PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
17 (2010) | nr 2 (69) | 132--139
Tytuł artykułu

Postrzeganie obcych związków w żywności jako czynnika stanowiącego zagrożenie dla zdrowia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Perception of Foreign Compounds in Food as Health Threat Agent
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena poziomu wiedzy studentów z zakresu obecności obcych związków w żywności. Ponadto dokonano segmentacji respondentów pod względem percepcji zagrożeń. Podmiotem badań byli studenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Wydziałów: Nauki o Żywności i Medycyny Weterynaryjnej, od drugiego do szóstego roku studiów. Wiedza z zakresu zagrożeń żywności koncentrowała się wokół dwóch składowych: substancji pochodzenia chemicznego oraz biologicznego. Zdecydowanie liczniejszy był segment reprezentowany przez studentów bardziej świadomych obecności substancji pochodzenia chemicznego niż biologicznego w żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of this paper was to evaluate the students' level of knowledge of the presence of foreign compounds in food. Moreover, the respondents were segmented into groups based on how they perceived threads. The subject of the research study constituted students of the Warmia and Masuria University in Olsztyn, Faculty of Food Sciences and Faculty of Veterinary Medicine. The knowledge of threads to food was focused on two food components: substances of chemical origin and substances of biological origin. A definitely more numerous was the segment representing students who were much more aware of the presence of substances of chemical than of biological origin in food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
132--139
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • [1] Badrie N., Gobin A., Dookeran S., Duncan R.: Consumer awareness and perception to food safety hazards in Trinidad. West Indies. Food Control, 2006, 17, 370-377.
  • [2] Berg L.: Trust in food in the age of mad cow disease: a comparative study of consumers' evaluation of food safety in Belgium, Britain and Norway. Appetite, 2004, 42, 21-32.
  • [3] Bernues A., Olaizola A., Corcoran K.: Extrinsic attributes of red meat as indicators of quality in Europe: an application for market segmentation. Food Qual. Prefer., 2003, 14, 265-276.
  • [4] Finucane M.L., Holup J.L.: Psychosocial and cultural factors affecting the perceived risk of genetically modified food: an overview of the literature. Soc. Sci. Med., 2005, 60, 1603-1612.
  • [5] Issanchou S.: Consumer expectations and perceptions of meat and meat product quality. Meat Sci., 1996, 43, 5-l9.
  • [6] Kirk S.F.L, Greenwood D., Cade J.E., Pearman A.D.: Public perception of a range of potential food risks in the United Kingdom. Appetite, 2002, 38, 189-197.
  • [7] Krystallis A., Chryssochoidis G., Scholderer J.: Consumer-perceived quality in traditional food chains: The case of the Greek meat supply chain, Appetite, 2007, 48, 54-68.
  • [8] McCarthy M., O'Reilly S., Cotter L., de Boer M.: Factors influencing consumption of pork and poultry in the Irish market. Appetite, 2004, 43, 19-28.
  • [9] Miles S., Frewer L.F.: Investigating specific concerns about different food hazards. Food Qual. Prefer., 2001, 12, 47-61.
  • [10] Motarjemi Y., Mortimore S.: Industry's need and expectations to meet food safety, 5th International Meeting: Noordwijk Food Safety and HACCP. Forum 9-10 December 2002. Food Control, 2005, 16, 523-529.
  • [11] Ngapo T.M., Dransfield E., Martin J.F., Magnusson M, Bredahl L., Nute G.R.: Consumer perceptions: pork and pig production. Insights from France, England, Sweden and Denmark. Meat Sci., 2003, 66, 125-134.
  • [12] Purcell W.D., Lusk J.: Demand for red meats: principles, research evidence, and issues. Vet. Clin. Food Anim., 2003, 19, 463-492.
  • [13] Radzymińska M., Jakubowska D., Smoczyński S.S.: Consumer perception of food related hazards, The 16th Symposium of IGWT, August 18-22, 2008, Suwon, Korea, Vol. 1, 424-427.
  • [14] Rimal A., Fletcher S.M., McWatters K.H., Misra S.K., Deodhar S.: Perception of food safety and changes in food consumption habits: A consumer analysis. Int. J. Consum. Stud., 2001, 25, 43-52.
  • [15] Rosati S., Saba A.: The perception of risks associated with food-related hazards and the perceived reliability of sources of information. Int. J. Food Sci. Technol., 2004, 39, 491-500.
  • [16] Verbeke W.: Beliefs, attitude and behaviour towards fresh meat revisited after the Belgian dioxin crisis. Food Qual. Prefer., 2001, 12, 489-498.
  • [17] Verbeke W., Viaene J.. Beliefs, attitude and behaviour towards fresh meat consumption in Belgium: empirical evidence from a consumer survey. Food Qual. Prefer., 1999, 10, 437-445.
  • [18] Wilcock A., Pun M., Khanona J., Aung M.: Consumer attitudes, knowledge and behaviour: a review of food safety issues. Trends Food Sci. Technol., 2004, 15, 56-66.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171355061

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.