PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 50 Strategie zarządzania mikro i małymi przedsiębiorstwami . Mikrofirma 2010 | 43--52
Tytuł artykułu

Działalność gastronomiczna jako forma prowadzenia mikro i małych przedsiębiorstw (analiza prawno-porównawcza)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Foodand Activity as a Form Of Micro and Small Enterprises (Legal Analysis- Comparative)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Prowadzenie działalności gastronomicznej niezależnie od systemu prawnego jest bardzo złożonym zadaniem, a dla wypełnienia poszczególnych warunków, których spełnienie warunkuje legalność tego rodzaju przedsięwzięć wymaga dogłębnej znajomości wielu regulacji prawnych o zasięgu europejskim i krajowym. Dla osiągania zysków niezbędne jest w pewnych przypadkach pozyskiwanie zewnętrznych źródeł finansowania, aby jednak je móc pozyskać, w myśl przepisów unijnych oraz ustawodawstwa krajowego, należy spełniać kryteria umożliwiające zakwalifikowanie określonego podmiotu do kategorii mikro lub małych przedsiębiorców. Od rezultatu tego zabiegu uzależniona jest możliwości i wysokość pozyskania środków finansowych. Temu celowi służy właśnie wzór oświadczenia dotyczącego samooceny przedsiębiorcy. Niezależnie od powyższego, ustawodawstwa krajowe określają kryteria przyznania konkretnemu przedsiębiorcy określonego statusu. Nieco bardziej skomplikowanie sprawa się przedstawia w ustawodawstwie niemieckim, a zupełnie inaczej w prawie polskim. W tym ostatnim przypadku możliwość pozyskiwania zewnętrznych środków finansowych obejmuje szerszy wachlarz podmiotów. Wobec tego można z całą stanowczością podkreślić, iż uregulowanie to należy uznać za właściwe i sprzyjające (przynajmniej od strony prawnej) tej gałęzi gospodarki narodowej. Tym bardziej, że podmioty zajmujące się tą częścią działalności stanowią w dużej mierze klasę średnią, której sukces finansowy przekłada się na bezpośredni wzrost dochodu narodowego.(fragment tekstu)
EN
Restaurant is operating from the point of accomplishing the legal rules governing this area very difficult. In view of the Polish accession to European structures, a special role in the legal profession gastronomical has the status of the company that obtains the size of income and the number of persons employed. This is very important, since being granted appropriate micro-or small business, depends on the possibility of raising additional funds. However, not all the legal regulations of the Member States of the Union, there is categorization of economic operators who, as even in Germany. Therefore, in order to seize the opportunity to develop an interest must use the legal tools offered by the disposal of the national legislature.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
  • C. Kosikowski, Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej. Komentarz, Wydawnictwo LexisNexis, Warszawa 2008.
  • M. Pawelczyk, Przedsiębiorca w świetle ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, w: J. Grabowski (red.), Publiczne prawo gospodarcze. Zarys wykładu, Oficyna Wydawnicza Branta, Bydgoszcz-Katowice 2008, s. 19-20.
  • E. Klunzinger, Einführung in das Bürgerlichen Recht, 14. Auflage, Verlag Franz Vahlen GmbH, München 2009.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171361197

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.