PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
18 (2011) | nr 3 (76) | 173--185
Tytuł artykułu

Zastosowanie chromatografii jonowej sprzężonej z pulsacyjną detekcją amperometryczną do oznaczania zawartości mio-inozytolu w materiałach paszowych pochodzenia roślinnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Application of Ion Chromatography Coupled With Pulse Amperometric Detection to Determine Myo-inositol Content in Plant Components of Feed
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy zastosowano technikę chromatografii jonowej do oznaczania zawartości mio-inozytolu w roślinnych komponentach pasz, jako alternatywę testu mikrobiologicznego. Materiał badawczy stanowiły: pszenica, kukurydza i soja niemodyfikowane oraz odmiany GMO, a także przygotowane na ich bazie mieszanki paszowe. Oznaczono inozytol: całkowity, wolny oraz uwolniony w procesie in vitro, symulującym przewód pokarmowy drobiu. Mio-inozytol został rozdzielony w wysoko sprawnej kolumnie aniono-wymiennej CarboPack PA100 i oznaczony w trybie pulsacyjnej detekcji amperometrycznej (ang. high performance anion-exchange chromatography with pulse amperometric detection, HPAEC-PAD). Całkowity inozytol oznaczony techniką HPAEC-PAD kształtował się na poziomie od 2572 μg/g (pasza kukurydziano-sojowa) do 3667 μg/g (kukurydza). Otrzymane dane były porównywalne z testem mikrobiologicznym tylko w przypadku śruty sojowej, zarówno w formie niemodyfikowanej, jak i GMO (odpowiednio: 2392 i 2636 μg/g). W odniesieniu do pozostałych komponentów pasz wyniki uzyskane za pomocą techniki HPAEC-PAD były wyższe od rezultatów testu mikrobiologicznego, średnio o 30 - 50 %. Korelacja pomiędzy obiema metodami w zakresie stężeń 0,1-100 μg/ml była najwyższa w przypadku analizy mio inozytolu uwolnionego w procedurze trawienia in vitro (r = 0,88). W pozostałych przypadkach, w teście mikrobiologicznym uzyskiwano systematycznie niższe wyniki, ponieważ uwolnienie całkowitego inozytolu przez kwaśną hydrolizę było niepełne i testowy mikroorganizm S.cerevisiae ATCC 9080 nie mógł wykorzystać do wzrostu monofosforanu inozytolu. Inna możliwość to efekt dużej zawartości aminokwasów hydrofobowych w komponentach pasz zawierających soję, które mogą interferować z systemem pulsacyjnej detekcji amperometrycznej. (abstrakt oryginalny)
EN
In the research project, an ion chromatography technique was used as an alternative to microbiological assay to determine the content of myo-inositol in plant components of feeds. The analyzed material consisted of both genetically non-modified and modified varieties of wheat, corn, and soybean, as well as of feed mixtures made on the basis thereof. The contents of total and free inositol were determined as was the content of dialyzable inositol released by in vitro procedure to simulate the intestinal tract of broilers. The myo-inositol was separated on a high-performance, anion-exchange CarboPack PA100 column, and determined using a pulsed amperometric detection procedure (i.e. high performance anion-exchange chromatography with pulse amperometric detection, HPAEC-PAD). The content of total inositol determined by the HPAEC-PAD method ranged between 2572 μg/g (corn-soybean feed) and 3667 μg/g (corn). The data obtained were comparable only with the results of the microbiological assay of both the genetically non- modified and modified soybean pellets, (2392 and 2636 μg/g, respectively). As regards the other feed components, the results obtained by the HPAEC-PAD method were higher than those obtained using the microbiological method, on average: by 30 to 50 %. In the range of the concentration values from 0.1 to 100 μg/ml, a correlation between the two methods analyzed was the highest in the case of the analysis of myo-inositol released during the in vitro digestion procedure (r = 0.88). In all other cases, the results of the microbiological assay were systematically lower because the liberation of total inositol by the acid hydrolysis was incomplete, and S. cerevisiae ATCC 9080, the micro-organism analyzed, couldn't utilize the inositol monophosphate to grow. The other possibility was a common presence of hydrophobic aminoacids in soy-containing components of feeds, which could interfere with the system of pulsed amperometric detection. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
173--185
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Agranoff B.: W. Turtles all the way: Reflections on myo-Inositol. J. Biol. Chem., 2009. 284 (32), 21121-21126.
  • [2] Cataldi T.R.I, Margiotta G., Zambonin C.G.: Determination of sugars and alditiols in food samples by HPAEC with integrated pulsed amperometric detection using alkaline eluents containing barium or strontium ions. Food Chem., 1998, 62, 109-115.
  • [3] Clements R.S. Jr, Darnell B.: Myo-inositol content of common foods: development of a high myo-inositol diet. Am. J. Clin. Nutr., 1980, 33, 1954-1967.
  • [4] Corradini C., Canali G., Cogliandro E., Nicoletti I.: Separation of alditiols of interests in food products by high-performance anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection. J. Chromatogr. A., 1997, 791, 343-349.
  • [5] Deranieh R.M., Greenberg M.L.: Cellular consequences of inositol depletion. Biochem. Soc. Trans., 2009, 37, 1099-1103.
  • [6] Di Paolo G., De Camilli P.: Phosphoinositides in cell regulation and membrane dynamics. Nature, 2006, 443, 651-657.
  • [7] Downes C.P., Macphee C.H.: Myo-inositol metabolites as cellular signals. Eur. J. Biochem., 1990, 193, 1-18.
  • [8] Eagle H., Oyama V.I., Levy M., Freeman A.: myo-inositol as an essential growth factor for normal and malignant human cells in tissue culture. J. Biol. Chem., 1957, 226, 191-205.
  • [9] Eggleston G.: Improved quantitative ion chromatography of industrial sugars: removal of interfering amino acids. Food Chem. 1999, 65, 483-491.
  • [10] Eyster K.M.: The membrane and lipids as integral participants in signal transduction: lipid signal transduction for the non-lipid biochemist. Adv. Physiol. Education, 2006, 31, 5-16.
  • [11] Garcia-Estepa R. M.: Phytic acid content in milled cereal products and Brades. Food Res. Int., 1999, 32, 217-221.
  • [12] Gomes C. I., Obendorf R. L., Horbowicz M.: Myo-inositol, D-chiro-inositol, and D-pinitol synthesis, transport, and galactoside formation in soybean explants. Crop Sci., 2005, 45, 1312-1319.
  • [13] Holub B. J.: Metabolism and function of myo-inositol and inositol phospholipids. Annu. Rev. Nutr., 1986, 6, 563-97.
  • [14] Indyk H.E., Woollard D.C.: Determination of free myo-inositol in milk and infant formula by High-Performance Liquid Chromatography. Analyst, 1994, 119, 397-402.
  • [15] Kong L., Wang Y., Cao Y.: Determination of Myo-inositol and D-chiro-inositol in black rice bran by capillary electrophoresis with electrochemical detection. J. Food Composit. Anal., 2008, 21, 501-504.
  • [16] Koning A.J.: Determination of myo-inositol and phytic acid by gas chromatography using scyllitol as a internal standard. Analyst, 1994, 119, 1319-1323.
  • [17] Kozuma T., Takahasi M., Endoh T., Kaneko R., Ura N., Shimamoto K., Watanabe N.: An enzymatic cycling method for measurment of myo-inositol in biological samples. Clin. Chim. Acta, 2001, 312, 143-151.
  • [18] Nicot A., Laporte J.: Endosomal phosphoinositides and human diseases. Traffic, 2008, 9, 1240-1249.
  • [19] Norris F.W., Darbre A.: The microbiological assay of inositol with a strain of Schizosaccharomyces pombe. Analyst, 1956, 81, 394-400.
  • [20] O'Dell B.L., de Boland A.R., Koirtyohann S.R.: Distribution of phytate and nutritionally important elements among the morphological components of cereal grains. J. Agric. Food Chem., 1972, 20, 718-721.
  • [21] Pearce J.: The effects of choline and inositol on hepatic lipid metabolism and the incidence of the fatty liver and kidney syndrome in broilers. Br. Poult. Sci., 1975, 16, 565-570.
  • [22] Peers F.G.: The phytase of wheat. Biochem. J., 1953, 53, 102-110.
  • [23] Perello J., Isern B., Costa-Bauza A., Grases F.: Determination of myo-inositol in biological samples by liquid chromatography-mass spectrometry. J. Chromatogr. B, 2004, 802, 367-370.
  • [24] Selle P.H., Ravindran V.: Microbial phytase in poultry nutrition. Anim. Feed Sci. Technol., 2007, 135, 1-41.
  • [25] Spencer J.D., Allee G.L., Sauber T.E.: Phosphorus bioavailability and digestibility of normal and genetically modified low-phytate corn for pigs. J. Anim. Sci., 2000, 78, 675-681.
  • [26] Tagliaferri E.G., Bonetti G., Blake C.J.: Ion chromatographic determination of inositol in infant formulae and clinical products for enteral feeding. J. Chromatogr. A, 2000, 879, 129-135.
  • [27] Technical Note No. 66.: Analysis of Carbohydrates by High Performance Anion Exchange Chromatography with Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD), Dionex Corporation, 2000.
  • [28] Van Meer G., Voelker D. R., Feigenson G. W.: Membrane lipids: where they are and how they behave. Nat. Rev. Mol. Cell Biol., 2008, 9, 112-124.
  • [29] Viveros A., Centeno C., Brenes A., Canales R., Lozano A.: Phytase and acid phosphatase activities in plant feedstuff's. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 4009-4013.
  • [30] Waagbo R., Sandnes K., Lie O.: Effects of inositol supplementation on growth, chemical composition and blood chemistry in Atlantic salmon, Salmo salar L., fry. Aquacult. Nutr., 1998, 4, 53-59.
  • [31] Żyła K., Ledoux D.R, Garcia A., Veum T.L.: An in vitro procedure for studying enzymic dephosphorylation of phytate in maize-soya bean feeds for turkey poults. Brit. J. Nutr., 1995, 74, 3-17.
  • [32] Żyła K., Mika M., Stodolak B., Wikiera A., Korelski J., Świątkiewicz S.: Towards complete dephosphorylation and total conversion of phytates in poultry feeds. Poultry Sci., 2004, 83, 1175-1186.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171344347

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.