PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 4 | 30--31
Tytuł artykułu

Kto kogo zjada w przyrodzie

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Każda biocenoza charakteryzuje się określoną strukturą troficzną, czyli pokarmową. Przez strukturę troficzną biocenozy rozumiemy powiązania pokarmowe między jej elementami strukturalnymi, tj. producentami, konsumentami i destruentami (reducenci). Co dzisiaj wiemy o sieciach troficznych? Okazuje się, że niewiele. Większość sieci pokarmowych jest opracowana fragmentarycznie. Nie znamy kompletnych sieci troficznych w żadnym naturalnym ekosystemie. (fragment tekstu)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
30--31
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
Bibliografia
  • [1] W. Agosta 2001. Thieves, deceivers, and killers: tales of chemistry in nature. Princeton University Press, Princeton.
  • [2] T. Gross, L. Rudolf, S. A. Levin, U. Dieckmann 2009. Generalized models reveal stabilizing factors in food webs. Science 325: 747-750.
  • [3] P. Skubała 1999. Comparison of adult oribatid mites (Acari, Oribatida) from three mountain forests in Poland: I. Abundance, biomass and species richness. (In:) J. Bruin, L. P. S. van der Geest, M. W. Sabelis (eds.) Ecology and Evolution of Acari. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands, 547-555.
  • [4] P. Skubała 2004. Colonization and development of oribatid mite communities (Acari: Oribatida) on post-industrial dumps. Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice.
  • [5] P. Skubała, S. Dziuba 1995. Soil mites (Acarida) of urban green in Katowice. Fragmenta Faunistica 37: 485-504.
  • [6] J. Weiner 1999. Życie i ewolucja biosfery. Podręcznik ekologii ogólnej. PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171347831

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.