Warianty tytułu
Biofortification of Plants with Iodine
Języki publikacji
Abstrakty
Biofortyfikacja polega na wytwarzaniu żywności (owoce, warzywa, inne produkty żywnościowe), bogatej w mikroskładniki odżywcze, które w diecie są obecne w niewystarczającym stopniu (żelazo, cynk, miedz, wapń, magnez, selen, jod). Żywność taka może w sposób naturalny redukować rożnego rodzaju problemy zdrowotne. Bioremediacja odgrywa ważną rolę w tworzeniu specjalnych produktów spożywczych, szczególnie korzystnych dla zdrowia. Autor omawia badania pracowników Katedry Botaniki i Fizjologii Roślin we współpracy z Katedrą Uprawy Roślin i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie nad biofortyfikacją wybranych gatunków warzyw w jod. (abstrakt oryginalny)
Biofertification is based on producing foodstuffs (fruit, vegetables, other food), rich in nutritive microcomponents), whose presence in the diet is insufficient (iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium, iodine). Such food can reduce various health problems. Bioremedation plays an important role by creating special food that has positive products for health. The author presents studies by researchers of the Chair of Botany and Plant Physiology in cooperation with the Chair of Plant Cultivation and Horticultural Plant Fertilization of the Horticultural Faculty of the Agricultural University in Krakow on supplementation of selected vegetable species with iodine. (original abstract)
Twórcy
autor
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171347763