PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
21 (2014) | nr 6 (97) | 39--49
Tytuł artykułu

Analiza in silico alergennych białek orzecha ziemnego (Arachis hypogaea L.), głównie Ara h 9, w prognozowaniu epitopów surowców roślinnych reagujących krzyżowo

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
In Silico Analysis of Peanut (Arachis Hypogaea L.) Allergenic Proteins, Mainly of Ara h 9, to Predict Epitopes in Cross-Reacting Plants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przeprowadzono analizę in silico w celu oceny reaktywności krzyżowej białek orzecha ziemnego (Arachis hypogaea L.), ze szczególnym uwzględnieniem białka Ara h 9 - markera reaktywności krzyżowej w odniesieniu do białek owoców. Określono możliwość występowania reakcji krzyżowych między różnymi białkami orzecha ziemnego, jak również między białkami orzecha ziemnego a białkami innych alergenów pokarmowych, w tym powszechnie znanych alergenów soi, soczewicy, pomidora, orzecha laskowego, jabłoni zwyczajnej i brzoskwini oraz m.in. chińskiego liczi i daktylowca. Podobieństwo sekwencji epitopów białek orzecha ziemnego na poziomie > 80 %, oceniane na podstawie komputerowych baz danych: UniProtKB i BIOPEP oraz programu EVALLER, stwierdzono głównie w stosunku do epitopów soi, pomidora, orzecha laskowego, jabłoni i brzoskwini. (abstrakt oryginalny)
EN
In the paper, an in silico analysis was performed for the purpose of assessing the cross-reactivity of peanut (Arachis hypogea L.) proteins, and special attention was paid to the Ara h 9 protein, a marker for cross-reactivity concerning fruit proteins. There were determined possible cross-reactions, which might occur among various proteins of peanut as well as among peanut proteins and other food allergen proteins including the commonly known proteins of soybean, lentil, tomato, hazelnut, common apple, and peach, and, also, some other proteins such as, inter alia, Chinese lychee and date palm fruit. Using UniProtKB and BIOPEP databases as well as the EVALLER software database, the matching degree of peanut protein epitope sequences (> 80 %) was determined mainly against soybean, tomato, hazelnut, apple and peach epitopes. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
39--49
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • [1] Al-Ahmed N., Alsowaidi S., Vadas P.: Peanut allergy: an overview. Allergy Asthma Clin. Immunol., 2008, 4 (4), 139-143.
  • [2] Barrio M.A., Soeria-Atmadia D., Nister A., Gustafsson M.G., Hammerling U., Bongcam-Rudolff E.: Evaller: a web server for in silico assessment of potential protein allergenicity. Nucl. Acid Res., 2007, 35, 694-700.
  • [3] Baza danych BIOPEP. [online]. Dostęp w Internecie [5.06.2013]: http://www.uwm.edu.pl/biochemia/.
  • [4] Baza danych UniProtKB. [online]. Dostęp w Internecie [4-6.06.2013]: http://www.uniprot.org/.
  • [5] Conti L.: Niepożądane reakcje na produkty spożywcze. W: Alergie i nietolerancje pokarmowe. Wyd. Bellona, Warszawa 2007, ss. 10-14.
  • [6] Goetz D.W., Whisman B.A.,Goetz A.D.: Cross-reactivity among edible nuts: double immunodiffusion, crossed immunoelectrophoresis, and human specific IgE serologic surveys. Ann. Allergy Asthma Immunol., 2005, 95 (1), 45-52.
  • [7] Goodman R.E.: Practical and predictive bioinformatics methods for the identification of potentially cross-reactive protein matches. Nutr. Food Res., 2006, 50, 655-660.
  • [8] Hałat Z.: Alergeny orzechów arachidowych w powietrzu pomieszczeń. [online]. Dostęp w Internecie [30.06.2013]: http://www.halat.pl/arachidy.html.
  • [9] IUIS/WHO Allergen Nomenclature Home Page. [online]. Dostęp w Internecie [20.03.2014]: http://www.allergen.org/.
  • [10] Jędrychowski L., Wróblewska B., Szymkiewicz A.: State of the art on food allergens - a review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2008, 58, 165-175.
  • [11] Krause S., Reese G., Randow S., Zennaro D., Quaratino D., Palazzo P., Ciardiello M.A., Petersen A., Becker W.M., Mari A.: Lipid transfer protein (Ara h 9) as a new peanut allergen relevant for a Mediterranean allergic population. J. Allergy Clin. Immunol., 2009, 124 (4), 771-778.
  • [12] Lauer I., Dueringer N., Pokoj S., Rehm S., Zoccatelli G., Reese G., Miguel-Moncin M.S., Cistero-Bahima A., Enrique E., Lidholm J., Vieths S., Scheurer S.: The non-specific lipid transfer protein, Ara h 9, is an important allergen in peanut. Clin. Exp. Allergy, 2009, 39, 1427-1437.
  • [13] Minkiewicz P., Dziuba J., Darewicz M., Bucholska J., Mogut D.: Evaluation of in silico prediction possibility of epitope sequences using experimental data concerning allergenic food proteins summarised in BIOPEP database. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2012, 62 (3), 151-157.
  • [14] Minkiewicz P., Dziuba J., Gładko wska-Balewicz I.: Update of the list of allergenic proteins from milk, based on local amino acid sequence identity with known epitopes from bovine milk proteins - a short report. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2011, 61 (2), 153-158.
  • [15] Mittag D., Akkerdaas J., Ballmer-Weber B.K., Vogel L., Wensing M., Becker W.M., Koppelman S.J., Knulst A.C., Helbling A., Hefle S.L., van Ree R., Vieths S.: Ara h 8, a Bet v 1-homologous allergen from peanut, is a major allergen in patients with combined birch pollen and peanut allergy. J. Allergy Clin. Immunol., 2004, 114 (6), 1410-1417.
  • [16] Panaszek B.: Podstawy patomechanizmu zjawiska alergii krzyżowej. Alergia, 2010, 3, 39-46.
  • [17] Pele M.: Peanut allergens. Romanian Biotech. Letters, 2010, 15 (2), 5204-5212.
  • [18] Pons L., Chery C., Romano A., Namour F., Artesani M.C., Gueant J.-L.: The 18 kDa peanut oleosin is a candidate allergen for IgE-mediated reactions to peanuts. Allergy, 2002, 57 (72), 88-93.
  • [19] Program EVALLER. [online]. Dostęp w Internecie [03-29.09.2013]: http://www.slv.se/engb/Group1/Food-Safety/e-Testing-of-protein-allergenicity/.
  • [20] Sicherer S.H.: Clinical implications of cross-reactive food allergens. J. Allergy Clin. Immunol., 2001, 108 (6), 881-888.
  • [21] Sikorska E., Małolepszy J.: Alergia na orzeszki ziemne. Alerg. Asthma Immunol., 1996, 1 (3), 131-133.
  • [22] Sikorski Z.E., Wróblewska B.: Alergeny w żywności. W: Chemia żywności, odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Red. Z.E. Sikorski i B. Wróblewska. WNT, Warszawa 2007, ss. 90-101.
  • [23] Skolnick H.S., Conover-Walker M.K., Koerner C.B., Sampson H.A., Burks W., Wood R.A.: Food and drug reactions and anaphylaxis. The natural history of peanut allergy. J. Allergy Clin. Immunol., 2001, 107 (2), 367-374.
  • [24] Soeria-Atmadja D., Lundell T., Gustafsson G., Hammerling U.: Computational detection of allergenic proteins attains a new level of accuracy with in silico variable-length peptide extraction and machine learning. Nucl. Acids Res., 2006, 34 (13), 3779-3793.
  • [25] Szymkiewicz A., Chudzik-Kozłowska J.: Peanut allergenicity and cross-reactivity with pea proteins in the in vivo model. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2013, 63 (1), 35-42.
  • [26] Wen H.W., Borejsza-Wysocki W., Decory T.R., Durst R.A.: Peanut allergy, peanut allergens, and methods for the detection of peanut contamination in food products. Comp. Rev. Food Sci. Food Safety, 2007, 6, 47-58.
  • [27] Wróblewska B., Szymkiewicz A., Jędrychowski L.: Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 7-19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171353211

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.