PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 1 | 150--160
Tytuł artykułu

Zapach i dźwięk jako sensoryczne narzędzia marketingu w restauracji

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Scent and Sound as a Sensory Tools of Restaurant Marketing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Większość procesów dotyczących zakupów zachodzi poza świadomością konsumenta. Wybory, jakich dokonuje, podyktowane są potrzebami i indywidualnymi preferencjami. Nie mniejszy wpływ na podejmowanie konkretnych decyzji mają działania marketingowe. Mnogość komunikatów docierająca do konsumenta jest tak duża, że marketing oparty tylko na obrazach przestał być wystarczający. Marki korzystające tylko z wizualnych narzędzi są słabiej rozpoznawalne pośród swoich konkurentów. Dlatego też, obecnie kreowane marki sięgają po dodatkowe narzędzia marketingowe mające działać kompleksowo na odbiorcę. W przypadku restauracji to zmysł smaku powinien być głównym zmysłem świadczącym o marce. Jednak jak pokazują wszystkie badania przeprowadzone w obszarze marketingu sensorycznego, dopiero wsparcie zapachowe i dźwiękowe spowoduje, że zostanie ona odebrana we właściwy sposób i zapamiętana. (abstrakt oryginalny)
EN
Most of the consumer decisions are processed out of the consumer consciousness. Choices are the results of needs and individual preferences. The power of marketing takes very strong as well. Because of multiplicity of communication, marketing based on visual tools is not enough to make a brand visible among its competitors. That is why created brands use more marketing tools to influence more complex on the consumers. On the restaurant market the taste is the main sense but only supported by scent and sound can be perceived and remembered in appropriate way. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
150--160
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warszawski
Bibliografia
  • Allan D. (2007). Sound Retailing: A Review of Experimental Evidence on the Effects of Music on Shopping Behavior, European Journal of Marketing, 45(1-2), 104-132.
  • Baron R.A. (1997). The Sweet Smell of ... Helping: Effects of Pleasant Ambient Fragrance on Prosocial Behavior in Shopping Malls, Personality and Social Psychology Bulletin, 23(5), 498-503, http://dx.doi.org/10.1177/0146167297235005.
  • Blondeau M., Tran A. (2009). Scent Marketing: What is the impact on stores in Umeå?. Uniwersytet Umea. Pozyskano z: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-23478 (02.07.2014).
  • Chebat J.C., Michon R. (2003). Impact of ambient odors on mall shoppers' emotions, cognition, and spending A test of competitive causal theories, Journal of Business Research, 56, 529-539.
  • Davies B.J., Kooijman D., Ward P. (2003). The Sweet Smell of Success: Olfaction in Retailing, Journal Of Marketing Management, 19(5/6), 611-627.
  • Dziewianowska K. i Kacprzak A. (2013). Marketing doświadczeń. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Gaygen D. (2013). Effects of Ambient Music Exposure on Simulated Buy Decisions, International Journal of Business and Social Science, 4(4), 184-196.
  • Gueguen N., Petrb C. (2006). Odors and consumer behavior in a restaurant, International Journal of Hospitality Management, 25, 335-339.
  • Gueguen N. i Jacob C. (2002). The influence of music on temporal perceptions in an on-hold waiting situation, Psychology of Music, 30(2), 210-214.
  • Gueguen N., Jacob C., Lourel M. i Guellec H. (2007). Effect of Background Music on Consumer's Behavior: A Field Experiment in an Open-Air Market, European Journal of Scientific Research, 16(2).
  • Hahn M., Hwang I. (1999). Effects of tempo and familiarity of background music on message processing in TV advertising: A resource-matching perspective, Psychology & Marketing, 16(8), 659-675.
  • Herrmann A., Zidansek M., Sprott D.E., Spangenberg, E.R. (2013). The Power of Simplicity: Processing Fluency and the Effects of Olfactory Cues on Retail Sales, Journal of Retailing, 89(1), 30-43.
  • Hulten B., Broweus N., Djik M. (2011). Marketing sensoryczny. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
  • Jacoby J. (2002). Stimulus-Organism-Response Reconsidered: An Evolutionary Step in Modeling (Consumer) Behavior, Journal of consumer psychology, 12(1), 51-57.
  • Jones S.C. i Schumacher T.G. (1992). Muzak: On functional music and power, Critical Studies in Mass Communication, 9(2), 156-169, http://dx.doi.org/10.1080/15295039209366822.
  • Kanner B. (1992). Selling with music. New York, 25, 12-14.
  • Kellaris J.J. i Kent J. (1992). The influence of Music on Consumers' Temporal Perceptions: Does Time Fly When You're Having Fun?, Journal of Consumer Psychology, 1(4), 365-376
  • Köster E.P. (2002). The Specific Characteristics of the Sense of Smell. W: Olfaction, taste and cognition. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Krishna A. i Schwarz N. (2014). Sensory marketing, embodiment, and grounded cognition: A review and introduction, Journal of consumer psychology, 24(2), 159-168.
  • Lindstorm M. (2005). Brand sense. Nowy Jork: Free Press, Simon&Schuster.
  • Milliman R.E. (1982). Using background music to affect the behavior of supermarket shoppers, Journal of Marketing, 46(2), 86-91.
  • North A.C., Hargreaves D.J., McKendrick J. (1999). The influence of in-store music on wine selections, Journal of Applied Psychology, 84(2), 271-276.
  • North A.C., Shilcock A., Hargreaves D.J. (2003). The effect of musical style on restaurant customers' spending, Environment and Behavior, 35(5), 712-718.
  • Oakes S. (2003). Musical tempo and waiting perceptions, Psychology & Marketing, 20(8), 685-705.
  • Oakes S. i North A.C. (2006). The impact of background Musical tempo and timbre congruity ad content recall and affective response, Applied Cognitive Psychology, 20(4), 505-520.
  • Österberg M., (2009). Exploring the effects of ambient scent on consumers in service scapes, HANKEN- Swedish School of Economic and Business Administration. Pozyskano z: http://www.smellit.cl/assets/pdf/hanken2.pdf (30.06.2014).
  • Pradeep A.K. (2011). Mózg na zakupach. Gliwice: Wydawnictwo Helion.
  • Roxanaa O., Ioan P. (2013). The Effects of Ambient Scent on Consumer Behavior: A Review of the Literature, Economic Science Series, 22(1), 136-175.
  • Smith P.C. i Curnow R. (1966). Arousal hypotheses and the effects of music on purchasing behavior, Journal of Applied Psychology, 50(3), 255-256.
  • Wearden J.H. (2008). The Perception of Time: Basic Research and Some Potential Links to the Study of Language, Language Learning, 58, 149-171.
  • Wilson S. (2003). The effect of music on perceived atmosphere and purchase in a restaurant, Psychology of Music, Society for Education, Music and Psychology Research, 31(1), 93-112.
  • Woodworth R.S. (1918). Dynamic psychology. Columbia University Lectures. Londyn: Columbia University Press.
  • Yalch R. i Spangenberg E. (1993). Using store music for retail zoning, Association for Consumer Research, 20, 632-636.
  • Yun O.W. i Yazdanifard R. (2013). Correlation between ambient scent and the brand positioning within consumers unconscious self, Global Journal of commerce & Management perspective, 2(6), 12-15.
  • Zaltman G. (2003). How Customers Think: Essential Insights into the Mind of the Market, Harvard Business School Press, 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171355553

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.