PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2013) | nr 4 (147) | 335--344
Tytuł artykułu

Suszenie miąższu dyni w złożu fontannowym z wykorzystaniem wytłoków z jabłek jako nośnika porowatego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Fleshpumkin drying in spouted bed using apple's residues as a porous carrier
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W laboratoryjnej suszarce fontannowej przeprowadzono doświadczenie nad suszeniem miąższu dyni zmieszanego z suchymi wytłokami z jabłek. Celem pracy była ocena dynamiki wysychania zgranulowanej mieszaniny odpadowej miazgi z miąższu dyni olbrzymiej i suchych rozdrobnionych wytłoków z jabłek w warunkach złoża fontannowego Suszenie prowadzono przy temperaturze czynnika suszącego 40, 60, 70ºC. Prędkość przepływu czynnika suszącego wynosiła 5,5 m.s-1, a początkowa grubość warstwy 0,07 m. Wzrost temperatury czynnika suszącego z 40ºC do 70ºC spowodował wzrost wartości średniego objętościowego strumienia odparowania wody od 4 do 11 kg H2O.h-1 w przeliczeniu na 1 m3 objętości komory suszenia.(abstrakt oryginalny)
EN
The trials were carried out in laboratory spouted dryer. The aim of this study was to assess the dynamics of dry granular mixture of waste pulp from the flesh of winter squash and dried apple pomace crushed under the fountain bed. Measurements were taken at constant air flow velocity (v=5,5 m.s-1) and theree temperaturas 40, 60, 70ºC. Interesting of the temperaturę of drying medium from 40 to 70ºC caused in the experiment conditions growth of average volumetric moisture flux value of ca 2,5 time.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
335--344
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie
Bibliografia
  • Awirska, A.; Figiel, A.; Kucharska, A.Z.; Sokoł-Łetowska, A.; Biesiada, A. (2009). Drying kinetics and quality parameters of pumpkin slices dehydrated using different methods. Journal of Food Engineering, 94, 14-20.
  • Biesiada, A.; Kucharska, A.; Sokół-Łętowska, A. (2006). Planowanie i wartość wybranych odmian użytkowych Cucurbita pepo L. oraz Cucurbita Maxima Duch. Folia Horticulturae Suplement 1, 66-69.
  • Ciborowski, J. (1965). Podstawy Inżynierii Chemicznej. WNT, Warszawa.
  • Ciurzyńska, A.; Lenart, A.; Kawka, P. (2013). Influence of freeze-drying temperature and drying methods on selected properties of dried pumpkin, Acta Agrophysica 20(1), 39-51.
  • Danilcenko, H.; Jarenie, E.; Paulauskiene, A.; Kulajtiene, J.;Viskelis, P. (2004). The effect of fertilization on quality and chemical composition of pumpkins. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin, 4, 1949-1956.
  • Kmieć, A. (1980). Ekspansja złoża oraz wymiana ciepła masy w układach fluidalnych. Prace Naukowe Instytutu Inżynierii Chemicznej i Urządzeń Cieplnych. Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej. Wrocław.
  • Kozłowski, R.; Peroń, S.; Zdrojewski, Z.; Krajewski, M. (2006). Wstępne badania suszenia gęstwy drożdżowej zaabsorbowanej na nośniku porowatym w suszarce fontannowej. Inżynieria Rolnicza. 3(78), 161-168.
  • Kramkowski, R.; Skrzypiński, W. (1989). Problemy rachunkowe w inżynierii i aparaturze przemysłu spożywczego. Wydaw. AR. 353.
  • Nawirska-Olszańska, A. (2011). Przydatność owoców Dyni jako surowca do przetwórstwa spożywczego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego. Wrocław.
  • Norma PN 90/A-75101.03 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • Norma PN-ISO 2591-1.2000 Analiza sitowa. Metody z zastosowaniem sit kontrolnych z tkaniny, drutu i blachy perforowanej.
  • Norma PN-ISO 30-1:2000/A1. Wielkości fizyczne i jednostki miar. Część 1. Przestrzeń i czas.
  • Peroń, S.; Zdrojewski, Z.; Krakowski, R.; Szarycz, M. (1998). Suszenie kostki ziemniaczanej w złożu fontannowym. Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych, 454, 495-460.
  • Que, F.; Mao, L.; Fang, X.; Wu ,T. (2008). Comparison of hot air - drying and freeze - drying on the physicochemical properties and antioxidant activities of pumpkin (Cucurbita moschata Duch.) flours. International Journal of Food Science and Technology, 43, 1195-1201.
  • Strumiłło, Cz. (1983). Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa, 304-312.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171345323

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.