Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
System Structure Connection of the Raw Properties with the Ways of Machines Working for Food Production in Process of its Creation
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule przedstawiono systemowe struktury integracji wiedzy o maszynach i aparatach, systemową strukturę związku właściwości surowców ze sposobami ich działania (pracy) oraz znaczenie systemowego podejścia w nauczaniu przyszłych specjalistów przetwórstwa spożywczego. W ich kształceniu występuje jeszcze branżowe ukierunkowanie i zbyt wąska specjalizacja. Wyłaniająca się bioinżynieria wymaga nowego sposobu myślenia opartego na systemowym i synergicznym podejściu, co powoduje, że kształcenie specjalistów przetwórstwa spożywczego winno być ukierunkowane na ukazywanie istoty działania maszyn i aparatów na drodze ich systemowej analizy funkcjonalnej, strukturalnej, parametrycznej oraz matematycznego opisu realizowanych procesów. Systemowe analizy powinny pomóc w ujawnianiu związku właściwości surowców ze sposobami działania urządzeń w procesie ich tworzenia (powstawania). Na dwa podsystemy został podzielony system technologicznego wyposażenia przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego według realizowanych funkcji jednostkowych procesów: rozdzielania surowców na poszczególne elementy (analizy) i procesów ich łączenia do postaci wieloskładnikowych produktów (syntezy). Systemowa struktura tworzenia sposobów działania maszyn, przedstawia związki struktur o charakterze materialnym, jakie stanowią właściwości surowca i narzędzia robocze oraz abstrakcyjnym - funkcje (przeznaczenie) maszyn i sposoby ich działania. (abstrakt oryginalny)
The meaning of system approach to teaching would be specialists for food industry and system structure of integrating technological equipment and methods of machine operation is discussed. The drawbacks of higher education are branch orientation and narrow specialization of teaching. Emergence of bioengineering demands a new way of thinking based on synergetic and system approach. In teaching specialists for food industry a system thinking must be directed at establishing functional, structural and parametric essence of machines and apparatuses. The result of system analysis is establishing of dependence of processed object properties on structure of equipment being designed, where the rational way of the process is being founded. A system structure for integrating technological equipment with the purpose of assemblage (synthesis) and dismantle (analysis) of food raw is suggested. The composition of the first one involve processes of dismantling agricultural raw into anatomic parts; the other one - involves processes of assembly from them and added parts of multicomponent food media. A system structure of creating ways of fulfilling single mechanic processes connecting two structures: material and physical properties of raw and machines' working heads; and two structures of abstract character - machine functions and ways of its operation. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
- Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowel, N.D. (1990). Food engineering operations. Wydanie III, London and New York, Elsevier Applied Science.
- Dutkiewicz, D., Dowgiałło A. (2006). Wykorzystanie właściwości fizycznych surowców rybnych w rozwoju mechanizacji ich obróbki. Inżynieria Rolnicza, (7), 133-144.
- Dutkiewicz, D. (2012). Systemowe i holistyczne aspekty integrowania wiedzy dla potrzeb nauczania inżynierii procesowej przetwórstwa spożywczego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 4(3/4), 11-14.
- Dutkiewicz, D., Słowiński, B. (2013). Systemowa integracja zróżnicowania surowców, maszyn i aparatów przetwórstwa spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 123-127.
- Gawrysiak, M. (1998). Edukacja metatechniczna. Radom, Monografia 32, Wydanie Politechniki Radomskiej.
- Haman, J. (1989). Właściwości fizyczne surowców a problemy projektowania maszyn spożywczych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 355. PWN.
- Lewicki, P. (2005). Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Warszawa, WNT, ISBN 83-204-3227-8
- Mohsenin, N. (1980). Thermal Properties of Food and Agricultural Materials. New York. Gordon and Breach Science Publishers
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171345077