PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 9 | nr 949 | 67--76
Tytuł artykułu

Wpływ metanolu na biosyntezę kwasu cytrynowego metodą hodowli w podłożu stałym

Warianty tytułu
Effect of Methanol on Citric Acid Production by Solid State Fermentation System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy jest ocena wpływu metanolu na biosyntezę kwasu cytrynowego w hodowli w podłożu stałym, zawierającym wysłodki buraczane jako podstawowy substrat. (fragment tekstu)
EN
The objective of this study was to determine the influence of methanol on citric acid production by solid state fermentation. Cultivation was performed in 1000 cm3 glass beackers, using Aspergillus niger strains and sugar beet pulp as a substrate. Obtained results indicate that addition of methanol increased production of citric acid only with using of low active strains of A. niger or to high moisture of substrate. In the optimal condition of cultivation and using high-active strains, addtion of methanol not resulted in a marked increase in the citric acid production but always eliminate the sporulation of A. niger strains. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
67--76
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Maddox I.S., Hossain M., Brooks J.D.: The Effect of Methanol on Citric Acid Production from Galactose by Aspergillus niger. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1986 nr 23, s. 203-205.
  • Hang Y.D., Woodams E.E.: Utilization of Grape Pomace for Citric Acid Production by Solid State Fermentation. Ann. J. Enol. Vitic 1986 nr 37(2), s. 141-142.
  • Hang Y.D., Woodams E.E.: Effect of Substrate Moisture Content on Fungal Production of Citric Acid in a Solid State Fermentation System. Biotechnol. Lett. 1987 nr 9(3), s. 183-186.
  • Shankaranand V.S., Lonsane B.K.: Sugarcane - Pressmud as a Novel Substrate for Production of Citric Acid by Solid-State Fermentation. World J. Microb. Biotechnol. 1993 nr 9, s. 377-380.
  • Petrova Z., Pelechova J., Kvasnicka F.: Biosynteza kyseliny citronove na lignocelulosovych materialech. Kvasny Prumysl 1989 nr 35(12), s. 359-362.
  • Szczodrak J., Ilczuk Z.: Wpływ alkoholu na syntezą kwasu cytrynowego przez pleśnie Aspergillus niger. Przem. Ferm. i Roi. 1975 nr 6, s. 20-21.
  • Podgórski W.: Kształtowanie aktywności oddechowej i kwasotwórczej Aspergillus niger. Wrocław: AE 2002. Rozprawa habilitacyjna.
  • Lakshminarayana K., Chaudhary K., Ethiray S.: A Solid State Fermentation Method for Citric Acid Production Using Sugar Cane Bagasse. Biotechnol. Bioeng. 1975 nr 17, s. 291.
  • Tran Ch.T., Mitchell D.A.: Pineapple Waste - a Novel Substrate for Citric Acid Production by Solid-State Fermentation. Biotechnol. Lett. 1995 nr 17, s. 1107-1110.
  • Hang Y.D., Luh B.S., Woodams E.E.: Microbial Production of Citric Acid by Solid State Fermentation of Kiwifruit Peel. J. Food Sci. 1987 nr 52(1), s. 226-227.
  • Garg N., Hang Y.D.: Microbial Production of Organic Acids from Carrot Processing Waste. J. Food Sci. Technol. 1995 nr 32(2), s. 119-121.
  • Shankaranand V.S., Lonsane B.K.: Wheat Bran as a Substrate for Production of Citric Acid by Aspergillus niger CFTRI 6 in Solid-State Fermentation System: Titre and Yield Improvements. Chemi Microb-Technol. der Lebensmittel. 1992 nr 14(1/2), s. 33-39.
  • Hang Y.D., Woodams E.E.: Apple Pomace: a Potential Substrate for Citric Acid Production by Aspergillus niger. Biotechnol. Lett. 1984 nr 6(11), s. 763-764.
  • Xu W.Q., Hang Y.D.: Roller Culture Technique for Citric Acid Production by Aspergillus niger. Process Biochem. 1988 (Aug), s. 117-118.
  • Marier J.R., Boulets M.: Direct Determination of Citric Acid in Milk with an Improved Pyridine Acetic Anhydride Method. J. Dairy Sci. 1958 nr 41, s. 1683-1692.
  • Gąsiorek E.: Badania nad biosyntezą kwasu cytrynowego metodą hodowli w podłożu stałym (solidstate). Wrocław: 1999. Rozprawa doktorska.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171354337

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.