored in darkness (control sample of potatoes). It was evidenced that there was a significant correlation between the content of glycoalkaloids in the greening part of a potato tuber and in the peeled tubers, and the content of chlorophyll and the depth of greening. (original abstract)
Rocznik
Strony
222--228
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Jadwisin
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Jadwisin
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • [1] Anstis P.J.P., Northcote D. H.: Development of chloroplast from amyloplast in potato tuber discs. New Phytol., 1973, 72, 449-463.
  • [2] Bergers W.: A rapid quantitative assai for solanidine glycoalkaloids in potatoes and industrial potato protein 1980. Potato Res. 23, 105-110.
  • [3] Cieślik E.: Wpływ procesów kulinarnych na zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków 1998, 10, 15-22.
  • [4] Dale M.F.B., Griffiths D.W., Bain H.: Glykoalkaloids in potatoes - shedding light on an important problem. Aspect Appl Biol. 1992, 33, 221-227.
  • [5] Dale M.F.B., Griffiths D.W., Bain H.: Todd. Glycoalkaloid increase in Solanum tuberosum exposure to light. Annals of Appl. Biol. 1993, 123, 411-418.
  • [6] De Maine M.J., Bain H., Joyce J.L.: Changes in the total tuber glycoalkaloid content of potato cultivars on exposure to light. J. Scie. Food Agric., 1988, 111, 57-58.
  • [7] Edwards E.J., Cobb A.H.: The effect of priori storage on the potential of potato tubers (Solanum tuberosum L.) to accumulate glycoalkaloids and chlorophylls during light exposure, including artificial (neural network modelling). J. Scie. Food Agric., 1999, 79, 1289-1297.
  • [8] Friedman M., Mc Donald G.M.: Potato Glycoalkaloids: Chemistry, analysis, safety, and plant physiology. Crit. Rev. Plant Sci. 1997, 16 (1), 55-132.
  • [9] Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K.: Wpływ genotypu na akumulację glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka wywołaną działaniem uszkodzeń mechanicznych i światła. Roczn. PZH 2001, 52, 2, 139-144.
  • [10] Griffiths D.W., Dale M.F.B., Bain H.: The effect of cultivar, maturity and storage on photo - induced changes in the total glycoalkaloid and chlorophyll contents of potatoes (Solanum tuberosum). Plant Sci., 1994, 98, 103-109.
  • [11] Hendry G.A.F., Price A.H.: Stress indicators: chlorophylls and carotenoids. In: Methods of comparative Study, ed. Hendry G.A.F., Grimm J. P. Chapman and Hall London U.K. 1993, pp.148-152.
  • [12] Jakuczun H.: Genetyczne uwarunkowania zawartości glukozy w bulwach i zielenienia bulw w ekspozycji świetlnej w diploidalnej międzygatunkowych mieszańców ziemniaka. Praca doktorska, Radzików 2002.
  • [13] Kerlan M.C., Ellisseche D.: Tuber quality. Objectives in Breeding and Breeding Research. Plant Breeding and Seed Sci., 2000, 2, 21-36.
  • [14] Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R.: Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Trans., 1983, 11, 591-593.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171342967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.