PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 350 Sukces w zarządzaniu kadrami Różnorodność w zarządzaniu kapitałem ludzkim - podejścia, metody, narzędzia Problemy zarządczo-psychologiczne | 63--72
Tytuł artykułu

Socjalizacja pracowników w warunkach różnorodności kulturowej

Warianty tytułu
Employees' Socialization in Conditions of Cultural Diversity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie możliwości socjalizacji pracowników w warunkach różnorodności kulturowej. Po przeprowadzeniu analizy literatury przedmiotu dążono do uzyskania danych jakościowych, w związku z czym dokonano analizy przypadków sześciu osób będących pracownikami delegowanymi i/albo stacjonarnymi poza granicami kraju macierzystego. Osoby te charakteryzowało w sumie 16 pobytów za granicą w związku z pracą. Dwa z nich miały charakter stacjonarny, a pozostałe wynikały z oddelegowania przez pracodawcę. W badaniach posłużono się kwestionariuszem ankiety oraz wywiadami pogłębionymi. Wywiad przeprowadzono też z pracownikiem zespołu ds. transferu ekspatów z jednego z przedsiębiorstw międzynarodowych. Stwierdzono, że w sytuacji, gdy dystans kulturowy między krajem macierzystym i goszczącym jest znaczny, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia szoku kulturowego. Ustalono też, że nie zawsze specyficzne dla danego kraju czynniki utrudniające pobyt stają się przyczyną takiego szoku. Okazało się, że dla socjalizacji bardzo ważna jest faza przygotowania do wyjazdu, w której znaczną rolę odgrywa pracodawca. Skuteczna socjalizacja pracowników w warunkach różnorodności kulturowej nie prowadzi jednak do pełnej akulturacji, ale do postawy geocentryzmu.(abstrakt oryginalny)
EN
The impact of cultural diversity on employees' socialization is shown in the paper. It is found that such socialization does not lead to absolute acculturation but to the attitude of geocentrism. It is also stated that the accumulation of higher number of differences between mother and host countries contributes to the appearance of cultural shock.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Bartosik-Purgat M., 2006, Otoczenie kulturowe w biznesie międzynarodowym, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Białas S., 2013, Zarządzanie zasobami ludzkimi w otoczeniu międzynarodowym, Wydawnictwa Profesjonalne PWN, Warszawa.
  • Golka M., 2010, Imiona wielokulturowości, Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza SA, Warszawa.
  • Hofstede G., Hofstede G.J., 2007, Kultury i organizacje, tłum. M. Durska, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Hurrelmann K., 1994, Struktura społeczna a rozwój osobowości, tłum. M. Roguszka, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań.
  • Kłoskowska A., 2007, Socjologia kultury, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Mikułowski Pomorski J., 2005, Kultura wobec społecznej transformacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Pantelidou S., Craig T.K.J., 2006, Culture shock and social support, Social Psychiatry and Psychiatric Epidemology, vol. 41, s. 777-781.
  • Phatak A.V., Bhagat R.S., Kashlak R.J., 2005, International Management. Managing in a Diverse and Dynamic Global Environment, McGraw-Hill, New York.
  • Robbins S.P., 2001, Organizational Behavior, Prentice Hall International Inc., Upper Saddle River.
  • Seymen O.A., 2006, The cultural diversity phenomenon in organisations and different approaches for effective cultural diversity management: a literary review, Cross Cultural Management: An International Journal, vol. 13, no. 4., s. 296-315.
  • Taormina R.J., 2009, Organizational socialization: the missing link between employee needs and organizational culture, Journal of Managerial Psychology, vol. 24, no. 7, s. 650- 676.
  • Tatarkiewicz W., 1978, Parerga, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171348525

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.