PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | z. 1 | 412--417
Tytuł artykułu

Zmiany w produkcji mleczarskiej w Polsce

Warianty tytułu
Changes in the Dairy Production in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mleko i przetwory mleczarskie są w polskim agrobiznesie jedną z najważniejszych grup produktów spożywczych. W ostatnim dziesięcioleciu zasadniczo zmieniła się sytuacja w zakresie produkcji i zagospodarowania mleka. Zmieniła się też struktura produkcji przemysłu mleczarskiego. Liczba przemysłowych przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego zmniejszyła się, czyli następowała koncentracja mocy produkcyjnych. Jednocześnie poprawiły się wyniki ekonomiczno-finansowe przedsiębiorstw mleczarskich. Polska jest eksporterem netto produktów mleczarskich. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the development of dairy production in Poland in particular in the years 2000-2010. At this time the milk production has been increasing, and also the marketable value of milk. Whereas, consumption of milk has decreased as well as milk usage for animal feed at farms. In the analyzed period the production of dairy produce has grown two times. However, the highest growth was recorded in the remaining group of cheeses and was 26 times higher. Furthermore, in the dairy production there has been noted the fastest-growing process of concentration and specialization. Also, the financial situation of milk plants has significantly improved. The value of milk product export has grown faster than that of the import. As a result the foreign dairy industry credit balance has achieved the high value with the clear tendency to rise. (original abstract)
Rocznik
Tom
13
Numer
Strony
412--417
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Czakowska H. 2010: Sytuacja finansowa gospodarstw mleczarskich. KPSW w Bydgoszczy, 61-80.
  • Kowalska A. 2008: Rynek mleka i produktów mlecznych. [w:] Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych (red. S. Urban). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 102-126.
  • Rynek mleka. Analizy Rynkowe. 2000-2010.
  • Urban S., Szlachta K. 2000: Ekonomika i organizacja handlu żywnością. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 107-110.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171347643

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.